Deniz Ticaret Odası’na kim başkan olacak?

Yeşim Yeliz Egeli

yesimegeli@marinedealnews.com

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’ne bağlı oda ve borsaların şeçimleri bildiğiniz gibi ertelenmişti. Ekim- Kasım 2012’de gerçekleşmesi düşünülen seçimler Şubat-Mart 2013’te gerçekleşecek.
2006 yılında çıkarılan TOBB Yasası’na göre oda ve borsa başkanları 2 dönem yönetim kurulu başkanlığı görevinde bulundularsa, 2 seçim dönemi geçmeden tekrar aday olamıyorlar. TOBB’da Rıfat Hisarcıklıoğlu 2013’te gerçekleşecek seçimlerde yasa gereği başkan olarak aday olamayacak. Buna bağlı olarak da İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan iki dönem başkanlık yaptığı için aday olmayacağını geçtiğimiz aylarda kamuoyuna açıklamıştı.
Şeçimlerin Ekim 2012’den Mart 2013’e ertelenmesinin başlıca sebebi ise, Avrupa Birliği’nin getirdiği, Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırması (NACE) sistemi gereği, meslek sınıflarına ilişkin kodlamaların ekim-kasım aylarına yetişemeyeceğiydi. Bununla ilgili çalışmalar tüm Odalar’da süratle devam ediyor.
Bu konuda merak ettiğimiz TOBB başkanının kim olacağı… Aynı zamanda en çok delegeye sahip şehir İstanbul’da olduğundan,; DTO, İTO ve İSO’nun ortak başkan adayı belirleyip belirleyemeceği de merak ediliyor. Çünkü başkan adayları arasında, başkan olabilmek için 1,2 milyon üyeye sahip Birlik’ten, bin 400 delegenin yüzde 10’nun imzasını alarak aday gösterilmesi şartı aranıyor. Deniz Ticaret Odası’nda ise aktif üye sayısı 8 bin 382. Meslek Komiteleri oda aktif üyelerinin NACE koduna göre düzenlemesi hususunda çalışmalarına hızla devam ediliyor.
Sektörümüzü ilgilendiren önemli son gelişme ise Deniz Ticaret Odası yönetim kurulu başkanının kim olacağı… 24 Kasım 2012, Cumartesi günü Kaptan Salih Zeki Çakır’ın bizzat arayarak davet ettiği basın toplantısında kendisi mart ayında gerçekleşecek seçimlerde aday olacağını duyurdu. Merak edilen diğer konu ise diğer adayların resmi adaylıklarını ne zaman açıklayacağı konusu… Kanımca önümüzdeki günler oldukça hareketli geçecek. Sektörün kriz nedeniyle ciddi sıkıntıda olduğu bu dönemde herkesin sektör yöneticilerinden ve hükümet yetkililerinden proje bazlı beklentileri her platformda dile getiriliyor.
Yeni adayları en çok zorlayacak konu ise; gerek eğitimi, gerek sektörel bilgisi, tecrübesi ve gücü, gerekse birçok yönden beğendiğim karakteristik özellikleriyle Metin Başkan’ın (Kalkavan) çıtayı oldukça yükseltmiş olması. Yeni adayların bu konuda sektörün gelişimi için en az Metin Başkan kadar vizyonlarını kamuoyuna net bir şekilde sunması gerekiyor. Tabii kendileriyle birlikte görev alacak kadro da oldukça önemli…
Türkiye’nin denizcilik sektöründe bu alanda başarılı olan devletlerle rekabet edebilmesi için başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanlığımızın enerjisini biraz daha sektörümüze yöneltmesi büyük beklentiler arasında. Diğer yandan üye sayısıyla önemli bir kitleyi çatısı altında toplayan DTO’nun uluslararası arenada güçlü bir konuma gelmesi ve Türk denizciliğinin marka değerini yükseltmesi gerekiyor. Tüm bunlara hakim olabilecek deneyimli bir ismin yeni seçimlerde çoğunluk oylarını alması kaçınılmaz olacak. Meslek Komitesi Başkanları da önümüzdeki aylarda seçim yarışlarıyla çok yorulacağa benziyor.
Sektörü temsil eden bir basın kurumu olarak, seçimlerin demokratik, adil ve hoşgörü içinde geçmesini arzu ediyoruz. Bu seçime kadar yoğun emek verip zamanını ülkemizin ve sektörümüzün gelişimine adayan gelmiş geçmiş herkese değerli katkılarından ötürü hakkını verip teşekkür etmek lazım.
MarineDeal News 5. yılını doldurdu. Katkılarınızdan ötürü şahsım ve ekibim adına hepinize teşekkür eder, 2013 yılının hepimize sağlık ve bol kazanç getirmesini dilerim.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın
yesimegeli@marinedealnews.com