Şehir Hatları, “eşitlik”te tam yol ileri

Yeşim Yeliz Egeli

Şehir Hatları’nın cinsiyet eşitliği çalışması Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’ndan 100.000 Euro hibe desteği aldı. Hibe çalışmasının detaylarını Gemi İnşa Yüksek Mühendisi İstanbul Şehir Hatları A.Ş Genel Müdürü Sinem Dedetaş MarineDeal News’e özel anlattı

Hibe desteğinin ayrıntılarından ve hibenin hangi amaçlar doğrultusunda ayrıldığından bahseder misiniz?

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’nın toplu ulaşımda cinsiyet eşitliği konulu projeleri var. Bununla ilgili hibeler oluşturulmuş. Türkiye’den de İstanbul, Ankara ve İzmir’e destek olmak istediler. İstanbul ayağında da proje yöneticisi ve hibeyi alan olarak Şehir Hatları seçildi. Hibeyi şimdiye kadar şirkette yaptığımız cinsiyet çalışmalarının görünürlüğünü artırmak için kullanacağız. İki türlü kullanacağız aslında. Birincisi mevcuttaki çalışanlarımızı hem desteklemek hem de gelecekte kadın çalışan sayısını artırmaya yönelik projeleri hayata geçirebilmek için daha çok iletişim ve farkındalık tarafında olacak. İkinci olarak toplu ulaşımı kullanan kadın yolcuların, toplu taşıma içinde kendilerini daha rahat hissedebilecekleri bilgilendirmeleri oluşturmak. “Hangi hareketler tacize girer ” , “Hangileri rahatsızlık yaratır” farkındalığını da yolculara vermek istiyoruz. Aynı zamanda da Şehir Hatları’nda kadın çalışan sayısını artırmak için de iletişim ve farkındalık çalışmalarını yürütmek üzere bu hibeyi aldık.

İstihdam dışında cinsiyet eşitliği çalışması neleri içeriyor? Bu çalışma kapsamında hedefleriniz ve faaliyetleriniz neler olacak?

Evet, istihdam bazlı ama sadece sayısal olarak istihdamı artırmak bir yana bir de mevcutta kadın çalışanların eşit bir ortamda çalışmalarını sağlamak hedeflerimiz arasında. Çünkü şirket içerisinde de bazı konular cinsiyet eşitliğini bozan, rahatsız eden durumlar hâline dönüyor. Bu farkındalığın da kadın çalışanlar arasında olması lâzım. Küçümsemeler bile rencide edici hâle geliyor. Kadın cinayetlerinin bu kadar fazla olduğu bir yerde bunlar mı kaldı denebilir ama sadece kadın çalışan istihdam etmek değil, şirket içerisindeki huzuru sürdürülebilir kılmak ve bunları desteklemek adına da bu çalışmaları yürüteceğiz. Eşitlikten kastımız sadece sayıca eşitlenmek değil, hakça da içeride eşitlenmek.

Çalışmanın dikkat çeken noktası ne oldu? Sizi heyecanlandıran hem dünyada bu konuyla ilgili yapılan çalışmalardan farkı ne?

