Fed’in mart ayının sonundan itibaren faiz indirim sürecine başlayacağı ihtimâlinin kuvvetlenmesi ile dolar endeksinde yaşanan düşüş derinleşti
ABD cephesinde önem düzeyi yüksek olan makroekonomik verilerin olumlu gelmesine rağmen Powell’ın mikrofon karşısına geçtiğinde güvercin tonda konuşması ve 2024 yılında Fed’in faiz indirim sürecine başlayacak olması dolar endeksindeki satıcılı seyrin hızlanmasına zemin hazırladı. Bollinger bandının ikinci standart sapması olan 101,70 seviyesinde hız kesen endeksin satıcılı seyrini 200 haftalık üssel hareketli ortalama olan 100,10 seviyesine doğru derinleştireceğini düşünmekteyim. Böyle bir senaryoda EURO-USD paritesinde yukarı yönlü genişlemenin 1,1180 – 1,1270 bandına doğru devam etme ihtimâli kuvvetle muhtemeldir. Fakat paritede yaşanacak yükselişin ivme kazanabilmesi için hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan 1,10 direncinin üzerinde haftalık kapanış yaşanması gerektiği unutulmamalıdır. Aksi takdirde 1,10 gibi kuvvetli bir dirençte satıcıların devreye girmesi senaryosunda ise 1,0850 – 1,0750 destek kademeleri güncelliğini korumaya devam etmektedir. Kısa vadede bu bant altında bir fiyatlama beklememekle birlikte olası düşüşlerde bu bant aralığından alıcıların devreye girebileceği unutulmamalıdır. İngiliz sterlini ve dolar paritesine bakacak olursak; kritik 1,2735 seviyesinin hemen altında dengeli seyrini koruyan GBP – USD paritesinde yukarı yönlü ivmenin tekrar güçlenebilmesi için bu seviyenin aşılması ve üzerinde aylık kapanış yaşanması gerekmektedir. Böyle bir senaryoda alıcılı seyir 1,3275 seviyesine doğru genişleme kaydedebilir. Aksi takdirde hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan 1,2735 direncinin aşılamaması durumunda ise paritede geri hareket tekrar tetiklenebilir. İkincil senaryo olan bu durumda ise düşüşlerin 1,2475 ile sınırlı kalacağını düşünmekteyim.
Artan jeopolitik riskler ve Fed’in faiz indirme ihtimâlinin güçlenmesi ile rekor tazeleyen altın ons 1130 dolar seviyesinin üzerini test ederek tüm zamanların en yüksek değerini gördü
Rekor tazeledikten hemen sonra tekrar satış baskına maruz kalan değerli metal, kısmi gevşeme göstererek 1975 seviyesinde destek buldu. Bu seviyede alıcıların devreye girmesi ile yönünü tekrar yukarı çeviren değerli metalde yukarı yönlü algının korunduğunu hatırlatmak isterim. Kritik 2072 direncinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yukarı yönlü momentumun artış göstereceği unutulmamalıdır. Olası geri çekilmelerde ise 1975 desteği piyasayı kısa vadede aşağı yönlü olarak tutmaya devam edecektir. Gümüş tarafında ise yaşanan hareket daha kısıtlı olsa da yukarı yönlü potansiyelin gücünü koruduğunu vurgularsak hata etmiş olmayız. Fakat yeni bir rallinin başlayabilmesi için 27,50 direnci üzerinde fiyatlamaların kalıcılık sağlaması gerektiği unutulmamalıdır. Olası düşüşlerde ise 22,15 – 21,20 destek seviyeleri alıcılar için yeni fırsat doğuracaktır.
Kripto tarafı hareketlendi ve boğa piyasasının temelleri oluşmaya başladı
Blackrock şirketinin yaptığı BTC ETF başvurularının kabul görme olasılığının artması ve Fed’in geniş para politikasına geçme ihtimâlinin yükselmesi ile kısa vadeli ralli yaşan kripto paralarda BTC kritik direnç seviyesinin altında denge arayışına girdi. 45000 dolar seviyesinin hemen altında hız kesen BTC için aşırı alım bölgesinde olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum. Kısa vadeli kâr satışlarının gelebileceğine yönelik dikkat etmekte fayda var diyebiliriz. Olası geri çekilmelerde 41000 – 37000 bandı dikkatle takip edilmelidir. Bu bant altında çok fazla bir fiyatlama beklememekle birlikte olası geri çekilmelerin tekrar alım fırsatı doğurabileceği unutulmamalıdır. Yükselişlerin tekrar ivme kazanması için ise 45000 dolar seviyesi üzerinde aylık kapanışların yaşanması gerekmektedir. Böyle bir senaryoda 52000 dolar direnci piyasada telaffuz edilmeye başlanabilir. Hareketlerin daha sınırlı kaldığı ETH tarafında ise 2400 direnci test edilmeye devam ediyor. Bu seviye üzerinde yaşanacak fiyatlamalar yeni yükselişlerin habercisi olabilir ve 3050 direnci hedeflenebilir. AVAX tarafında ise yaşanan sert yükseliş yatırımcısının yüzünü güldürdü. 11 dolar seviyesinden başlattığı ralliye 45 dolar seviyesine kadar devam ettiren kripto para, alt koinler arasında en çok dikkat çeken ürün oldu. Her ne kadar AVAX, ciddi bir yükseliş göstermiş olsa da 54 dolar seviyesinin kısa vadede direnç oluşturacağı düşüncesindeyim. Geri çekilmelerde ise 37 dolar desteği güncelliğini korumaya devam etmektedir.
Yurt içi piyasalarda artan mevduat faiz oranları Borsa İstanbul’da baskı oluşturdu
Ortodoks para politikasına dönülmesi ve rasyonel zeminde hareket edilmesinin ardından politika faiz oranlarında yapılan artış mevduat faizlerine de yansıdı. Bu durum konut sektörü başta olmak üzere ikinci el otomotiv sektörünün de daralmasına zemin hazırlarken, borsa tarafında da aşağı yönlü baskının artmasını sağladı. Borsa cephesinde 7525 seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Bu seviyenin altına yaşanacak sarkmalarda 7200 psikolojik seviyesi karşımıza çıkabilir. Yabancı yatırımcının talebinde bir azalma olması durumunda ise bu desteğin kırılma ihtimâlinin olduğu unutulmamalıdır. Böyle bir senaryoda 6400 seviyesi piyasada güncelliğini korumaya devam etmektedir. Fakat düşen CDS ve uygulanan politikalar gereği yabancı yatırımcının ülkeye tekrar dönmesi durumunda Borsada yükselişler tekrar başlayabilir. 7830 direnci üzerinde yeni rekor seviyeler için zemin hazırlanırken bu seviye aşılamaması durumunda yükselişlerin sınırlı kalabileceğini hatırlatmakta fayda görüyorum.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.