SSB tarafından yürütülen projeler ve millîleştirme çalışmaları

MDN İstanbul

Savunma sanayimizin ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçlarını milli imkânlarla karşılamak üzere çalışan Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB)’nın yürütmekte olduğu projeleri ve özel tersanelere yansıyan faaliyetleri; geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleşen 9’uncu Deniz Sistemleri Semineri’nde Deniz Araçları Daire Başkanı Alper Köse tarafından yapılan sunum üzerinden inceledik.
Askeri gemi ile savunma sanayine ilişkin sistem ihtiyaçlarımızı milli imkânlarla karşılama ve askeri gemi ihraç etme noktasında aktif rol oynayan Savunma Sanayii Başkanlığı; sürdürülebilir deniz araçları sektörü için teknoloji ve alt sistem sahipliği, askeri gemi tasarımı tecrübesi sağlama, uluslararası pazarda rekabetçi üstün tasarımların gerçekleştirilmesi, askeri gemi inşa sektöründe yer alan tersanelerin markalaşmasının teşvik edilmesi ve askeri gemi inşası için gerekli olan sistem, cihaz ve malzemelerin yurtiçinde üretimine yönelik yerli sanayinin kabiliyetlerinin geliştirilmesini sağlıyor.
Özgün tasarım ve ileri teknoloji yetenekleriyle savunma ve güvenlik alanında Türkiye’yi küresel bir oyuncu haline getirmeyi amaçlayan SSB, ülkemizin savunma ve güvenlik alanlarındaki gücünü artıracak yeteneklerini geliştirerek savunma sanayinin sürdürülebilirliğini sağlayacak programları bütünsel bir yaklaşımla yönetiyor.
Bu noktada küresel sektörü yakından takip eden ve ihtiyaçlara yönelik çözümler üreten SSB Deniz Araçları Daire Başkanlığı, hem askeri gemi hem de askeri deniz sistemleri ile ilgili çeşitli projeleri hayata geçiriyor.Sözleşmesi yürürlükte
olan projeler

Amfibi gemileri grubu
– Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD)
– Lojistik Destek Gemisi (LDG)Destek gemileri grubu
– Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) İnşa Projesi
– Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu

Harp gemileri grubu
– Yeni Tip Denizaltı Tedariki
– PREVEZE Sınıfı Denizaltı YÖM
– BARBAROS Sınıfı Fırkateyn YÖM
– MİLGEM Projesi 5. Gemi Tedariki
– MİLGEM Projesi İ Sınıfı Fırkateyn DAS Tedariki
– Denizaltılar İçin Akustik Aldatıcı Sistemi Projesi (Lançer)
Karakol gemileri grubu
– Test ve Eğitim Gemisi
– Yeni SAT Botu
– Süratli Devriye Botu
– Kontrol Botu Tedariki

Planlama/İhale
aşamasında olan projeler

Amfibi gemileri grubu
– Hava Yastıklı Çıkarma
Aracı (HAYÇA)
Destek gemileri grubu
– Çok Maksatlı Açık Deniz Römorkörü Tedariki
– Kıyı Liman Römorkörü
– Milli AUV Cihazı Geliştirilmesi
– Araştırma Gemisi

Harp gemileri grubu
– Hava Savunma Harbi Muhribi (TF-2000) Tasarımı Projesi

Karakol gemileri grubu
– Türk Tipi Hücumbot Tasarımı Projesi
– Küçük Deniz Araçları

Deniz platformları
projeleri

SSB Deniz Araçları Daire Başkanlığı tarafından sözleşmeleri imzalanan deniz platformları projelerinin 2013-2028 yılları arasındaki teslimat durumlarını Tablo-1 üzerinden inceleyebilirsiniz. 2023 yılına kadar toplamda; 52 gemi, 188 bot, 17 modernizasyon ve 6 adet denizaltı ile toplam 263 deniz platformu projesinin teslim edilmesi planlanıyor.

Özel tersanelerde
yürütülen askeri
projeler

SSB Deniz Araçları Daire Başkanlığı öncülüğünde döviz kazandırıcı hizmet kaleminde, özel sektör tersaneleri tarafından 2022 yılına kadar teslim edilmesi planlanan; 13 gemi, 175 bot, 3 havuz, 3 denizaltı modernizasyonu ve 1 tasarımın detaylarını Tablo-2 üzerinden inceleyebilirsiniz.

İthal edilen sistemlerin
yerlileştirilmesi

Bilindiği üzere ülkemiz askeri alanda birçok sistemi ithal etmekte. Olası bir savaş durumunda yazılımsal olarak çeşitli sıkıntılara sebep olabilecek bu sistemler, tamamen yerli imkânlarla üretilmeye başlandı. Dışa bağımlılığı azaltan ve bağımsız hareket etme avantajı sağlayan yerli sistemler konusunda özellikle ARMERKOM ve HAVELSAN tarafından geliştirilen ADVENT Savaş Yönetim Sistemi (SYS), Türk Deniz Kuvvetleri’nin inşa ve modernize edilecek tüm platformlarının savaş yönetim sistemi olmak üzere göreve hazır durumda. TCG KINALIADA Korveti, MİLGEM projesi kapsamında üretilip teslim edilen önceki üç korvetten farklı olarak, ADVENT SYS ile donatıldı.
Deniz platformları inşasının yanı sıra özgün tasarım ve geliştirme faaliyetleri de yürüten Deniz Araçları Daire Başkanlığı başta ‘‘Yeni Nesil Savaş Yönetim Sistemi’’ olan ADVENT’in beraberinde; MİDLAS, GÖKDENİZ, HİSAR, ATMACA, AKREP, ÇAFRAD, AKYA, DAKA, SEDA, MÜREN, GENESİS gibi çeşitli silah ve atış kontrol sistemlerinin de yerlileştirme faaliyetlerini yürütüyor.
Elektronik Destek Sistemi, Elektronik Taaruz Sistemi, Kızılötesi Arama Takip Sistemi, Lazer İkaz Sistemi, Chaff Dekoy Atım Sistemi gibi elektronik harp sistemlerinin yerlileştirme çalışmalarını da yürüten Deniz Araçları Daire Başkanlığı tarafından yerlileştirilmesi sağlanan sonar sistemleriyse şöyle: Cylindirical Array Sonar, Intercept Detection&Ranging Sonar, Passive Ranging Sonar, Flank Array Sonar, Towed Array Sonar, Mine Avoidance Sonar, Active Operating Sonar, Dalgıç Tespit Sonarı.
Teknoloji kazanımı ile ilgili yürütülen projelere bakıldığındaysa; Kavitasyon Tüneli ve Manevra Deney Sistemi LST & Barbaros YÖM, Denizaltılarda Özakustik Kestirimi LST, Artırılmış Gerçeklik Destekli Mobil Sanal Bakım Sistemi LST, Mayın Avlama Sonarı Geliştirilmesi LHD, Çok Amaçlı Mini Denizaltı Geliştirilmesi DİMDEG ve Helikopter Dipping Sonar Sistemi Geliştirilmesi yürütülen projeler arasında.

Bunu Paylaşın