Bora Kürekçi: Bizim için yüzde 99 başarı başarısızlıktır

MDN İstanbul

Yat sezounun açılmasına sayılı günler kala tekne sahiplerinde de hareketlenme başladı. Denizcilik geleneklerine bağlı, sıkı yelkenci Empire Yacht Management Kıdemli Yat İşletme Müdürü Bora Kürekçi ile büyük titizlikle sürdürdükleri yat inşa ve yat yönetimi faaliyetleri hakkında Kalamış Marina’da bulunan ofislerinde sohbet ettik. Dünyaca ünlü lüks yatların rotasındaki Türkiye’de yat inşa avantajlarını, yat sahipleri “yat ve mürettebat yönetiminde nelere dikkat etmeli?” hakkında da uzman görüşü aldık

Bora Bey bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1988’de Harp Okulu’ndan mezun oldum. 12 yıl Harp Filosu Komutanlığı’na bağlı gemilerde aktif görev yaptıktan sonra bunun devamı olan Deniz Lisesi’nde idarecilik, öğretmenlik, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Denetleme Şubesi’nde Planlama Subaylığı, sonrasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda iş sağlığı ve güvenliği sistemleri üzerine çok değerli çalışmalar yaptık. Daha sonra Terfi Eğitim Denetleme Şubesi’nde görev yaptım ve en son Boğaz Komutanlığı’nda Üs Savunma Birlik Komutanı olarak son görevimi yapıp 2013 yılında Albay olarak emekli oldum.

Empire Yacht Management ne zaman, ne amaçla kuruldu?

Empire Yacht 2021 yılında kuruldu. Deniz Kuvvetleri’nden emekli başta, Süleyman Er, İbrahim Duman, Tuğamiral (E) Doğan Denizmen katılımıyla 3 kurucu ortak yat alım satımları ve hatta refit projeleri de yapabilecek şekilde çok kapsamlı bir yat yönetim şirketi kurmaya karar veriyorlar, bu dönemde, Kechisailing Yat Eğitimleri ile de yatçılık alanının niş bir alan olduğunu fark ediyorlar ki Kechisailing’te de Tarık Şimşekalp var. Ve kuruyorlar. Ardından 2023 yılında Prof. Dr. Nurhan Kâhyaoğlu (E) Amiralimiz, ardından ben ve Serhat Dizdaroğlu katılıyoruz ve şirket bugünkü yapısına kavuşuyor. Şirketin kuruluşu aynı zamanda pandemi dönemine denk geliyor.

Bu süreçte yapılanmaya ağırlık veriliyor. Şirket dökümanları da son derece titizlikle hazırlanıyor. Aslında firmamızın kuruluşunda da bizim Deniz Kuvvetleri’nden emekli subaylar olarak en büyük gücümüz düzen ve disiplin öne çıkıyor. Kuruluş aşamasında gerekenlerin tamamı da kurucu ortaklar tarafından büyük bir titizlikle hazırlanıyor. Piyasayı tanıma ihtiyacımızı da 2021 yılından beri gidermeye çalışıyoruz.

2021 yılının yaz aylarında şirketin kurulmasının ardından ekim ayında da Serhat Dizdaroğlu ve ben şirkete katıldım. Tabii bunun altında yatan en önemli neden artık harekete geçme gereksinimiydi. Kurucular kuruluşu tamamlamıştı ve artık işlerin sahada pazarlama faaliyetlerini yürütecek kişilere ihtiyaç doğmuştu.

Ben de bu sektörde çalışmak istedim çünkü yatçılık benim için son derece büyük bir tutku. Deniz Harp Okulu’nda yat yarışlarında yarışmış bir yelken sporcusu olarak bu çok güzel bir teklifti. Bu teklif bize ilk geldiğinde de biz bu konuyu Serhat ile görüştük ve dedik ki, biz bu zamana kadar savaş gemilerinde çalıştık ve savaş gemilerini yönettik, savaş gemilerinin üzerinden silâhı alır biraz da şık bir biçimde dekore ederseniz karşınıza bir mega yat çıkar. Bir savaş gemisini adeta saat gibi tıkır tıkır işleyen bir mekanizma olarak görürseniz, silâhları çıkarttığınızda elde ettiğiniz yatın da saat gibi işlemesi gerekir. Size bu kadar değerli bir şeyi emanet eden insan da bu sistemi tıkır tıkır işletmenizi isteyecektir. Biz de savaş gemisi alegorisinden hareketle bunu rahatça yapabileceğimizi düşündük.

Bu teklifi almak bizi mutlu etti.

