Her geçen gün, geçmişe özlemimin hızla arttığını duyumsuyorum. Bir yıl öncesini mumla arar hâle geldim. 2013 yılında yaptığım dört aylık Güney Amerika gezisinde çok değişik yapıdaki yerleri görmüştüm. Buzullar, çöller, nehirler, göller, şehirler, kasabalar, köyler, milli parklar, dağlar… Patagonya, gezdiğim yerlerin birçoğundan farklıydı; az kirlenmiş doğal yapısı ile en bakir bölgelerden biriydi
Buzullar hakkında…
Buzulları, su içindeki buz dağlarıyla karıştırmayın diyordu rehber. Tamamen farklı yapılar. Wikipedia “Buzul, dağ zirvelerinde yaz kış erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesidir. Eğimli arazilerde yıllar boyunca biriken bu kar kütlesinin önce “buz-kar”, sonra da buza dönüşmesiyle oluşur” diyerek açıklıyor.
Buzullar, okyanuslardan sonra dünya üzerindeki ikinci büyük su kütlesini barındıran yapılarmış. Dünyadaki tatlı suyun yüzde 98.5’ini oluşturuyorlarmış. Hemen hemen her kıtada buzullara rastlanıyor. Kesinlikle doğanın gücünü, sabrını, bizim küçüklüğümüzü hatırlatan muhteşem yapılar. Buzullar karada oluşuyor ve hareket ediyorlar. 100 yılda 50 km gibi bir hızda akan buz nehirleri onlar.
Perito Moreno Buzulu…
El Calafate kasabasından ulaşılan Perito Moreno Buzulu bölgedeki en turistik buzullardan biri. Tekne gezisi ile buzulun göle en yakın noktasına kadar gitmek de mümkün, benim yaptığım gibi seyir teraslarında muhteşem buzulu saatlerce izlemek de. El Calafate’den yapılan günlük turlar bence oldukça yeterli.
Perito Moreno Buzul Gezi Paketinde neler var?…
- Otobüsle El Calafate’den göl kenarındaki tekneye geliş,
- Tekneyle buzul duvarı önünde bir buçuk saatlik tur ve geri dönüş,
- Otobüsle milli parka devam ediş,
- Gün boyu parkurları dolaşarak seyir noktalarından buzulu seyir ve fotoğraflama,
- Akşamüzeri ve aynı otobüsle El Calafate’ye geri dönüş.
Gezilerde ayrı olarak fiyatlanmış ilave etkinlikler de var. Buzul üzerinde kramponlarla yürüyüş de bunlardan biri. Buzul yürüyüşünü burada veya benim gibi El Chaltén yakınındaki Viedma Buzulu’nda da yapabilirsiniz.
Pırıl pırıl nehirler, göller…
Tertemiz akan nehirleri, buz gibi gölleri ve bakir toprakları ile Patagonya çok güzel bir doğaya sahip. Böyle pırıl pırıl akan nehirleri bir de Slovenya’da Socha Vadisi’nde görmüştüm. Bu el değmemişlik geniş tarım alanları anlamına da geliyor. Patagonya, bir milli parklar cenneti. El Chalten’e dünyanın trekking merkezi diyorlar ki, harika günler geçirdim orada da. Ben gitmemiş olsam da diğer gezginlerden öğrendiğim kadarıyla, Şili’de yer alan “Torres del Paine” Milli parkı da mutlaka görmeniz gerekenler listenizde yerini almalı.
Patagonya’da sık sık değişen sınırlar…
Patagonya’da sınırlar Afrika ve Orta Doğu’da olduğu gibi cetvelle çizilmiş çizgilerden oluşuyor. Yeryüzünün hem denizde hem de karada dantel gibi işlediği doğal sınırlarının olduğu bu bölgede düz çizgiyle çizilmiş bu resmi sınırlar nedeniyle ülkeler birbirinin içine geçmiş durumda. Dünyanın başka bölgesinde bu kadar sınır geçişi var mıdır bilemiyorum, ancak seçtiğiniz rotaya göre sıklıkla Arjantin ve Şili sınır kapılarından geçildiği oluyor. İki ülkenin Malvinas Adaları Savaşı’ndan kalan husumetleri nedeniyle de gümrük kontrolleri stresli bir hâl alabiliyor. Sokulmaması gereken yiyecekler, didik didik aranan çantalar konusunda uyarılmıştım. Bu yüzden çantamı rahat açılıp kontrol edilebilen hâlde seçmiştim. Aşırı bir denetleme veya zorlukla karşılaşmasam da bölgede böyle bir potansiyel var.
