Merkez bankalarının masasında faiz artışları var

Barışcan Yücel

bariscanyucel@marinedealnews.com
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christina Lagarde, dün Avrupalı parlamenterlere yaptığı konuşmada, ECB’nin temmuz ayı yönetim konseyi toplantısında faizi 25 baz puan artırma niyetinde olduğunu tekrarladı ve merkez bankasının eylül ayında faizi yeniden artırmasını beklediklerini ifade etti.Merkez bankalarının masasında faiz artışları var

‘Geç alınmış doğru bir karar’
Visne Academy Yönetim Kurulu Başkanı Barışcan Yücel, MarineDeal News’e Lagarde’ın açıklamalarını değerlendirdi ve ‘Geç alınmış olsa da doğru bir karar’ yorumunu yaptı.

Yücel yaptığı açıklamada, “Çanlar Avrupa Merkez Bankası için çalıyor. Hatanın neresinden dönülse kârdır şiarı ile dün yaptığı açıklamada temmuz ve eylül aylarını işaret eden Lagarde, 9 Haziran tarihinde gerçekleşen faiz oranı kararında pas geçmeyi tercih etmişti.

Rezerv para birimine sahip olan ve 1994 yılından bu yana en sert faiz artışını gerçekleştirerek şahin tondan asla taviz vermeyen Fed’in yanında; faizleri sabit bırakarak güvercin tonda kalmayı tercih eden Avrupa Merkez Bankası, köprüden önce son çıkışı gündemine almış gibi görünüyor’ ifadelerini kullandı.

Barışcan Yücel ayrıca, “Küresel bazda artan enflasyonun yanı sıra artan enerji fiyatlarının imalat sektörünü derinden etkilemesi, diğer bir yandan Ukrayna – Rusya savaşının oluşturduğu jeopolitik riskler ve belirsizlikler Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomileri üzerinde ciddi bir baskı oluşturmaya başladı. Haziranda yapılan yanlıştan temmuz ve eylül aylarında döneceklerini belirten Lagarde; özellikle 1 Temmuz itibarıyla varlık alım programını sonlandırarak para politikasını sıkılaştırma yolunda ciddi bir adım kaydetmiş olacak.

Temmuz ayındaki toplantıda 25 baz puan artış sinyalini veren ve sözlü yönlendirme ile piyasaya şekil vermeye çalışan tecrübeli isim, eylül ayına da faiz artış ihtimalinin altını çizerek 25 baz puan daha artış yapılabilmesi olasılığını güçlendirdi” dedi.

Merkez bankalarının enflasyon karşısında aldığı önlemlere de değinen Visne Academy Yönetim Kurulu Başkanı Yücel, “Lokomotif gücün Fed olduğu ve diğer ülke merkez bankalarının da bu trene bindiği süreçte ECB ve TCMB’nin faiz artış konusunda sessiz kalması ve son toplantılarını pas geçmesi ilgili para birimleri üzerinde negatif etki yarattı.

Dünkü açıklamanın ardından EUR/USD paritesi güne iyimser bir hava eşliğinde giriş yapsa da kısa vadede hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan 1,0660 – 1,0830 seviyeleri üzerinde fiyatlaması zor görünüyor.

Özellikle bu denli agresif bir tutum izleyen Fed’in para politikasına bakacak olursak global bazda; ilerleyen günlerde dolar kıtlığının yaşanabileceğini vurgulamakta fayda görüyoruz” açıklamasında bulundu.

‘TCMB kısa vadede nefes almak için faizi 300 baz puan artırmalı’
Gözler perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararında. Yücel para politikası toplantısına dair yaptığı öngörülerde, “Mevcut ekonomik konjonktür, siyasi politik gelişmeler ve jeopolitik riskler incelendiğinde ciddi enflasyon baskısı altında kalan yurt içi piyasaların kısa vadede nefes alabilmesi için 23 Haziran 2022 tarihinde yapılacak olan toplantıda TCMB’nin faiz oranı kararında minimum 300 baz puan artışı yapması gerektiğini düşünüyoruz.

Fakat hâli hazırda yaşanan iç politika dinamiklerinde merkez bankasının tekrar pas geçmesi de kuvvetle muhtemel görünmektedir. Farklı para politikaları veya yeni açıklanabilecek farklı enstrümanlar üzerinden kuru dengede tutma çabası ve enflasyonu düşürme hamlesi mevcut yönetim tarafından değerlendirilebilir.

Ancak bu denli yüksek enflasyonun olduğu ortamda ve kurların ciddi anlamda yukarı yönlü potansiyelini koruduğu zeminde; Fed’in ardından kervana ECB’nin de katılmış olması ne yazık ki TL için önümüzdeki günlerin daha zor geçmesine zemin hazırlayabilir’ dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın
bariscanyucel@marinedealnews.com