Tabii öncesinde biraz dersimize çalıştık güzel şeylerle karşılacağımızı görünce de sevinçle işe başladık.

Bu iş özetle mega yatın yönetimi fakat içerisinde çok farklı alanları barındırıyor. Örneğin acentelik yönetimi, mürettebat yönetimi, teknik yönetimi yani yatın teknik ihtiyaçlarının ve bakımının karşılanması, güvenlik süreçlerinin yönetimi gibi işleri içerisinde barındıran işler. Bunlar büyük yatlar için zorunlu işler. Küçük yatlar için ise gönüllü işler. Yine de resmî yönetimler ve şirket arasında köprü olacak yani bu işleri büyük bir titizlikle yürütecek birine ihtiyaç var. Bizim şirkette de bu kişi benim. Bu konuda da Fransız klaslama şirketi Bureau Veritas’tan eğitim aldım. Nasıl Donanma’da titizlikle bu işleri yürüttüysek Empire Yacht’ta da gelen talep üzerine aynı titizlikle işleri yürütmeye devam ediyoruz.

Müşterileriniz size hangi taleple geliyor ve iş süreciniz nasıl ilerliyor?

İzmit’te bir tersanenin inşa ettiği 80 metrelik bir süper yatın ISM ve ISPS uyumluluk süreciyle ilgili bir teklif aldık. Tersane kendi mülkiyetindeki bir yatın yönetim süreçlerini bizim sürdürmemizi istedi. Mesela bu bir örnek. Yani tersaneler ve yat sahipleri bizden bu işleri yürütmemizi isteyebilir. Aynı zamanda kendi bünyesinde bu işleri yürütecek personeli bulunmayan yönetim şirketleri de bu hizmetleri bizden talep edebilir.

Yani inşa ve kullanım aşamasında hem yurtiçi hem de yurtdışı yatları kabul edebiliyoruz. Fakat aynı zamanda biz bu meslekte seçici iş yapan kimseleriz. Çünkü klas kuruluşu kadar, bayrak ülkesi de önemli. Dediğimiz gibi biz bu işi büyük titizlikle yapıyoruz.

Geniş yelpazede yatay büyüme ile hedeflediğiniz projeler nelerdir?

Şirketin kuruluşu sırasında -ki pandemi dönemine denk gelirbiz öncelikle Kalite Yönetim Belgesi almak için kolları sıvadık. Bu belgeyi çok kısa sürede, dışarıdan alan firmalar var fakat biz şirket olarak kendimiz eğitimlerden geçerek bu belgeleri aldık. Süreçlerin içerisinde kendimiz yer aldık. Kendi şirketimiz için bunu önce kendimiz uygulamaya karar verdik. Tabii altı ortaklı bir şirkette bu iş çok kısa sürede bitmedi. 2022 yılında müracaatımızı yaptık ve 2023 yılının Temmuz ayında İtalyan RINA’dan sertifikamızı aldık. Bir buçuk yıllık bir emeğin ürünü oldu. Tabii bu bizim işimizi çok iyi öğrenmemizi, süreç ve prosedürlere çok iyi hâkim olmamızı sağladı. Burada en büyük desteğimiz ve yol göstericimiz şirketin 2023 yılı itibarıyla Prof. Dr. Nurhan Kâhyaoğlu (E) Amiral oldu. Bu süreçlerde bize liderlik etti.

Kendisi son derece tecrübeli ve şirketimizin en güçlü yanlarından biri diyebiliriz. Bu işi aynı zamanda emekli Tuğamiral olan Genel Müdürümüz Doğan Denizmen de çok önemsiyordu. Tabii şirket kadrosunda iki amiral olunca Deniz Kuvvetleri’ndeki disiplin bizim şirket süreçlerimize de yansıdı. Bu şekilde hakkıyla belgemizi aldık. Bunun ardından bize öncelik sıralaması yapmak kaldı.

Fuarlara katılmayı düşünüyor musunuz?

Evet. Artık yapılanma süreçlerimizi tamamladığımız için sunduğumuz hizmetleri uluslararası pazarda tanıtmak için bu ve benzeri platformlarda yer alacağız. Şubat sonunda ziyaretçi olarak Dubai Boat Show’a katılacağız, bu aynı zamanda bizim katılım sağladığımız ilk uluslararası fuar olacak.

Proje geliştirme süreçlerinden bahseder misiniz?

