İsveç hükümetinden gemi inşa sanayine destek

Hakan Akçura

İsveç Sanayi Bakanı Maud Olofsson ABD’nin otomotiv sektörünü desteklemek üzere hazırlanan 14 milyar dolar tutarındaki kurtarma paketi konusunda endişeleri olduğunu açıkladı. Maud Olofsson ABD şirketlerinin geleceğe yönelik sorumluluklarını vurgulayarak “Verilecek destek, geleceğe dönük, güvenilir projelere adım atmak konusunda şirketleri zorlamalı” dedi ve ekledi: “örneğin ısrarla beklenen çevreye dost arabaları üretmek konusunda General Motors’un hâlâ somut bir planı yok. Otomotiv sektörünün ABD ekonomisi için önemini düşündüğümüzde, ben bu özeni de içeren yeni bir anlaşmanın olabileceği kanısındayım.
”ABD Senatosu’nun bu kurtarma paketine henüz yeşil ışık yakmadığına, dolayısıyla Volvo ve Saab’a verilecek desteğin belirsizliğini koruduğuna da işaret eden Olofsson, şöyle dedi:  “Mevcut durum, İsveç hükümetinin meclise sunacağı kurtarma paketine dair görüşlerimizi etkilemeyecek.”
İsveç’te uzun bir süredir otomotiv sektörüne verilecek destek boşa harcanacak para olarak görülüyor  ve bu desteğin zor durumdaki gemi inşa sektöründen esirgenmesi tam bir eşitsizlik olarak değerlendiriliyordu. Olofsson ise İsveç destek paketinin, sadece otomotiv sektörünü değil gemi inşa sektörünü de kapsadığını söyleyerek eleştirileri dindirdi. Olofsson aynı zamanda, bu kurtarma paketinin her alanda çevreci yeni önerilere ve enerji santrallarına destek için de bir fırsat olacağını vurguladı.
Öte yandan kimi köşe yazarları, gemi inşa sektörünü verecekleri destek nedeniyle hükümeti eleştiriyor. Hükümetin yanıtı ise hep aynı oluyor: “Biz hükümete geldiğimizde, işsizliğe engel olacağımızı vaat ettik.” Yaşanan tüm bu  gelişmelere rağmen uzmanlar önümüzdeki günlerde İsveç’te yaklaşık 30 bin kişinin işsiz kalabileceğini belirtiyorlar.

Bunu Paylaşın