ABD’li yatırım fonları takipte

Evrim Ergin

Kılıç Holding’in Başkanı Orhan Kılıç, ABD’li özel yat›r›m fonlarının ortak yat›r›m için kendileriyle görüfltüğünü söyledi

Y›l­l›k 12 000 ton­luk ka­pa­si­te­siy­le Ak­de­niz kül­tür ba­l›k­ç›­l›­ğ›n­da Av­ru­pa’n›n en bü­yük fir­ma­s› olan K›­l›ç Hol­ding’in Bafl­ka­n› Or­han K›­l›ç, y›l­l›k 40 mil­yon do­lar­l›k çi­pu­ra ve lev­rek ih­ra­ca­t› ger­çek­lefl­tir­dik­le­ri­ni söy­le­di. Mu­dur­nu Ta­vuk­çu­luk Te­sis­le­ri’ni de bu y›­l›n ba­fl›n­da sa­t›n al­d›k­la­r›­n› be­lir­ten Or­han K›­l›ç, 2005 y›­l›n­da bü­yük­bafl hay­van­c›­l›k ifli­ne gir­dik­le­ri­ni, ye­ni ya­pa­cak­la­r› ya­t›­r›m­lar­la bir­lik­te 2009 y›­l›n­da ta­vuk, ba­l›k ve k›r­m›­z› et sek­tö­rün­de 500 mil­yon do­la­ra yak­la­flan ci­roy­la Tür­ki­ye’nin en bü­yük en­teg­re g›­da flir­ke­ti ol­ma­y› he­def­le­dik­le­ri­ni söy­le­di.

Enerjiye girecek
K›­l›ç Hol­ding’in önü­müz­de­ki y›l­lar­da iz­le­ye­ce­ği stra­te­yi aç›k­la­yan  K›­l›ç flun­la­r› söy­le­di: “2007’de 60 mil­yon YTL’lik bir ya­t›­r›m yap­t›k. 2008-2009 için 108 mil­yon YTL’lik bir ya­t›­r›m pla­n›­m›z var. 2010 y›­l›­na ka­dar da yi­ne ba­l›k­ç›­l›k, ta­vuk­çu­luk, k›r­m›­z› et, in­fla­at ve tu­rizm sek­tör­le­ri­ne 250 mil­yon do­lar ci­va­r›n­da ya­t›­r›m plan­l›­yo­ruz. fiu an­da Kah­ra­man­ma­rafl, Mer­sin ve Ada­na’da­ki te­sis­le­ri­mi­zi bu ya­t›­r›m­lar­la güç­len­dir­me­yi, 2011 y›­l›n­da ise ener­ji sek­tö­rü­ne gir­me­yi plan­l›­yo­ruz. Bu da mev­cut bir­kaç hid­ro­elekt­rik sant­ra­l›­na ya­t›­r›m yap­mak­la ger­çek­le­fle­cek. Ta­bii ku­ru­mu­mu­za özel­lik­le Ame­ri­ka’dan ve Av­ru­pa’dan bafl­ta bü­yük ku­ru­lufl­lar ol­mak üze­re ya­ban­c›­la­r›n il­gi­si de çok faz­la. Ge­nel­lik­le or­tak­l›k ta­le­bi ya­t›­r›m fon­la­r›n­dan  ge­li­yor. Or­tak ol­mak ve ye­ni ya­t›­r›m­la­r›­m›­za ifl­ti­rak et­mek is­ti­yor­lar. Son­ra da sa­t›p ç›k­mak is­ti­yor­lar. Ta­lip çok, ama he­nüz bir ka­rar ver­me­dik. Biz so­nuç­ta ti­ca­ri fa­ali­ye­ti olan bir ku­ru­muz ve ku­rum­la­r›­m›z ger­çek de­ğe­ri­ni bu­lur­sa or­tak­l›­ğ› dü­flü­ne­bi­li­riz.”

Siyah havyar üretecek
Sek­tö­rün so­run­la­r›­n› da an­la­tan K›­l›ç, “Ku­run re­el de­ğe­ri­ne gel­me­si flart. Kul­lan­d›­ğ›­m›z ener­ji ve it­hal mal­ze­me­de bü­yük fon­lar bu­lu­nu­yor. Bu ta­bii bi­zim re­ka­bet flan­s›­m›­z› azal­t›­yor. Av­ru­pa Bir­li­ği ba­l›k­ç›­l›k sek­tö­rü­nü ge­lifl­tir­mek için sa­de­ce aqu­akül­tür­de Yu­na­nis­tan’a 1,5 mil­yar av­ro hi­be et­ti. Biz ye­ni ye­ni tefl­vik al›­yo­ruz. Öte yan­dan çok bü­yük ver­gi­ler ödü­yo­ruz. Bi­zim tefl­vik­ler mut­la­ka de­vam et­me­li” de­di. Hav­yar üre­ti­mi­ne de bafl­la­d›k­la­r›­n› be­lir­ten K›­l›ç, “Top­rak ha­vuz­lar­da, tak­ri­ben 400 ci­va­r›n­da mer­sin­ba­l›­ğ› üre­ti­yo­ruz. fiu an­da 16 ki­lo ağ›r­l›­ğ›n­da­lar. Ge­le­cek y›l 30 ki­lo­yu bu­lur­lar. Tah­min edi­yo­rum 2008 so­nun­da yu­mur­ta al­ma­ya bafl­la­ya­ca­ğ›z. ‹lk kez Tür­ki­ye’de üre­ti­li­yor. Mer­sin­ba­l›­ğ› hav­ya­r› ya­ni si­yah hav­yar çok pa­ha­l› bir ürün ve Tür­ki­ye’de de al›­c›­s› var” de­di.

Bunu Paylaşın