Şu ân 13 ayrı sürecimizden, refit yönetimi, yat yönetimi ve yat alım-satımı öne çıkanlar arasında. Dubai’ye de biraz da bu yatların tanıtılması için gideceğiz. Tabii ki mürettebat yönetimi yani yatların ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanların temini ile ilgili de çalışmalarımız var. Bu aslında yat yönetiminin bir alt başlığı olsa da biz bunu ayrı bir süreç olarak yönetiyoruz. Bizim en büyük farkımız istihdam ettiğimiz mürettebatın sorumluluğunu da almamız. Yani “manning” ile “crew management” diğer adıyla mürettebat yönetimi birbirinden farklı işler. Biz iki hizmeti de sağlıyoruz. Bunu yürütmek de kolay bir süreç değil, yat sahibi ve yat kaptanıyla da çok iyi bir iletişimi gerektirir fakat biz benzer işleri de uzun yıllar yaptığımız için aslında yine yapmaya devam ediyoruz.

Bunu özellikle belirtmem lâzım yatın taşıdığı bayrak çok önemli. Her devletin kendi regülasyonları var. Yat sahipleri ve yat kaptanları bunlara yeterince hâkim olmadığı için bunun bir yat yönetim şirketiyle birlikte yapılması son derece önemli. Bunları sürekli olarak takip etmek kişilerin yapmaları gereken esas işi aksatacak bir unsur ancak hiç aksamaması gerekiyor, yat yönetim şirketleri ise işin bu tarafını da yapıyor.

Türkiye’de henüz yeni yeni gelişen ve gündeme gelen bir konu olsa da yavaş fakat emin adımlarla ilerliyoruz. Dediğim gibi, bayrak ülkesi son derece önemli olduğu için bu işin uzmanlara bırakılması yat sahibi adına alınabilecek en sağlıklı karar. Farklı bir senaryoda, kanunlara uyulmamış sayılıyor ve yat sahibi sigorta süreçlerinde bile sorun yaşıyor. Özellikle değinmek isterim, sigorta tarafı da son derece önemli. Bunun da işin uzmanlarına bırakılması gerekiyor.

Bir yat sahibi neden yat yönetimine ihtiyaç duyar? Ne gibi hizmetler alır ve bunun avantajları nelerdir?

Bu süreçleri detaylıca inceleyelim o hâlde. Yat inşa sürecinden başlayalım. İlk olarak yat inşa etmek isteyen kişiyle yat sahibini buluşturmak bizim hizmetlerimizden biri ve çoğu müşterimiz için ilk adım. Burada bizim görevimiz, alıcı ile tersaneyi buluşturmak. Yatın inşasına uygun tersaneyi müşteri için biz buluyoruz. Eğer bu noktada yat sahibi süreçlerde onu temsil etmemizi isterse bunu da üstleniyoruz. Türkiye’deki tersaneleri iyi tanıdığımız için bu konuda oldukça başarılıyız. Eğer alanımız varsa, biz alıcı için yatı kendimiz de inşa edebiliyoruz. Bu konuda da yeterliğimiz var. Dubai Boat Show’a gidiş amaçlarımızdan biri de bu hizmetimizi tanıtmak.

“Türkiye’de iş gücü maliyeti Avrupa’ya göre daha az” Türkiye’yi mega yat inşasında öne çıkartan özelliği nedir? Türkiye’de yat inşa eden tersanelerin avantajları nelerdir?

Türk tersanelerinin çok iyi bir “know-how”ı var. Çok iyi tasarımcılarla birlikte çalışıyorlar. Açıkçası bir alıcının tüm taleplerini karşılayabilecek kapasiteye sahipler bu da çok büyük bir avantaj. Ayrıca Türkiye’de üç adet Serbest Bölge var. Bu Bölgelerde vergi avantajıyla yat inşa ettirilebiliyor. Bu da daha ekonomik bir yat inşası anlamına geliyor. Diğer yandan Türkiye, Avrupa pazarı ile çok sıkı ilişkiler içerisinde, yani Türkiye’nin jeopolitik konumu bu tip ihtiyaçları karşılamak için son derece mâkul. Orta Doğu ve Avrupa’yı birleştiren bir konumdan bahsediyoruz. Diğer yandan Türkiye’de iş gücü maliyeti Avrupa’ya göre daha az maliyetli yani ciddi bir rekabet avantajı söz konusu. İlaveten Türkiye dev bir endüstri olan denizcilikte, gemi ve yat inşa sanayide oldukça gelişmiş, dünya sıralamasında ilk 3 içinde yerini yıllardır koruyan bir ülke. Tekstilden ahşaba, mermerden metale, makineye, boyaya kısacası bir yatta gerekli her türlü konforu dizaynında veya o yatın insaşında, iç ve dış donatımında gerekli tüm malzemelerde yerel üretici veya distrübütör olarak söz sahibi. Bunlar belli başlı öne çıkan özelliklerimiz ülkece. Yat dendiğinde estetik öne çıkan diğer bir özellik ki burada keyif ve prestij devreye giriyor, işte bu noktada yat sahibinin özel isteklerinin tedarikinde de Türkiye olarak güçlüyüz.

