Denizi karayla bağlayan taşıma şekli “kombine taşıma”

Atilla Yıldıztekin

Dünya ticareti hızla büyümekte. Artık daha fazla tüketiyor, daha fazla üretiyor ve daha fazla taşıyoruz. Daha büyük depolarda elleçliyoruz ürünleri. Büyüyen ölçek, küreselleşen, artan rekabet, lojistik hizmetlerde de yeni sistemlerin uygulanmasını gerektiriyor.
Daha büyük gemiler inşa ediliyor. Bu gemiler artık su derinlikleri artırılmış, rıhtım uzunlukları büyütülmüş limanlara yanaşmakta. Daha büyük gemilerle ve daha fazla sayıda konteyner, içleri yük dolu, sürekli hareket halinde. Limanlarda daha büyük vinçler çalışmakta artık. Full otomatik konteyner terminallerinden söz etmeye başladık. Gemilerden indirdikleri ürünleri el değmeden, doğrudan depolara taşıyabilen sistemler söz konusu. Daha fazla sayıda RoRo gemisi sefer halinde, özel RoRo terminalleri inşa ediliyor.
Demiryolları da bu gelişmeden payını almış durumda. Raylar üzerindeki katarlarda vagon adetleri ve kapasiteleri büyütülmüş. Trenler daha hızlı gidiyor, hatta özel yük rayları konuşulmaya başlanmış. İstasyonlardaki elleçleme alanları genişletilmiş, transfer süreleri kısaltılmış ve özel vagonlar işyerlerine, depolara kadar döşenen demiryollarıyla adresten adrese taşımacılık yapılıyor. Demiryolları limanların vazgeçilmez  bir parçası durumunda. RoLa taşımacılığı yaygınlaşmış, hatta karayolu taşımacılığının zorlaştırılması yoluyla teşvik bile ediliyor.
Otoyollar ve güçlendirilmiş duble yollar limanlara ve demiryolu istasyonlarına bağlanmış, yurtiçinde denize uzak endüstriyel alanlarda  konteyner terminalleri oluşturulmuş ve gerek dolu, gerek boş konteynerler buralarda stoklanmakta.
Bütün bunlar geleceğin en popüler işi olacak “Kombine taşımacılığın” veya “intermodal taşımacılığın” ayak sesleri olarak karşımıza çıkıyor. AB’de taşımacılığın ve lojistiğin düzenlenmesini amaçlayan “Beyaz Kitap” intermodal taşımacılığın gelişmesini hedeflemekte ve bu amaçla taşıma yöntemlerinde önerilerde bulunmakta. Taşımacılıkta ürünlerin, iki nokta arasında kara, deniz, demiryolu hatta havayolunu birlikte kullanarak taşınması olan intermodal taşımacılık ülkemizde de konuşuluyor artık.
Intermodel taşımacılığın aktif hale gelmesi için demiryolu taşımacılığında;

1-Demiryolu taşımacılığının canlandırılması, limanlara ve sanayi bölgelerine demiryolu bağlantısı yapılması,
2-Demiryolu taşımacılığının emniyetinin sağlanması, normal ve hızlı trenler için birlikte çalışabilecek düzenlemeler yapılması,
3-Kullanıcıların haklarının ve hizmet kalitesinin artırılması, gecikme ve aksaklıklarda sorumluluğun üstlenilmesi,
4-Sözleşmelerde şeffaflığı sağlayıp  taşımaların aktarmalarını basitleştirmek hedeflenmekte.
Deniz ve suyolları taşımacılığında;
1-Deniz otoyollarının oluşturulması için gereken altyapının sağlanması, liman kapasitelerinin artırılması,
2-İdari ve gümrük formalitelerini azaltarak deniz taşımacılığını diğer taşıma yöntemleriyle bağlanılması,
3-Deniz taşımacılığının güvenliğinin kontrol edilmesi ve artırılması,
4-İç sularda kontrol, güvenlik ve belgelendirmeyi kontrol etmek gibi konulara ağırlık verilmesi gerekiyor.
Kombine taşımacılığın geliştirilmesi bu çalışmaların sonucuna bağlı. Amacımız taşımacılığın kontrol altında, kayıtlı olarak, karayollarının yükünü azaltarak, çevre kirliliğini hafifleterek, güvenli ve ekonomik bir şekilde sağlanması olacak. Bu hedefe ulaşmamız için tüm altyapı eksikliklerinin giderilmesi, çıkabilecek problemlerin çözülmesi  gerekiyor. Yapacak çok işimiz, yürüyecek çok yolumuz ve çıkılacak çok dağımız var.

Bunu Paylaşın