HÜSNÜ ÖZYEĞİN

Deniz Mehmet Irak

dmehmetirak@marinedealnews.com

 

Ara başlıklar
İki denizcilik şirketi kuran Hüsnü Özyeğin, Metin Kalkavan’la birlikte yüz milyonlarca dolarlık yatırım yaparak Türkiye’nin en büyük 3 gemisini inşa ettiriyorFinansbank hisselerinin yüzde 46’sını Yunan bankasına satışıyla gündeme gelen Hüsnü Özyeğin, banka genel müdürlüğünden patronluğa uzanan yaşamında edindiği servetle Forbes’in milyarderler listesinin de önemli isimlerinden biri. Hüsnü Özyeğin, 1944 yılında doğdu, liseyi Robert Kolej’de tamamladı. İnşaat mühendisi olmak istiyordu. Cebinde sadece bin doları olmasına rağmen eğitim için ABD’ye gitti. Oregon State University İnşaat Bölümü’nde okurken finans konularına daha çok ilgi duyduğunu fark etti. Harvard’da master yaptı. Amerika’da öğrenimi boyunca hamburgercide bile çalıştı. Üç yıl çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönen Özyeğin, kolejden arkadaşı M. Emin Karamehmet’ten iş teklifi aldı. 32 yaşındayken (1977) Pamukbank Genel Müdürü oldu. 1984’te yine Karamehmet’e ait Yapı Kredi Bankası’nın genel müdürlüğüne geçti.Özyeğin, 1977-1984 yıllarında Pamukbank’ta ve 1984-1987’de de Yapı ve Kredi Bankası’nda genel müdürlük yaptı. Hüsnü Özyeğin, 1987 yılında Yapı ve Kredi Bankası’ndan ayrılarak kendi bankası Finansbank’ı kurdu. Fiba Şirketler Grubu bünyesinde 30’dan fazla şirketi bulunan Özyeğin, 1996 yılında satın aldığı Gima ve Endi’yi, Sabancı Holding’in yüzde 40 ortak olduğu Carrefoursa’ya sattı. Özyeğin, İstanbul’daki Swissotel The Bosphorus’u nisan 2005’te yaklaşık 100 milyon dolara alarak turizm sektörüne de adım attı. 2005 yılında Forbes’in milyarderler listesine ilk kez giren Hüsnü Özyeğin, 1 milyar dolarla 620. sırada yer aldı.Hüsnü Özyeğin’in oğlu Murat Özyeğin de son dönemlerde öne çıkmaya başladı. Gima’nın satış operasyonunu yürüten grubun veliahtı Murat Özyeğin de iş hayatına Finansbank şubelerinde veznede çalışarak başladı. Bankacılık ve perakende de önemli atılımlar yapan Özyeğin, Forbes’ın yayımladığı ‘dolar milyarderleri’ listesine girdi. Hüsnü Özyeğin, Yunanlılarla ilk ortaklığını 2000 yılında, Yunanistan’ın ünlü ailesi Marinapoulos ile Bükreş’te Marks&Spencer mağazası açarak yapmıştı. Finansbank’la birlikte Özyeğin, Yunanlılarla ikinci ortaklığını gerçekleştirdi.

HÜSNÜ ÖZYEĞİN bankayı sattı, denize daldı

Finansbank’ın yüzde 46’sını 2.77 milyar dolara geçtiğimiz yıl Yunan NBG’ye satan ve hızlı biçimde finans dışı sektörlere açılan işadamı Hüsnü Özyeğin, şimdi de gemi işletmeye hazırlanıyor. Özyeğin’in filosunda Türkiye’de inşa edilecek en büyük 3 gemi de yer alacak. [membership level=”0″]

Bu yazının devamı sadece abonelerimize özeldir. Detaylar için lütfen buraya tıklayın

[/membership][membership]
Hüsnü Özyeğin, Türkiye’nin en büyük özel liman işletmelerinden Ambarlı Kumport Limanı’nı geçen yılın mart ayında  255 milyon dolara birlikte satın aldığı Metin Kalkavan’la denizcilikte ikinci büyük ortaklığa gitti.
Limandan sonra gemi işlerine de giren Özyeğin, denizcilikte büyümeyi planlıyor. Metin Kalkavan ise bu konuda “Bu ortaklık, Türkiye’de yapılacak en büyük 3 geminin armatörlük ortaklığıdır” diyor.

