MUBARİZ MANSİMOV

Evrim Ergin

Azeri armatör, Türklere Rusya pazarını açtı MUBARİZ MANSİMOV

39 yaşında Forbes listesine giren ve Türk vatandaşı olan Azeri kökenli Mansimov, aldığı birçok ihalede Türk armatörlerle çalışıyor
[membership level=”0″]

Bu yazının devamı sadece abonelerimize özeldir. Detaylar için lütfen buraya tıklayın

[/membership][membership]
Türk vatandaşlığına geçerek Mubariz Gurbanoğlu ismini alan Azeri Mubariz Mansimov (39), Forbes zenginler listesine de 22. sıradan girdi. 1,3 milyar dolar kişisel serveti bulunan Mansimov, aşçı olarak girdiği gemicilik sektöründe bir dev haline geldi. Palmali Grubu adlı şirketiyle Rusya petrollerinin yüzde 75`ini dünyaya taşıyan Mansimov’un 128 gemilik bir filosu bulunuyor. Mansimov son olarak 2003 yılında bombalanan HSBC binasını 60 milyon dolara satın alarak gündeme gelmişti. Mansimov, İstanbul`un en iyi oteli için kolları sıvarken otelin isminin Bakü olması bekleniyor.
Palmali Grubu petrol ve kuru yük taşımacığında dünya devleri arasında yer alıyor. “Azerbaycan’ın Onassis’i” olarak adlandırılan Mansimov yıllardır ailesiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor. “Mubariz” Azericede “mücadele eden, savaşan, tuttuğunu koparan” anlamına geliyor. Lüks merakı olan Mansimov’un Formula 1 pilotu Michael Schumacher’den satın aldığı özel bir uçağı ve Türkiye’de eşi olmayan, trilyonlar değerinde Maybach 62’den Rolls Royce Phantom’a, Bentley Sport Coupe’ye kadar özel yapım otomobilleri de bulunuyor.

Dünyada yirmiden fazla ofis
Toplam 48 şirketten oluşan Palmali Grubu’nun Azerbaycan’dan Rusya’ya, Bulgaristan’dan Yunanistan’a ve İran’a kadar 21 ofisi var. Palmali, gemicilikte dünyanın ilk beş firması arasında, toplam 28 bin çalışanı bulunuyor. Diğer yatırımlarla birlikte bu rakam 45 bini geçiyor. Birçok Türk armatöre de iş veren Palmali sayesinde Türk armatörlerin Rusya pazarına girmesi de mümkün hale gelmiş durumda. Cebinde 100 bin dolarla pazara giren Mansimov, “İlk gemim 150 tonluk bir balıkçı gemisiydi, Türkiye’den bir şirketle çalışmaya başladım. Sovyetler dağılıp özelleştirme prosedürü başlayınca Malta’da off-shore şirketi kurdum ve ilk kuru yük gemimi aldım. Şu anda toplam 128 gemimiz bulunuyor. Yunanistan’dan Ukrayna’ya, Rusya’dan İran’a kadar ofislerimiz var” diyor. Palmali, Karadeniz’de ve Rusya iç kanallarında, Hazar Gölü’nde petrol ve petrol ürünleri taşımacılığında lider durumda. Dünyanın her yanına petrol taşıyor. En büyük müşterisi ise BP. Grubun Azerbaycan ve Rusya’da inşaat şirketi, tuğla fabrikaları da bulunuyor. Azerbaycan dışında yaşayan en zengin Azeri olan Mansimov, Palmali Grubu’nun tüm yönetimini de İstanbul’a taşıyor. Ayrıca sağlık ve inşaat sektörlerinde büyük çapta yatırımlara hazırlanıyor.

Türk armatörlerin işine yarıyor
Mansimov, petrolün satış yörüngesi sabit durdukça engellenemez şekilde büyümeye devam edecek, çünkü sürekli yeni anlaşmalar yaparak pazar payını artırıyor. 2005 yılında 20 milyon ton akaryakıt ve türevlerini taşıyan Palmali, 2006’da bu rakamı 62 milyon tona yükseltmeyi başardı. Geçtiğimiz mayıs ayında Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’ne (SOCAR) ait petrolün on yıl boyunca taşınması ihalesini de kazanan Mansimov, bu yıl toplam 75 milyon ton akaryakıt ve akaryakıt ürünleri taşımayı hedefliyor.
Ancak, Mansimov’un filosu bunun ancak yarısını taşımak için yeterli. Geri kalanı ise kiralanan gemilerle taşınıyor. Kiralanan gemilerle birlikte filodaki gemi sayısı 212’ye çıkıyor. Toplam kapasitesi ise 3 milyon 470 bin tona…

Her yıl 10-15 yeni gemi
Bu da Türk armatörlerinin işine yarıyor. Çünkü Mansimov ağırlıklı olarak Türk armatörleriyle çalışmayı tercih ediyor. 2005 yılında Mansimov’un kiraladığı gemi sayısı 20’ydi. Bu rakam 2006 yılında 60’a çıktı. Önümüzdeki yıl kiralanan gemilerle birlikte toplam kapasitenin 5 milyon tona çıkması planlanıyor.
Mansimov, “Her yıl 10-15 yeni gemi katıyoruz filomuza. Bir yandan da eskileri satıyoruz. Bütün amacımız filomuzun şu an beş olan yaş ortalamasını 2011 yılında üçe indirmek. Toplam gemi sayımız düşebilir, çünkü sipariş verdiğimiz yeni gemilerin hepsinin taşıma kapasitesi yüksek. Geçen ay bu yılki onuncu gemimizi teslim aldık” diyor.

6 milyona alıp 18 milyona satıyor
Şaşırtıcı olan Mansimov’un tüm bu filo yenileme çalışmaları için bir bütçesi olmaması. Mansimov, “6 milyon dolara yaptırdığım gemiyi bugün 18 milyon dolara satıyorum. Satıştan elde ettiğim gelir yeni

gemilerin finansmanını karşılıyor, hatta üste para bile kalıyor. Navlun ticareti ve gemi inşa sektöründeki hareketlilik sonucunda gemiler ortalama yüzde 120 prim yaptı. Son olarak üç gemimizi 90 milyon dolara Çinlilere sattık, şimdi Almanlarla görüşüyoruz, onlara da sekiz gemi satacağız” diyor. Mubariz Mansimov’un yüzde 99 hissesine sahip olduğu Palmali Grubu’nun denizcilik şirketi 1,5 milyar dolar civarında bir varlığa sahip. Ayrıca Mansimov, Palmali’nin yüzde 25 hissesini IPO-halka arz yoluyla Londra borsasında 2009’da satışa çıkaracak.

Yalova’ya 1,3 milyar dolar yatırım
Yalova’ya yeni bir tersane yapmaya hazırlanan Mansimov, 20 dönümlük arazi aldı. Mansimov 1,3 milyar dolar yatırım planladığı Yalova’da 3 bin kişi çalıştıracak. Yüzde 50’sinin Türk ortaklı olacağı açıklanan yeni tersanede ilk etapta 15-20 bin dtw’lik gemiler inşa edilecek, daha sonra 30-35 bin dtw’lik gemilerin yapılmaya başlanacağı açıklandı.

[/membership]

Bunu Paylaşın