Fed’in son toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemesi ve toplantı sonrası Powell’dan gelen açıklamaların güvercin tonda olması ile kâr satışlarına maruz kalan dolar endeksi, enflasyon verisinin de beklentilerin altında kalması ile sert düşüşe geçti
50 günlük üssel hareketli ortalama olan ve hem teknik hem de psikolojik anlamda önem düzeyi yüksek olan 103,10 seviyesinde hız keserek denge arayışına giren endeks için yön arayışı devam ediyor diyebiliriz. Bu seviyenin kırılması durumunda dolar aleyhine fiyatlamaların sertleşerek dip arayışına devam edeceğini belirtebilirim. Böyle bir senaryoda EURO-USD paritesi için 1,1020 ana direnç seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Paritede yükselişlerin devam edebilmesi için bu seviyenin aşılması ve üzerinde haftalık kapanışlar yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Yükselişlerin devam etmesi durumunda 1,1310 direnç seviyesi hedeflenebilir. Fakat sert değer kaybı yaşamış olan dolar endeksinde 103 seviyelerinde bir toparlanma gözlemlenirse dolar lehine fiyatlamalar parite üzerinde etkili olacaktır. Paritede yaşanacak olası düşüşlerde ise 1,0750 desteği güncelliğini korumaya devam etmektedir. GBP-USD paritesine kısaca göz atacak olursak; karar mekanizmasının 1,2735 direnci ile oluşacağını belirtmekte fayda görüyorum. Bu seviye üzeri haftalık kapanışlar paritede yeni bir ralli başlatabilir. Fakat olası kâr satışlarında ise 1,2460 desteği piyasayı kısa vadede aşağı yönlü olarak tutmaya devam edecektir. İsrail ve Filistin arasında yaşanan savaşın ardından sert yükseliş gösteren değerli metal, doların da küresel bazda düşüş göstermesi ile yükselişini sürdürdü. Kritik 2003 seviyesi üzerindeki fiyatlamalarına devam eden altın onsta alıcılı seyrin bir süre daha devam edeceğinden bahsedebilirim. Özellikle 2070 direncinin aşılması durumunda yeni rekor seviyeleri test edilebilir. Olası kâr satışlarında ise 2003 desteği güncelliğini korumaya devam etmektedir. Bu seviyenin altına yaşanacak geri çekilmelerde ise 1960 desteği hedeflenebilir. Gümüş ons tarafında ise 26,25 seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Yükselişlerin ivme kazanması için bu seviye üzerinde kapanışlar yaşanması gerektiği unutulmamalıdır. Bollinger bandının ikinci standart sapmasına denk gelen bu seviye üzerinde olası fiyat hareketleri gümüş ons için ciddi bir ralli habercisi olarak adlandırılabilir. Fakat bu seviyenin aşılamaması durumu ise tekrar kâr satışlarının yaşanmasına zemin hazırlayacaktır. Böyle bir senaryoda ise 23,25 desteği piyasada tekrar telaffuz edilmeye başlayabilir.
Kripto tarafı hareketlendi fakat dikkatli olmakta fayda var
Blackrock şirketinin yapmış olduğu BTC ETF başvurusunda olumlu gelişmelerin yaşanması ve ABD cephesinde azalan enflasyon ile Fed’in gevşek para politikası izleyebileceği beklentileri ile yükseliş gösteren kriptolarda kritik seviyelerde fiyatlamalar devam ediyor. 37500 seviyesinin üzerinde tutunma çabası gösteren ve başarılı olamayan BTC tarafında kâr satışlarının gelme ihtimâli bir adım öncelikli senaryo olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle teknik göstergelerin aşırı alım bölgesinde olduğuna yönelik sinyal üretmesi, satıcıların bu seviyelerden piyasaya girebileceğine yönelik bir işaret olarak algılanmalı. ETH tarafında ise 2250 direncinden baskılanan kripto para için hedef destek 1895 dolar seviyesi diyebilir. Bu seviye altında çok fazla fiyatlama beklememekle birlikte olası düşüşlerin tekrar alım fırsatı yaratabileceği unutulmamalıdır. 11 dolar civarından geçtiğimiz aya başlayan Avax, yüzde yüzün üzerinde bir yükseliş göstererek 25 dolar seviyesini test etti. Bu seviyeden hafif gerileme gösteren Avaxta satıcılı seyrin bir miktar daha devam edeceği düşünülmektedir. 17 dolar seviyesine kadar yaşanmasını beklediğim düşüş hareketinin bu seviye ile sınırlı kalacağını ve alıcıların tekrar devreye gireceğini belirtmek isterim.
Borsa İstanbul’da sert dalgalanma yaşansa da dolar TL kuru sakin seyrini korudu
İsrail – Filistin arasındaki savaş ile riskli varlıklarda yaşanan çıkış, Borsa İstanbul’da baskılanma yarattı. Her ne kadar hem teknik hem de psikolojik olarak önem düzeyi yüksek olan 7200 seviyesi test edilse de bu seviyede alıcı bulan endeks yönünü tekrar yukarı çevirdi. Özellikle takip edilmesi gereken seviyenin 7800 olduğunu belirtmek isterim. Bu seviye üzerinde yukarı yönlü potansiyelin korunduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum. 8900 – 9400 bandı piyasada hedef direnç aralığı olarak güncelliğini korumaya devam etmektedir. Öne çıkan sektörleri sıralayacak olursam; Gıda, tarım, yenilenebilir ve alternatif enerji, otomotiv sektörleri diyebiliriz. Özellikle bankacılık ve holding sektöründe öne çıkan şirketler de uzun vadeli olarak potansiyellerini barındırmaya devam etmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki vadeli mevduat faiz oranlarının bu denli yükseldiği durumlarda konut sektörü, ikinci el araba sektörü ve borsa cephesinde kısmi daralmalar ve baskılanmalar gözlemlenebilir.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.