Her biri 180 bin dwt’lik
Söz konusu 3 dev geminin kendilerine ait olan Sedef Tersanesi’nde yapılacağını söyleyen Kalkavan, projenin start aldığını ve gemilerin imalatına eylül ayında başlanacağını söyledi. Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde bulunan Türkiye’nin en büyük tersanesinde inşa edilecek gemilerin her biri 180 bin tonluk (dwt) olacak. Gemiler, kuru yük gemisi olarak hizmet verecek.
Daha önceleri Türkiye’de 30 bin tonun üzerinde gemi inşa edilemezken Sedef Tersanesi, bu büyüklükte gemiler yapabilmek için 110 milyon dolarlık yatırım yaptı. Denizcilik çevreleri ise 180 biner tonluk üç geminin 240 – 300 milyon dolar arasında bir fiyata mal olabileceğini konuşuyor. Ayrıca Özyeğin ve Kalkavan’ın 3 geminin ardından ortaklığı başka gemilerle büyütebileceği de düşünülüyor.
Bu ortaklık için kurulan 36 milyon YTL sermayeli Turkon Fina Denizcilik, Özyeğin’in ikinci denizcilik şirketi oldu. Geçen yıl şubatta da Galatasaray Holding Başkanı Ali Zihni Feyzioğlu ile ortak olarak Fors Denizcilik şirketini kuran Özyeğin’in, holdinge ait Çelik Tekne Tersanesi’nde de ‘gemiler’ inşa ettirdiği öğrenildi.
Türkiye’de inşa edilecek en büyük boyuttaki 3 gemi için kurulan Turkon Fina’nın kurucuları arasında Hüsnü Özyeğin’in başkanı olduğu Fina Holding, Kalkavan’ın başkanı olduğu Tur-kon Konteyner Taşımacılık ile Metin Kalkavan, Nevzat Kalkavan ve Mehmet Salih Kalkavan da yer aldı.
Kuruluş amacının armatörlük ile sahibi olunan veya kiralanan gemileri işletmek olduğu belirtilen Turkon Fina’nın Yönetim Kurulu Başkanı ise Hüsnü Özyeğin’in oğlu Murat Özyeğin oldu. Şirketin başkan vekilliğine ise Metin Kalkavan getirildi.

Gemi inşasına hızlı giriş: 17 kimyasal tanker
Özyeğin, diğer şirketi Fors Denizcilik ile de 2012 yılına kadar 450 milyon dolarlık yatırımla 17 adet kimyasal tanker üretecek. Fors Denizcilik Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Avcı, ilk tankeri nisanda denize indirmeyi hedeflediklerini söyledi. Küresel piyasalardaki mevcut dalgalanmaların Türk gemicilik sektörü için bir fırsata dönüşebileceğine işaret eden Avcı, ‘Tabii ki global likidite krizi bizi de bir miktar etkileyecek ama deniz dalgasız olmaz, enseyi karartmayalım. Denizde şu an kriz yok” dedi.

Denizcilikte 2 şirket

Fors Denizcilik, Fiba Holding ve KGS Denizcilik’in yüzde 50-50 ortaklığıyla 26 Şubat 2007’de kurulurken şirket ortağı KGS’nin hisselerinin yüzde 50’si Galatasaray Holding iştiraki Çelik Tekne Grubu’na, diğer yüzde 50 hissesi ise Kam Denizcilik’e ait bulunuyor.
Fors’un şu anda devam eden 17 adet kimyasal tanker projesi bulunuyor. Bu projelerden 5 tanesi 14 bin dwt, 12 tanesi 9 bin dwt kapasiteli tankerlerden oluşuyor. 14 bin dwt kapasitesine sahip tankerlerin 2’si 2008’de, 3’ü de 2009’da tamamlanacak.

