Molaris: Piyasa dengesini bulacaktır

MDN İstanbul

Yunanistan’ın uluslararası denizcilik şirketi Alma Maritime Yönetim Kurulu Başkanı Stamatis Molaris, denizcilik sektörünün her zaman volatil olduğunu ve krizlerin de fırsatlar yarattığını söyledi. Şirketinin yeni siparişlerini, stratejilerini, denizcilik sektörünün durumu ve Yunanistan ekonomisine ilişkin görüşlerini MarineDeal News ile paylaşan Molaris, sipariş cephesinin 2005 yılından bu yana piyasa üzerinde olumsuz etkisinin görüldüğünü ifade etti. Arz tarafında yoğun rekabet görüldüğünü kaydeden Molaris, “Piyasanın bunu absorbe etmesi için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Talep cephesinde sağlıklı bir büyüme var. Avustralya ve Rusya’da son dönemde yaşananlar normale döndükten sonra piyasanın kendi dengesini bulacağını düşünüyorum” dedi.
Kendisinin olumsuz senaryo yanlısı olmadığını ifade eden Molaris, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarifeler açısından bakıldığında, ortalamada 2011 yılının son on yılın en önemlisi olacağına inanıyorum. 2010 yılından düşük kalsa da piyasanın bu yıl da büyüyeceğini ve şu an olduğu yerden daha iyiye gideceğini düşünüyorum. Bizim şirket olarak benimsediğimiz, taban tarifeden ve bu tabanın üzerinde kâr paylaşımını kapsayan uzun dönemli charter anlaşması stratejimiz bizi zorlu piyasa koşullarında koruyan önemli uygulama. Bu şirket stratejilerimizin temelini oluşturuyor diyebilirim.”
Uzak denizlerde faaliyette bulunan şirketlerin Yunanistan ekonomisindeki gelişmelerden direkt etkilenmediğini ifade eden Molaris, “Alma Maritime da bu grupta yer aldığı için ülke ekonomisindeki olumsuzluklardan fazla etkilenmedi. Ancak, tabii ki ülke ekonomisinin mevcut koşulları can sıkıcı. Ayrıca pek çok sektörde firmaların ve insanların sıkıntı içinde olduğunu görmek üzüntü veriyor. Türkiye’de de bir süre önce bir ekonomik kriz yaşandığı için sizlerin de iyi bileceği üzere ekonomide tekrar toparlanmanın sağlanması zaman alacaktır. Ülke olarak bu dönemi yapıcı ve akılcı bir biçimde aşmayı ve gelecek için bir fır               sata dönüştürmeyi umut ediyorum. Yunan halkı çok yapıcı ve yenilikçi bir millet olduğu için bu ekonomik koşullardan güçlenerek çıkacağımızdan kuşkum yok” diye konuştu.

Hyundai’yi tercih ediyor
Alma Maritime’ın filosunda toplam 706.000 dwt’lik dört adet capesize kuru yük gemisi bulunuyor. Dört adet suezmax tanker ise Güney Kore’de Hyundai Shipyard’da inşa halinde. Tankerlerin bu yıl Mayıs ile Temmuz ayları arasında teslim alınması bekleniyor. Bu teslimatlardan sonra filonun yaş ortalaması 2 ve toplam taşıma kapasitesi ise 1.340.000 dwt olacak.
Uluslararası sularda taşımacılık faaliyetinde bulunan kuru yük gemileri EDF’de time-charter’da. Tankerler ise teslim alındıklarında Sanko için time-charter’da olacak.
Hyundai Shipyard’ı tercih edişlerinin gerekçelerini açıklarken Molaris şunları söyledi: “Öncelikle yüksek kalite standartları ve ‘know how’ları tercihimizde önemli rol oynuyor. Buna ek olarak tersane ile uzun dönemli bir ilişkimiz var ve artık bizi ana müşterileri arasında görüyor, ayrıcalıklı davranıyorlar.”

Bunu Paylaşın