Şehir Hatları’nda kadın istihdamı 2019’dan bu yana özellikle gemi tarafında mevcut oldu ve üst yönetimde mevcut oldu. Bizim girdiğimiz zaman kadın çalışanlar vardı. Biz sayıyı 270 artırdık ama bir tane şefimiz vardı. Şimdi iki tane müdürümüz var. Yine sayıya vurgu yapacağım. Şirkete kadın çalışan alıp sayıyı artırmak amaç değil, her alanda kadın temsiliyetini vurgulayabilmek bizim açımızdan önemli. 2019’dan sonra bu gerçekleşti ve görünür oldu. Sonuçta üç il seçildi ve üç ilin içinde de bir sürü kurum varken hibe verilmesi için Şehir Hatları seçildi. Bu da bizim doğru adımlar attığımızı gösteriyor. Toplu ulaşımın en azından deniz tarafının ilk defa böyle uluslararası bir gündemi oluşuyor. Bir denizci firmanın kadın çalışanlar konusunda ilk defa uluslararası desteği oluyor benim bildiğim. Kamuda zaten yok, özel sektörde kulağıma gelen yok ama kamuda yokken bunun bizim dönemimizde gerçekleşiyor olması çok gurur verici doğru çalışmalar yaptığımızı, bunun görüldüğünü ve bir yerde de takdir edildiğini anlıyoruz. Şu tarz yorumlar gelmiş, “Fransa ya da başka ülkeler almadan bir şey vermez. Deniz ulaşımını onlara mı sattınız” O kadar alakasız ki… Bizden herhangi bir talebe karşı verilmiş bir şey yok. Tamamen kadın farkındalığını artırma, kadın işgücünü hayata katma amacı var. Bu kadar kolaysa şimdiye kadar yapılsaydı. Yıl 2019’du… Burada tercih edilmeme durumu var. Arkadaşların denize, gemiye kabul edilmeme durumu vardı. Biz bunu yıktık. Bu yıkış da uluslararası düzeyde ses getirdi. Herhangi bir şeyin karşılığında değil, tamamen bu çalışmalarda kullanılmak üzere ayrılmış bir hibe.

Mutlaka bir plan yapacaksınızdır. İlk etapta nasıl kullanacaksınız?

Bu aslında iletişim için ayrılmış bir bütçe. Öncelikle şirket içindeki çalışma arkadaşlarımız için “huzurlu çalışmak” diye tabir edeceğimiz faaliyetler kapsamında çalışan farkındalığını artıracak kartların hazırlanması, tanıtımların yapılması ve bunların eğitimlerinin yapılmasına harcanacak. İkincisi de toplu taşımayı kullanan yolcularımızı da iç bilgilendirmelerle, z kartlarla bilinç kazanması için değerlendirilecek. Mesela “toplu taşımada hangi hareketler sizin kişilik haklarınızın dışına çıkıyor” “Bizi rahatsız edecek konular neler olmalıdır” gibi konular var. Bunu hem şirket içinde çalışan kadınların hem de yolcuların farkındalığını artırmak için bir takım iletişim çalışmaları yürüteceğiz.

İletişim çalışmalarını Fransız Kalkınma Ajansı’yla paylaşmak zorunda mısınız? Sonuçta bizim iç bilgilerimiz de oluyor.

Bilgi paylaşımı söz konusu değil. Biz onlardan sadece dünyada bu işlerin nasıl yapıldığını bizimle paylaşmalarını istiyoruz. Benim de katıldığım çalışma grupları olmuştu. Mesela z kart fikirleri, şirket içinde bunların basın doküman hâline getirilmesi ve eğitimlerinin verilmesi. Bunlar çok genel geçer bilgiler. “Küçümsemeye giren kelimeler hangileridir” ,”Tacize giren davranışlar hangileridir” gibi paylaşımlar. Bu, “bizim şirketimizde şu olaylar oluyor” gibi bir paylaşım değil.

Çalışma ne kadar zamana yayılacak? Fransız Kalkınma Ajansı’na neyi nereye harcadığınızı gösteren bütçe raporlaması da verecek misiniz?

Bu çalışma artık tamamen bizde. Ben onlara bizi yönlendirebileceğiniz noktalar olursa tavsiyelerini alabileceğimizi söyledim. Daha protokol imzalamadık. Orada onlar netleşecek. Ben sadece görüş almak istedim. Çünkü dünyayla çalışıyorlar. Daha iyi örneklere sahipler. Bizi yönlendirecekleri şeyler olursa onların bilgisini paylaşmalarını istedim.

İmza ne zaman?

Tarih daha net değil. Netleşince sizinle paylaşırım.

Daha önce MarineDeal News’e özel verdiğiniz röportajda “AB’nin yeşil enerjiye geçişte denizcilik yatırımları için sağladığı hibeler”e değinmiştiniz. Bununla ilgili yeni bir gelişme var mı?

Dünya Bankası mı?

Evet.

Bu ay sonunda bitecek rapor. O raporu aldıktan sonra ne olduğunu göreceğiz.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın