Kore otonom operasyonlar için inşa edilen ilk konteyner gemisini denize indirdi

MDN İstanbul

Güney Kore bugün, otonom denizciliği geliştirme çabalarında yeni kilometre taşlarına ulaşacak olan yeni bir konteyner gemisini suya indirdi. Ülkenin Okyanuslar ve Balıkçılık Bakanlığı bu geminin Seviye 3 otonom gemicilik için tasarlanmış ilk büyük, okyanusta giden gemi olduğunu vurguluyor ve bu yıl içinde bu gemiyle ilk uzun mesafeli uluslararası otonom gemicilik gösterilerini başlatmayı planlıyorlar.

Güney Kore’nin Ulsan kentindeki Hyundai Mipo Tersanesi’nde bugün düzenlenen törende geminin yüzdürülmesi ve isimlendirilmesi gerçekleştirildi. Gemi Pan Ocean için inşa edilen Pos Singapore’dur. 2022 yılında sipariş edilen gemi 564 feet (172 metre) uzunluğunda ve bin 800 TEU kapasiteye sahip. Liberya’da kayıtlı olan 22 bin 200 dwt’lik konteyner gemisinin bu ayın sonunda teslim edilmesi ve ardından otonom sistemin donatılmasına ve test edilmesine başlanması planlanıyor.

Güney Kore hükûmeti, Kasım 2023’te açıkladığı İleri Deniz Hareketliliği Geliştirme Stratejisinde otonom gemileri temel bir girişim olarak belirlediğinin altını çiziyor. Otonom deniz taşımacılığına yönelik bu proje, hükûmetin teknolojinin araştırılması ve geliştirilmesi için 120 milyon dolardan fazla kaynak ayırmasıyla 2020 yılında başlatıldı.

Teknoloji endüstrisinin yanı sıra gemi inşa ve denizcilik ile bir kamu-özel sektör ortaklığı başlatıldı. Bakanlığa göre, bu sistem IMO Seviye 3’e ulaşmak için tasarlanmıştır, yani gemi mürettebat olmadan otonom olarak çalışabilir. Operasyonlar tamamen uzaktan kumanda ile yürütülecek.

Pan Ocean ve Hyundai Mipo, konteyner gemisinin tasarım aşamasından itibaren, şimdi kurulacak olan otonom navigasyon sistemini kurmak için ön hazırlıkları tamamladı. Sistem otonom navigasyon, dijital tabanlı acente izleme, iletişim ve güvenlik teknolojilerini entegre ediyor.

Kore endüstrisi son birkaç yıldır bir dizi otonom sistemi test ediyor. Hyundai, 2022 yılında otonom navigasyon teknolojilerini kullanan büyük bir ticari gemi dünyanın ilk okyanus ötesi yolculuğunu gerçekleştirdi. Sistem 97 bin 500 dwt’lik bir LNG taşıyıcısına monte edildi ve Pasifik’te 11 bin deniz milinden fazla bir geçiş gerçekleştirdi.

Teknolojinin en son versiyonunun gösterimleri 2023 yılında daha küçük, yerli bir gemi olan Ocean Nuri’de (69 ton) başladı. Plan, Pos Singapore’un Eylül 2024’ten itibaren uluslararası bir rotada ilk gösterilerini gerçekleştirmesini öngörüyor.

Bunu Paylaşın