Bangkok

Gürcan Elbek

gurcanelbek@marinedealnews.com

Uzak Doğu ve Asya gezilerinin en gözde aktarma noktalarından biridir Bangkok. Dünyada en fazla turistin havayoluyla ulaştığı bu kent, her yönüyle ve her süre için ziyaret edilmeye değer. Güneydoğu Asya’nın buluşma noktası, Asya’nın İstanbul’u diyorum ben. Hem renkliliği hem canlılığı hem de çok değişik özellikleriyle bu benzetmeyi hak ettiğini düşünüyorum.

Bangkok’u nasıl gezebiliriz?

Öncelikle sıcak, nemli, yoğun trafikli bir kent Bangkok. Metro sistemi oldukça modern ve çok yeterli bir ağa sahip; hem de oldukça serin. Ayrıca İstanbul’un 1970 ve 80’lerin eski otobüslerini hatırlatan dökük ama çok renkli otobüsleriyle gezmek bana büyük keyif vermişti. Neredeyse tam bir günü bu otobüslerle açık camlardan kolumu dışarı atıp sudan ucuz bilet parasına, etrafı izleyerek Bangkok şehir gezisi yaptığımı anımsıyorum. Tabii ki yoğun trafiği ve kentin kokusunu da teneffüs ederek. Kentin içindeki ve civarındaki nehirlerde “Uzun Tekne (Long-boat)”ler ile keyifli zamanlar geçirmek mümkün. Tuk tuk ile trafikten görece sıyrılarak dolaşmak veya belli rotaları yapmak da olası. Ben bisikletsever olmadığımdan ilgim yoktu ama bisiklet ve Asya klasiği olarak motosiklet de ulaşımın diğer şekilleri. Taksiler ve moto-taksiler için “GRAB” isimli uygulamayı kullanmak çok iyi çalışan, güvenilir bir yöntem.

Turistik Bangkok deyince…

Bangkok, Asya’ya uzanan birçok gezginin aktarma yaptığı bir nokta. Şehir hayatı da oldukça güzel imkânlar sunarak, uğrayanların en az iki üç gününü doya doya yaşayacağı bir yer.

Kent, Tayland’ın geneli gibi tapınaklar açısından oldukça zengin. Her Güneydoğu Asya kenti gibi çok renkli bir “Çin Mahallesi (Chinatown)” var. Turistlerin en az bir günbatımı ve geceyi geçirdikleri “roof-top bar” ve restoranlar var. Gerek teknelerle gerek yürüyerek gerek gündüz gerek gece dolaşılan çarşıları, pazaryerleri var. Bu yoğun ve kalabalık ortamdan kaçmak için o tantanalı kent yaşamının hemen yanında rahat nefes alınabilecek parklar ve gezi alanları da bulunuyor. Bu saydıklarımızı kısa kısa isimleriyle anarsak bir Bangkok gezi programı hâline gelebilir.

Bangkok gezi listesi…

Büyük Saray (Grand Palace); içinde Zümrüt Buda Tapınağı gibi birçok ziyaret noktası var.

Wat Pho Tapınağı – Uzanmış Buda (Reclining Buddha).

2016 yılında ölen, çok sevilen krallarının anısına hazırlanmış bölge.

Wat Arun Tapınağı.

Chinatown – Caddedeki seyyar tezgâhlardan sokak yemekleri.

Khao San Road, her şeyiyle gece ve gündüz capcanlı eğlence bölgesi.

Chatuchak, Wang Lang ve diğer çarşıları.

Damnoen Saduak (Floating Market) ve diğer yüzen çarşılar.

Chao Phraya nehri üzerinde uzun tekne ile yapılan geziler.

Sakin bir mola için Lumpini Park.

Bang Krachao şehre yakın sakin bir bölge (Sri Nikon Park).

Asiatique, Siam Paragon gibi alışveriş merkezleri.

