Engelleri kaldıralım

Yeşim Yeliz Egeli

yesimegeli@marinedealnews.com

Baharın gelişiyle nasıl doğa yeniden canlanıp uyanıyorsa, denizcilik sektörü de uzun bir bekleyişin ardından umutların yeşerdiğini görmeye başladı. Bir kesim için hareketlilik başlasa da bir kesim global gelişmelerle bağlantılı olarak denizcilik krizinin kapıyı çalmak üzere olduğunu söyleyerek ihtiyatı elden bırakmamamız gerektiğini vurguluyor. Duyduğumuz güzel gelişmelerle umudumuz sektörümüzün bir an önce neşeli günlerine dönmesi elbette.
Rakamlardan uzaklaşarak yazın heyecanıyla hepimizi gururlandıracak etkinlik ve oluşumları sizlerle paylaşmak istiyorum… Mayıs ayında yeni dernekler kuruldu, kurulu olanlar ise sosyal sorumluluk projeleri kapsamında birçok organizasyona gönülden sahip çıktı.
Wista Türkiye “Engelleri Kaldırıyoruz” projesi kapsamında 5 engelli gencimizin Tallship Race’te yarışmak üzere İstanbul’dan Yunanistan’ın Attica Bölgesi’ndeki Lavrion’a özgürce yelken açmalarını sağladı. Bu projenin gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen Deniz Ticaret Odası, Ataköy Marina ve Alternatif Yaşam Derneği’nin değerli işbirlikleri için sonsuz teşekkürler. Daha da önemlisi, bu yarışın son ayağında yarışmaya engel tanımadan katılan gururumuz gençlerimize başarılar dilerken, bu fırsatı onlara sunan kadın denizcilerimizi ayrıca kutlamak gerek.
Gemi brokerleri tüm ezberleri bozup mesleğin doğası gereği en önemli engel olan “rekabeti” yok sayıp tüm meslektaşlarına önemli bir çağrıda bulundu ve aynı çatı altında toplanıp uluslararası arenada daha güçlü olmak adına Gemi Brokerleri Derneği’ni (GBD) 5 Mayıs 2010 tarihinde resmi olarak kurdu. Geçici başkanlığını Pınar Kalkavan’ın yaptığı dernek daha şimdiden 62 üye sayısına ulaştı. 24 Mayıs’ta düzenlenen kuruluş partisindeki katılım 500 kişiye yakındı. GBD’nin, gecesini gündüzüne katan birçok görünmez kahramanın katılımıyla daha da güçlenerek sınırlarını Türkiye dışına taşıması kaçınılmaz görünüyor.
Oruç Reis Denizciler Kulübü (ODEK) ise yeni kurulan bir sivil toplum kuruluşu. Çok yakın bir tarihte amaç ve hedeflerini sektör üyeleriyle paylaşarak Türk denizcilik sektörünü uluslararası platformda tanıtmak için güçlü girişimlerde bulunacağının sinyallerini veriyor.
Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ın desteğini hiç eksik etmediği ve Kaptan Yılmaz Dağcı’nın 2007 yılından bu yana büyük bir heyecanla sahiplenip büyüttüğü bir hayal gerçeğe dönüştü; ‘2010 İstanbul Kültür Başkenti’ etkinliklerine farklı bir anlam katan ve bir deniz projesi olan Historical Tallship Race ilk defa Türkiye’yi rotasına dahil etti. ‘Boylu Soylu’ yelkenliler tüm görkemiyle Boğazlar’dan geçiş yaptı.
Tallship Race’te bir başka anlamlı girişim… Denize gönül veren başta değerli kaptanlarımız Tahir Sarıoğlu ve Yusuf Mardin olmak üzere Yelkenli Gemide Eğitim Derneği (YEGED) Başkanı Ferit Biren ile Saim Oğuzülgen’in değerli katkılarıyla, Tallship Race’te bayrağımız dalgalandı. Kısa bir süre içinde seferber olup denizci çevikliğiyle tüm engelleri kaldıran YEGED kurucularının bu emeğini boşa çıkarmayan STS Bodrum Yelkenli Eğitim Teknesi mürettebatı, ilk iki ayakta derece alarak bize önemli bir gururu yaşattı! Böyle bir yarışa ilk defa katılma cesaretini gösteren amatör gençlerimizi çok kısa sürede organize olup engel tanımadıkları için yürekten kutluyorum.
Bir güzel gelişme de 13 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ile denizcilik sektörüne sağlanacak kapsam dahilindeki krediler için kredi garanti kurumlarına Hazine Müsteşarlığı’nca destek verilecek haberiydi. Yayınlandığı ilk anda çok büyük heyecanla karşılanan bu karar incelenince sektör yetkililerini birçok soru ve engelle karşı karşıya bıraktı.
Tam kapasiteyle çalıştığı zaman ülkemize hatırı sayılır bir döviz girdisi ve istihdam sağlayan Türk gemi inşa sanayinin gelişimi için tüm ‘engeller’ bir an önce kalksa, inşa ettiğimiz gemiler dünya sularında milli gururumuz olarak çoğalsa… Olmaması için bir neden var mı?

Bunu Paylaşın
yesimegeli@marinedealnews.com