“Men Dakka Dukka”

Yeşim Yeliz Egeli

yesimegeli@marinedealnews.com

Karıncanın canı bir dirhem
Filin canı bin okka
Ama ikisinde de bir telaş, bir kıyamet
Ölüm kapıya gelince
Bedri Rahmi Eyüpoğlu

Bedri Rahmi doğaya ve tüm güzelliklerine tutkun, insana ve yaşama karşı sevgi dolu, toplumsal sorunlara karşı duyarlı(!) bir şairimiz.
Yelkenciler bilir. Stresten arınmak, İstanbul’un boğucu sıcağından kurtulmak isteyenlerin kaçıp gitttiği Göcek’te muhteşem bir koyumuza verilmiş onun ismi. Şimdilerde sessiz sakindir, mübarek Ramazan münasebetiyle…
Denizin insan psikolojisine olumlu etkileri tartışılmaz bir gerçek. Bugünlerde iş sıkıntısı yetmiyormuş gibi bir de medya araçlarından, sürekli bağıran çağıran sesler duyup karşılıklı atışmaları dinlemekten, okumaktan yorulduysanız bayram tatilinde Bedri Rahmi koyunda büyük şairin şiirleriyle sessizliğe doğru kaybolun derim.
Denizciler bu konuda şanslıdır. Yaşamlarının tarifi baştan aşağı mavidir. Onlar tüm renkleriyle rengarenktir ama en çok mavi… Onlar için mutluluk mavi, mutsuzluk yine maviye karşı olandan gelir. Aşı mavi, suyu mavi, işi mavidir. Çare bulamaz ya insan… Sabredip direnmesi gerekir ya… Yine mavidendir her derdin devası, kimseden değil.
Sıkıntıda olan yatırımcımızın uzun zamandır mutsuzluğunun kaynağı işler iyiyken kazandıklarını yine ülkesine değer katmak adına esirgemeden yatırıma dönüştürmesi değil midir?
Bankalara sorduk bu ay, ‘Kredi Garanti Fonu’na ilişkin başvurular hakkında bilgi verebilir misiniz’ diye, hâlâ belirsizliğin devam ettiğini bir şey söylemek için henüz erken(!) olduğunu dile getirdiler.
2009 yılı başında global finansal krize yatırımda aniden yakalanan, aylardır yılmadan derdini dile getiren büyük küçük her kriz mağduru, devlet desteğiyle bankalar tarafından sağlanacak uzun vadeli, uygun maliyetli bu kredilerle nefes alıp sağlıklı bir hayata yeniden kavuşacakları için sevindiler. Tabii o işletmeciyle birlikte yüzlerce işçi ve ailesi de… “Yenilikçi yatırımların gerçekleştirilmesi, ileri teknoloji içeren girişimleri, ihracatın desteklenmesi, istihdam artışı sağlanması ve bölgesel kalkınma amaçlı yatırımlar KGF kefaletlerinde öncelikli olarak değerlendirilen konulardır” diye açıklama yapıyor bir bankanın web sitesi.
Canı bir dirhem ne de olsa yedi denizde verdiği rekabette… Teşvik edilmeye ihtiyacı var elbet.
Tam KGF ile sevinip: Geç de olsa olumlu bir adımdır, bir gelişmedir diye yüreğine su serpilip yüzü gülen işletmeci, verilen teşviklerin kalkması, yanlış yorumlamayla stopaj vergilendirmesinin yeniden gündeme gelmesiyle yeni zorluklarla mücadeleye girdi.
Şimdi hükümet büyüklerimizin başında bundan çok daha önemli konular var: Referandum. Şeker Bayramı’nın hemen ertesi yani 12 Eylül Pazar günü.
Yani herkeste bir telaş, bir kıyamet kopuyor. Bize de düşen sabredip beklemek…
Bakalım neler olacak?

Bunu Paylaşın
yesimegeli@marinedealnews.com