Bu Külkedisi para basıyor

Hakan Akçura

Viking Cinderella, tam da birkaç yüz İsveç kronuyla “ucuz” bir eğlence gezisine çıkmak isteyenler için düşünülmüş

Viking Cinderella, Viking Line’ın en büyük, en sık sefer yapan, en çok yolcu taşıyan, panoramik asansörü, üç katlı gece kulübü ve çocuklar için Wonderland’i gibi şaşırtıcı detaylarla güçlendirilmiş, işi eğlendirmek olan bir dev. Stockholm’den Helsinki’ye yaklaşık 24 saatte gidip geri dönen bir ulaşım ve eğlence feribotu.

Gece
Gemiye binen yolcuların kamaralarını bulduktan ve varsa kişisel eşyalarını bıraktıktan sonra yaptıkları ilk iş “free shop”ta uzun süren bir alışverişe girişmek. İsveç’te devlet tekelinde olan alkol satışı, hiç de ucuz olmayan bir fiyat politikasına sahip. Daha gemiye binmeden yükünü alan çoğu yolcu, gece boyunca içmeyi sürdürmekte kararlı görünüyor. Kasa kasa biralarla, şnapslarla “free shop”tan çıkanların sayısı hiç de az değil.
Çocukların uyuyana kadar saatlerce eğlenebilecekleri “Wonderland” göz kamaştırıyor. Herkes yiyip, içiyor. Karaoke barları, kumarhaneler, müşterilerine hazırlanıyor. Işıldaklar, değişik barlarda, ahşap, metalik ya da deri oturma gruplarını, masaları, henüz boş olan pistleri aydınlatıyor.
Yüzlerce insanın bir akşam vakti, sadece eğlenmek üzere bir gemiye binip de neredeyse aradıkları her şeyi bulabilecekleri bir gemi Viking Line. Tabii, bu biraz da eğlenmekten ne anladığınıza bağlı…
O kadar yoğun bir insan trafiği ki geminin bir ucundan diğerine akan, bize herkesin tanıdık gelmesi için bir saat yetiyor. Gece saat onda sabaha kadar sürecek bir etkinlik başlıyor. Köşe barlarından, karaoke pistlerinden, kumarhaneden, lokantalardan büyük gece kulübüne akıyor kalabalıklar. Ardı ardına sahne alan pek tanınmamış, ama işini iyi yapan şarkıcılar Noel zamanları, yaz ortası şenliklerinde bağıra çağıra söyledikleri çocuksu İsveç halk şarkılarını ve 60’lı, 70’li ve 80’li yılların popüler şarkılarını söylüyorlar. Herkes her an size dokunabilir, sizi piste çekebilir. Korunmalıyım ve hatta kaçmalıyım diyebilirsiniz çok kolaylıkla…

Bize kalan
Düşünmemiz gereken belki de sadece, mesela İstanbul ile Aleksandropolis arasında işleyecek bir “free shop”lu, “wonderland”li, üç katlı gece kulüplü gezi feribotunun ne kadar iyi bir yatırım olacağı. Unutulmamalı, birkaç yüz İsveç kronuyla “ucuz” bir eğlence gezisine çıkan Viking Line yolcuları, binlerce kron harcayarak sabaha varıyorlar. Bu Cinderella, bu Külkedisi gerçekten para basıyor.

Dünyanın en  geniş ve en yeni gezi feribotu filosu
Viking Line, her biri 50’li yılların sonunda ortaya çıkan ve Åland Adaları (Finlandiya’nın yarı özerk eyaleti), Helsinki ile Stockholm arasında taşımacılık yapan Rederi AB Soltstad, Rederi AB Slite, Rederi AB Ålandsfärjen isimli üç ayrı gemicilik şirketinin pazarlama şirketi olarak 1966’da kuruldu. Her üç şirket kendi filolarını koruyarak bu pazarlama şirketiyle rotalarının, tarifelerinin ve işletme politikalarının eşgüdümünü sağladı. Rederi Ab Ålandsfärjan 1967’de adını SF Line olarak değiştirdi.
1970 ve 1973 yılları arasında Meyer Werft tersanelerinde inşa edilen ve şirkete yeni kimliğini kazandıran beş yeni feribot filoya katıldı. Artık Viking Line, Turku-Mariehamn-Stockholm ve Helsinki-Stockholm rotalarında Kuzey Baltık Denizi’nin en büyük denizcilik şirketi olan Silja Line ile amansız rekabetine başlayabilirdi. O yıllardan bu yana filosunu sürekli geliştiren ve yenileyen Viking Line’nın 1990’da vardığı yerin tarifi tam bir doruk noktası: Dünyanın en  geniş ve en yeni gezi feribotu filosuna sahip konsorsiyum.
2006-2007 yılları arasında geliri 436,02 milyon avro, işletme kârı 33,78 milyon avro olan Viking Line’ın aynı dönemde çalışanlarının sayısı 2 907, seferleri ise her gün. En akılda kalıcı reklamların sahibi ve iki yıldır isminin sadece dört harfiyle tanınıyor afişlerinde: “NG Lİ”.

Bunu Paylaşın