Türkiye’de inşa etmenin avantajları nelerdir?

Türkiye yat inşasında dünyanın en iyilerinden. Son derece kaliteli ve gerçekten çok başarılı işler çıkıyor. Türkiye’de inşa edilen ve uluslararası ödüllü onlarca yat dünya denizlerinde. Zaten dünyanın gemi inşasında en başarılı 3’üncü ülkesi olduğunu söylemek mümkün. Tabii diğer Avrupa ülkelerinde de üretmek mümkün. Burada maliyet devreye giriyor. Türkiye’nin diğer Avrupalı ülkelere göre daha az maliyetli olduğunu kesin olarak söylemek mümkün. Burada hesaplı, verimli, hızlı ve kaliteli üretimi vaadediyoruz. Tabii ilerleyen zamanlarda uluslararası çalışan bir şirket olarak, yurtdışında da yat inşa ettirmemiz de mümkün olacak.

Bir yandan da mürettebat konusu var. Bu çok önemli bir konu. Her yatın 12 ila 36 kişilik misafir kapasitesi var. Bu misafirler yat sahibi için son derece değerli kişiler. Bu kişiler üzerinde yat sahibinin olumlu izler bırakmak isteyeceği aşikârdır. Bu izlenimi de ancak kaliteli ve profesyonel bir mürettebatla sağlayabilirsiniz. Bizim için yüzde 99 başarı başarısızlıktır. Burada, güven duymak önemlidir. Yatta bulunan herkesin ve yatın emniyetini sağlayabilecek kişilerin yatta bulunmasını isteriz. Güven duyulacak kişiyi de işin tüm üst niteliklerden müteşekkil bileşenleri de yat yönetim şirketi sağlar.

“Kaptan dostu bir yönetim şirketiyiz” Müşterilerinizin beklenti ve istekleri hizmetlerinizi nasıl şekillendiriyor?

Bir yat sahibinin beklentilerinin en üst düzeyde olduğunu farz edelim. Bu konuda da bizim görevimiz kaliteden taviz vermemek. Yat kaptanları, yat sahibinin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırsa zorlanır. Yat yönetim şirketi ile yat sahibinin ilişkisi profesyoneldir. Bu nedenle yat sahibinin isteklerini biz anlayabilir ve karşılayabiliriz. Çünkü bunun için gereken ekibe, imkânlara, birikime ve en önemlisi vizyona sahibiz.

Biz işimizi yaparken, kaptanlarla beraber ve güven içerisinde çalışma taraftarıyız. Yat seyir halindeyken, oradaki yetkili yatın kaptanıdır. Bu sektörde biz kendimizi kaptan dostu bir yönetim şirketi olarak konumlandırıyoruz. Bizim hedefimiz; yat kaptanları kendi meşakkatli görevlerini yerine getirirken onlara yardımcı olmak. Biz kendimizi onlar için bütünleyici olarak görüyoruz.

Biz gemi komutanlığı yapmış, o sorumluluğu taşımış kişiler olarak kendimizi yat kaptanının yerine rahatlıkla koyabiliyoruz. Aslında kaptan ile empati yapıyoruz ve birlikte ve bütünleyici biçimde çalışmayı hedefliyoruz.

Süreç devam ederken muhattabınız yat kaptanı mı, yoksa yatın sahibi mi?

Bizim muhattabımız hem yat sahibi hem de yat kaptanıdır. Bazen kaptan ve yat sahibi yönetim şirketinden beklentilerini beraber kararlaştırırlar. Buradaki iletişim tek yönlü olmuyor. Hem yat kaptanı hem yat sahibi hem de yönetim şirketi olarak iletişim halinde oluyoruz. Burada hep birlikte amacımız yat sahibinin en iyi hizmeti almasını sağlamak.

Geleceğe yönelik de tabii planlarımız var. Bunlar çok yönlü planlar. Büyümeyi, istihdamı artırmayı, uluslararasılaşmayı artırmayı düşünüyoruz. Ayrıca yakın zamanda uluslararası sertifikasyon verebilen bir kurum olma yolundayız. Bu açıdan stratejik planlarımız olduğunu da belirtmek isterim.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın