Yüzde 71’lik yerlilik oranı ile üretilen botlar TSK’ya teslim ediliyor

MDN İstanbul

Türk Silahlı Kuvvetleri, Kaptanoğlu Grubu’na ait Desan Tersanesi’nde kendi sınıfının en yüksek yerlilik ve millik oranına sahip 2 adet Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu ile gücüne güç katmaya devam ediyor. İlk sac kesimi Ekim 2018’de yapılan Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları 23 Ağustos Pazar günü resmi tören ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek. Yüzde 71’lik yerlilik oranı ile inşa edilen botların kendi sınıfında bir ilk olan tüm yazılım ve programları tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Projede, şaft ve CU4 askeri standartlara uygun pervane, yüzde 100 yerli imkânlarla üretildi. Ayrıca böyle bir şaft ve pervane ilk kez Türk Loydu tarafından sertifikalandırıldı.

Projenin Türk savunma sanayi için önemine dikkat çeken Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Kaptanoğlu, “Desan olarak 116 yıldır denizcilik sektöründe hem tersane, hem de taşımacılık hizmetleri sunuyoruz. Gerek yurtiçinde gerek yurtdışında pek çok önemli projede yer aldık. Ancak bu projemiz diğerlerinden çok farklı anlamlar taşıyor. Ülkemizin ve savunma sanayimizin gücüne güç katacak bu özel proje ile yerli ve milli sanayimizin gücünü tüm dünyaya göstermiş olduk. Türk mühendislerimiz ve yerli firmalarımızla gurur duyulacak bir projeye imza attık. Türk denizciliği adına önemli bir eser olan bu proje ile neleri başarabileceğimizi bir kez daha gözler önüne serdik. Bu gurur hepimizin, bu gurur Türkiye’nin,” dedi.

Basınç odaları Türk mühendisleri ve yerli firmalar tarafından tasarlandı
Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları’nın her birinin içinde bulunan ve 4 artı 2 şeklinde tasarlanan modern ve donanımlı basınç odaları da tamamen Türk mühendisleri ve yerli firmalar tarafından tasarlandı. Proje, Türk askeri denizcilik projeleri arasında, tüm gemilerin aynı anda tamamlanarak teslim edildiği ilk proje olarak da kayıtlara geçmiş oldu. Tarihe geçen projenin şaft ve pervane sistemi, dümen sistemi, dizel jeneratörler, akustik izleme ve yakalama sistemi, gemi bilgi dağıtım sistemi, solunum hava kompresörleri, sabit basınç odası, dalış panelleri, ana tevzi tablosu, bot kontrol ve izleme sisteminin yanı sıra yangın algılama sistemi doğrudan, yüzde 100 yerli imkânlarla üretildi.

Acil Müdahale Botu

Botlar hangi görevlerde kullanılacak?
Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, olası kazalarda kurtarma dalgıçlığı ve acil müdahale operasyonlarını destekleyecek. Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi’nde yara alan, karaya oturan ve batan gemilerin yerlerinin belirlenmesinde görev alacak.

Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, dalgıç personelinin sığ ve derin su uygulamalı dalış eğitimlerinde de kullanılacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın