Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden birisi olan gemi inşa sektörü ülkemize giren ve girecek döviz miktarı açısından büyük değer taşıyor. Askerî ve sivil bahriyeye yönelik pek çok proje içerisinde yer alan Türk gemi inşa sanayii yatçılık alanında da dünyanın önde gelen üreticilerini barındırıyor.
Tüm bu olumlu gelişmelerin yanı sıra ne yazık ki ülkemiz adına bu denli önemli olan bir sektörü olumsuz etkileyebilecek üzücü gelişmeler de olabiliyor. Karadeniz havzasında faaliyet gösteren Terme Tersanesi’ndeki kanunsuz işlemlere yönelik iddialar ülkemiz tersaneciliğinin itibarını zedeleyebilecek seviyede.
Samsun’daki ilk ve tek tersane olan Terme Tersanesi’nin uzun zamandır maddi sıkıntılarla boğuştuğu konuşulurken iddia o ki, bu durumun aslında büyük bir dolandırıcılık ağını maskelemek için sürekli dillendirildiği belirtiliyor.
Söz konusu iddialar “şirketin ortaklarından Erkan Zorlu’nun kendisi, eşi Sevim Zorlu vasıtasıyla kurduğu bir paravan şirket üzerinden tersanenin kaynaklarını üzerine geçirdiğine, kaçak üretim yaptığına ve müşterileri mağdur ettiğine” yönelik.
İddianın kaynakları ise MarineDeal News ile paylaştıkları belgelerle kurulan paravan şirket Mimarine Gemi İnşa Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi ile Terme Tersanesi arasındaki “Taşeron Sözleşmesi”ni ve Erkan Zorlu ile Sevim Zorlu’nun şahsi banka hesaplarına yapılan ödemelerin dekontlarını sunarak kanıt yoluna gidiyorlar.
İddiaları en büyük oranda destekleyen belge ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Samsun Asliye Ticaret Mahkemesi’ne sunduğu cevap dilekçesi.
Bu dilekçenin hazırlanma sebebi ise “GEOFISH 2016 LTD.” isimli Gürcistan merkezli bir denizcilik şirketinin Mimarine ile yaptığı yeni inşa anlaşması kapsamında inşa edilen ANDRIA isimli balıkçı teknesinin izinlerinin çıkmamasından dolayı hem Mimarine’e hem de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na mülkiyet davası açması.
Söz konusu dilekçede mahkemeye ANDRIA isimli geminin neden izinlerinin verilmediğine dair yapılan denetimler, tutulan tutanaklar ve kesilen cezalarla ilgili oldukça detaylı belgeler sunan Bakanlık tarafı, ilgili mahkemeye tutarlı veriler sunuyor. Örneğin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Samsun Bölge Liman Başkanlığı 12.12.2022 tarihli, “Tuğrul Reis İsimli gemiler” konulu “Tuğrul Torunoğlu”ya hitaben yazılı bir dilekçede; “(…) Bu itibarla; Terme Tersanesi A.Ş. tarafından izinsiz olarak inşa edilen ANDRIA isimli geminin ilk İnşa İzin Belgesi başvurusunda Donatan / Donatan Temsilcisi Mimarine Gemi İnşa Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Tic. Ltd. olduğu anlaşıldığından, söz konusu geminin sahipliği konusunda tereddüt hasıl olmuştur. Hasıl olan tereddüt giderilinceye kadar söz konusu gemi hakkında işlem yapılamayacağı hususunu bilgilerinize rica ederim.
Muhammet ÖZÇELİK Bölge Liman Başkanı V.” ifadeleri yer alıyor.
Yine bir dilekçede yer alan raporlarda ANDRIA isimli 25 metrelik balık avlama gemisinin ihraca yönelik inşası için Terme Tersanesi ile sözleşme imzaladığı görülen Mimarine’in kısmi İşletme İzin Belgesi süresini geçirdiği ve eser yapım sözleşmesinde gemi isminin uygun olmadığı için inşa izin belgesi verilmediği yer alıyor. Poti Limanı’nın bağlama limanı olarak belirlendiği ve Gürcistan gemi kurallarına göre inşa edileceğinin yer aldığı geminin izin çıkmadığı için inşasının kaçak olarak devam ettiği de belgelendirilmiş durumda.
Raporun devamındaysa işler daha da karmaşık hâle geliyor çünkü Terme Tersanesi adına Tuğrul Torunoğlu ile 25 metrelik bir balık avlama gemisi inşa sözleşmesi imzalayan Erkan Zorlu’nun sözleşmede yer alan gemi inşa projesinde aslında daha önce izin belgesini alamayan ANDRIA isimli geminin üzerindeki gemi adı yazılarını sildirip yerine TUĞRUL REİS yazdırdığı tespit ediliyor.
Sonuç olarak; Bakanlık yetkilileri geminin mülkiyeti hakkında tutarsızlık olduğuna karar verirken ilgili mahkemeye de eldeki kanıtlar üzerinden açılan davanın düşmesinin gerektiğine dair taleplerini iletiyorlar. Ayrıca raporda yer alan ve esas vahim olan; Terme Tersanesi’nde başkaca 23 geminin de benzer şekilde izinsiz bir biçimde inşasına devam edildiğinin tespit edildiği.
Terme Tersanesi ve faaliyetlerindeki tereddütler, ismi geçen (üstte) ortakların konuya ilişkin getireceği açıklamalarla konunun önümüzdeki günlerde çokça tartışılacak, konuşulacak yanının olduğunu gösteriyor.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.