İki denizcilik şirketi kuran Hüsnü Özyeğin, Metin Kalkavan’la birlikte yüz milyonlarca dolarlık yatırım yaparak Türkiye’nin en büyük 3 gemisini inşa ettiriyor

Diğer kimyasal tankerler ise 2010, 2011 ve 2012’de 4’er adet olarak üretilecek. 2012’ye kadar tamamlanması planlanan 17 tankerin toplam maliyeti ise 450 milyon doları bulacak. İlk gemiyi nisanda, ikinci gemiyi ise ağustosta denize indirmeyi hedeflediklerini belirten Avcı, 14 bin dwt kapasiteye sahip her bir tankerin 30 milyon dolara, 9 bin dwt’lik tankerlerin her birinin ise 25 milyon dolara mal olacağını kaydetti.

Cebinde 1000 dolarla ABD’ye gitti

Finansbank hisselerinin yüzde 46’sını Yunan bankasına satışıyla gündeme gelen Hüsnü Özyeğin, banka genel müdürlüğünden patronluğa uzanan yaşamında edindiği servetle Forbes’in milyarderler listesinin de önemli isimlerinden biri. Hüsnü Özyeğin, 1944 yılında doğdu, liseyi Robert Kolej’de tamamladı. İnşaat mühendisi olmak istiyordu. Cebinde sadece bin doları olmasına rağmen eğitim için ABD’ye gitti. Oregon State University İnşaat Bölümü’nde okurken finans konularına daha çok ilgi duyduğunu fark etti. Harvard’da master yaptı. Amerika’da öğrenimi boyunca hamburgercide bile çalıştı. Üç yıl çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönen Özyeğin, kolejden arkadaşı M. Emin Karamehmet’ten iş teklifi aldı. 32 yaşındayken (1977) Pamukbank Genel Müdürü oldu. 1984’te yine Karamehmet’e ait Yapı Kredi Bankası’nın genel müdürlüğüne geçti.Özyeğin, 1977-1984 yıllarında Pamukbank’ta ve 1984-1987’de de Yapı ve Kredi Bankası’nda genel müdürlük yaptı. Hüsnü Özyeğin, 1987 yılında Yapı ve Kredi Bankası’ndan ayrılarak kendi bankası Finansbank’ı kurdu. Fiba Şirketler Grubu bünyesinde 30’dan fazla şirketi bulunan Özyeğin, 1996 yılında satın aldığı Gima ve Endi’yi, Sabancı Holding’in yüzde 40 ortak olduğu Carrefoursa’ya sattı. Özyeğin, İstanbul’daki Swissotel The Bosphorus’u nisan 2005’te yaklaşık 100 milyon dolara alarak turizm sektörüne de adım attı. 2005 yılında Forbes’in milyarderler listesine ilk kez giren Hüsnü Özyeğin, 1 milyar dolarla 620. sırada yer aldı.

Oğlu vezneden başladı

Hüsnü Özyeğin’in oğlu Murat Özyeğin de son dönemlerde öne çıkmaya başladı. Gima’nın satış operasyonunu yürüten grubun veliahtı Murat Özyeğin de iş hayatına Finansbank şubelerinde veznede çalışarak başladı. Bankacılık ve perakende de önemli atılımlar yapan Özyeğin, Forbes’ın yayımladığı ‘dolar milyarderleri’ listesine girdi. Hüsnü Özyeğin, Yunanlılarla ilk ortaklığını 2000 yılında, Yunanistan’ın ünlü ailesi Marinapoulos ile Bükreş’te Marks&Spencer mağazası açarak yapmıştı. Finansbank’la birlikte Özyeğin, Yunanlılarla ikinci ortaklığını gerçekleştirdi.

[/membership]

Bunu Paylaşın
dmehmetirak@marinedealnews.com