“Cama, Semi Cama” otobüsler ve uzun yolculuklar…
Benim seyahatim biraz genç işi bir gezi olduğundan Patagonya’daki yolculuklar dâhil birçok ulaşım işimi otobüslerle yaptım. Güney Amerika’da otobüsler genelde bize yakın standartta. Patagonya dâhil bazı bölgelerde de 18 saati aşan otobüs yolculukları oluyor. Bu da konforlu bir koltuk gereksinimi demek. İşte bunun için “Cama” yani yatak ve “Semi Cama” yani yarı yatan koltuklu otobüsler mevcut. Gerçekten kaliteli bir “Cama” veya “Semi cama” otobüs güzel bir uyku imkânı sağlayabiliyor. Ama ben ilk uzun yolculuğumdan sonra daha kısa bacaklı rotalar seçmiştim.
Eskinin sürgün noktası Ushuaia’dan Antarktika’ya…
Ushuaia 70-80 yıl öncesine, yani 1950’lere kadar karadan ulaşımı olmayan bir sürgün noktasıymış. Suçlular gemilerle getiriliyormuş Ushuaia’ya. Eskiden azılı haydutlar ve siyasi hükümlülerin tutulduğu bir tarihi hapishane de burada müze olarak yer alıyor.
Patagonya’nın bu el değmemişliği bölgeye bilimsel incele- Patagonya ve değişen dünya me yapılması için araştırmacıları çekmiş. İngiliz araştırma gemisi HMS Beagle, Yüzbaşı Fitz Roy’un kumandasında Charles Darwin’i buraya taşımış. “Türlerin Kökeni” eserinde yer alan örneklerin bir bölümü Darwin tarafından burada toplanıp incelenmiş.
Ushuaia, Patagonya gezilerinin başlangıç noktası olurken aynı zamanda Antarktika kıtasına yapılan turistik gemi yolculuklarının da başlangıç noktası. Turistik hâle gelse de konum itibarıyla çok özel bir bölgede gerçekleştirilen bu pahalı yolculuk dünyanın dört bir köşesinden gezginleri kendine çekiyor. Standart gezgin bütçesinin çok üzerinde olan bu seferler hayat boyunca bir defa olacak deneyimler arasında. Bu seferlere Ushuaia’dan katılmanız mümkün.
Buzullar erirken…
Buzullar (Los Glaciares) Milli Parkı içinde yer alan Viedma Buzulu’na yapılan bir turistik geziye de katılmıştım.
Gezi tekneleriyle gölden sahile yanaşarak ulaştığımız buzul alanlarında kısa bir bilgilendirme sonrası yürüyüşe başlayacaktık. Sahilden 200-250 metreye kadar buzlar çekilmiş, yüzyıllardır üzerinde aktığı, traşlanmış dümdüz, kaygan kayalar ortaya çıkmıştı. Bu alanın çok değil, daha 5-10 yıl evvel buzulun bir parçası olduğu söyleniyordu. Buzulun aktığı Viedma Gölü kıyısında küresel ısınma etkisinin son derece yoğun hissedildiğini anlamak zor değildi. Buzul buzu ile içkilerimizi yudumlarken anlatılanları hayretle dinliyordum.
Bilinmeze doğru bir değişim…
Her şey büyük bir hızla değişiyor. Dünyamızda oldukça acayip olaylar gerçekleşiyor. Bunların sadece benim hislerim olduğunu sanmıyorum. Bunun yanında belirgin biçimde değişen iklim yapısı, depremler, sel felaketleri gibi doğal olaylar da değişime somut kanıtlar.
Bununla birlikte ekonomi ve kültürel yapıdaki değişikliklerin insanların psikolojileri üzerinde de yoğun etkisi olan bir dönemden geçiyoruz bence. Astroloji ile ilgili olanlar veya kadim bilgi ile uğraşanların söyledikleri de bu algımı destekler nitelikte.
Dünyanın henüz çok kirlenmemiş bölgelerinden biri olan Patagonya’ya yolculuğumun üzerinden on yıl geçti. Büyük bir hızla değişen dünyanın etkilerinin farkını görebileceğim bir gezi daha yapar mıyım bilemiyorum. Ancak görece el değmemiş ve az değişen Patagonya, doğa tutkunu iseniz ve imkân bulabilirseniz mutlaka gezi listenizde olmalı.
Sağlıklı, huzurlu seneler…
2024 yılında kendi küçük kozalarımızda değişim rüzgârlarının hoyratça savuramadığı huzurlu zamanlar diliyorum. Hepinize iyi seneler.
Sağlık, mutluluk ve sevgiyle kalın.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.