Ayak masajı…

Bu kadar gezilecek yer varken ayak masajına ayrı bir başlık ayırmak benim açımdan çok önemli. Benim için Güneydoğu Asya demek neredeyse her yerde ve Bangkok’ta da sokaklara kadar taşmış ayak masajı keyfi demek. Dünyanın deliren fiyat artışları nereye taşımıştır bilemiyorum ama 10 dolar bandında tatminkâr bir süre (30-45 dakika) masaj yaptırma olanağı yanında daha profesyonel mekânlarda benzer tatmine tüm Güneydoğu Asya’daki gibi Bangkok’ta da ulaşabilirsiniz. Tüm gün yürüyerek gezdikten sonra gece Khao San Road’un gürültülü atmosferinde veya sokakta herhangi bir yerde bu masajı yaptırmanın zevki muhteşem. Ustalaşmış kişilerce yapılan gerçek bir masajdan bah- Bangkok sediyorum. Her seviyede masaj salonlarında da bu hizmetleri almak mümkün. Ben sokaklarda olanlardan da, salonlardakilerden de çok mutlu olmuştum.

Hoşgörülü insanlar…

Gerek Bangkok’ta gerek Tayland genelinde gözlemlediğim önemli bir husus, insanların oldukça hoşgörülü ve nazik olmalarıydı. Birçoğu da yardımsever insanlar. Çantamı tamir eden bir çiftin yüksek nezaketini ve iyiliklerini hâlâ hatırlıyorum.

Aile ilişkilerinde bu hoşgörünün önemli noktalarından biri de, bireylerin cinsel tercihleri dâhil herhangi bir dışlanmanın olmamasıydı. Bireyler mensup oldukları ailenin bir ferdi olarak her şart ve ortamda kabul görüyorlardı. Bayramlar ve tatiller genelde tüm ailenin birlikte geçirdikleri zamanlardı ve tüm aileler birlikte olmaya özen gösteriyorlardı.

Tayland ve yemek…

Uzak Doğu ve Asya deyince birçok değişik mutfak devreye girse de Batılılar tarafından en fazla bilinen ve beğenilen yiyeceklerin diyarı Tayland ve dolayısıyla Bangkok diyebilirim. Yemek deyince benim ilk seçimim “Pad Thai” olacak. Tayland usulü erişte ile yapılan tavuklu, karidesli, kırmızı etli Pad Thai harika bir lezzet. İçindeki fıstık veya bademi ve harika sosları ile ister sokaktaki voglarda pişsin, ister restoranlarda hazırlansın benim listemin en başında Pad Thai yer alıyor.

Bunun yanında, Tom Yam Kung (Baharatlı karides çorbası), Kaeng Khiao Wan Kai (Tavuklu yeşil köri), Phat Kaphrao (Fesleğenli kızartılmış et), Kaeng Phet Pet Yang (Fırında kızartılmış ördek körisi), Tom Kha Kai (Hindistan cevizi sütlü tavuk çorbası), Yam Nua (Baharatlı et salatası) sayısı bol seçeneklerden bazıları.

Her türlü kızartma, salata ve eriştenin eşlik ettiği birçok yiyecek tabağı ve lezzetli çorbalarıyla Bangkok leziz bir durak aynı zamanda.

Sokakta hayat…

İstanbul’un canlılığına ek olarak hayatın daha çok sokakta ve sıcak havalı atmosferde geçtiği bir ortam Bangkok. Yukarıdaki listede verilen yerleri dolaşırken istediğiniz yerde sokaklarda kaybolup bu renkli kenti yaşamalı insan. Sokaktaki hayat size hiç sıkıcı gelmeyecek. Tabii ki bu kadar yoğun turist ve yerli nüfusu düşünerek çantanızın ve eşyalarınızın güvenliğine biraz dikkat ederek. Çok kalabalık bir tapınak ziyareti sırasında yere düşürüp kesin kaybettim dediğim cüzdanımın, bulan kişi tarafından güvenliğe teslim edilmesi de aklımda tabii ki.

Bangkok yakınlarında görülecek yerler…

Bangkok listesindeki yerleri artırmak mümkün ama temel bir Bangkok havası aldıktan sonra yakında başka yer görmek istiyorum derseniz, “Ayutthaya” veya “Kanchanaburi” gibi noktalar bir günlük gezi mesafesinde. Bunlardan çok eski bir yerleşim olan Ayutthaya oldukça meşhur bir gezi noktası.

Sokak yemekleriyle, tapınaklarıyla, yerel pazarlarıyla, yoğun trafiği ile İstanbul’u hatırlatan yapısıyla Bangkok güzel bir gezi noktası. Umarım sağlıkla yapacağınız nice geziler arasında yer alır.

Sağlık, mutluluk ve sevgiyle kalın.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın
gurcanelbek@marinedealnews.com