Tunca Nehri kuruma noktasına geldi

MDN İstanbul

Edirne’de bulunan Tunca Nehri’nde yaşanan kuraklık, suda yaşayan canlıları olumsuz etkiledi. Vatandaşlar ise son bir yıla göre su seviyesinin dört kat azalmasıyla yaşanan kuraklıktan tedirgin

Küresel ısınmayla birlikte bu kez kuraklık alarmının verildiği il Edirne oldu. Geçtiğimiz yıllarda ve bu yıl boyunca hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ve yağışların yetersiz olduğu Edirne’de önemli su kaynaklarından biri olan Tunca Nehri’nin debisi en dip seviyeye kadar düştü.

Tunca Nehri’nin Suakacağı istasyonundaki son ölçümde saniyede 4 metreküp olarak kaydedilen nehrin debisi, geçen yıl aynı tarihte 16 metreküp saniye olarak ölçülmüştü. Hem hayvanlara hem tarıma can suyu olan nehrin debisi bir önceki yıla göre tam 4 kat azaldı.

Debinin düşmesiyle birlikte adacıklar oluşan Tunca Nehri’nde, araç lastiklerinin ve atıkların yüzeye çıktığı bazı bölgelerde vatandaşlar da rahatça yürüyebiliyor.

“Su seviyesinin düşüklüğünden dolayı balıklar son yaşam savaşını veriyor”

Nisan ayı içerisinde yağış beklediklerini ifade eden Edirneli vatandaşlardan Memduh Sidim, “Türkiye’mizin ve serhat şehrimizin incileri olan Arda, Meriç ve Tunca nehirleri Edirne’de akmaktadır. Mevsim itibari ile kuraklık yaşıyoruz. Bu nehir yatağının içerisinde çok sayıda canlı yaşamaktadır. Su seviyesi çok düştüğünden dolayı balıklar, kunduzlar, su maymunları ve diğer canlılar oksijen alamadıkları için çok zor durumda kalmışlardır. Nisan yağmurlarını bekliyoruz. Şu anda görünen bu su kirlilik ile beraber geçtiğimiz yıl kar ve yağmur yağışlarının az oluşu nedeniyle büyük bir kuraklık oluşturmaktadır. Su seviyesinin düşüklüğünden dolayı balıklar son yaşam savaşını veriyor. Nehirde kuraklıkla beraber çok kirlilik görünüyor. Nisan ayında yağacak olan yağmurlar ile su seviyesinin normale dönmesini ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TRT Haber

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın