Kayalıklarıyla ünlü takımadalar

Hakan Akçura

İsveç’in başkenti Stockholm’ün en görülesi doğal zenginliğinin 24 bin ada ya da adacığı kapsayan ve çok geniş bir alana yayılan takımadaları olduğunu söylersem, eminim pek karşı çıkan olmaz. Özellikle yaz aylarında saat 22.00 ile 22.30 arasında havanın kısmen karardığı o çok özel ışıkta, takımadaların ve aralarındaki yolculuğun tadı doyumsuz. Yaklaşık 24 bin ada ve adacıktan oluşan İsveç’in en büyük takımadaları tam anlamıyla bir doğa harikası ve Baltık’ın da adı en önde sayılanlarından…

Takımadaları en özel kılan şeylerden biri, neredeyse her biri devlet ve halk tarafından özenle korunan düzgün, kaygan kayalıkları. Çoğu oldukça eski olan geleneksel takımada mimarisi, o kayalıkların tekine bile zarar vermeden konutların doğal parçası olarak koruma ilkesine göre biçimlenmiş. Kayalıklara zarar vermek, çatlamalarına neden olmak ciddi bir suç.

Baltık ile Stockholm arasında bulunan onbinlerce adaya yılda 4,5 milyon kişi yolculuk ediyor

Baltık ile Stockholm arası denizyolu, takımadalar arasından geçmek zorunda ve bu on binlerce ada ve adacık arasında derin geçiş yolu sadece üç yerde var: Landsort, Sandham ve Söderarm. 1719’da çoğunluğu balıkçılardan oluşan yerleşik nüfus sayısının sadece 2 900 olduğu takımadalarda şimdi, çoğunluğuna Stockholmlülerin sahip olduğu yaklaşık 50 bin sayfiye kulübesi, yani geleneksel ahşap küçük ev yer alıyor. Birçok şair, yazar ve sanatçının ilham kaynağı olan takımadalarda yaşamış olan bu ünlülerden sadece birkaçı ise şunlar: August Strindberg, Ture Nerman, Roland Svensson, Ernst Didring ve Aleister Crowley.
Stockholm’den doğuya, Baltık Denizi’ne 60 km uzağa kadar yayılan takımadaların en büyük iki kasabasından birinin adı Vaxholm ve adını çok özel bir şirkete veriyor.

Waxholmsbolaget, Stockholm Eyalet Meclisi’nin sahibi olduğu ve Stockholm Limanı ile Stockholm Takımadaları arasında deniz yolcu taşımacılığını yürütmekle sorumlu şirketin adı. 1869’da kurulmuş, Eyalet Meclisi 1967’de sahip olmuş. 21 takımada gemisi ve dört hayvanat bahçesi feribotundan oluşan Waxholmsbolaget fılosu, sadece 2003 yılında tam 4,3 milyon yolcu taşımış. Gemilerin çoğunu sözleşmeli kişiler, azını ise sahipleri kullanıyor.

Bunu Paylaşın