JOE HUGHES

MDN İstanbul

“Eurozone ülkelerinin içinde bulunduğu zorlu durum nedeniyle büyük bir resesyon riski içinde bulunması ve ABD’nin şu anda düşük ve yavaş büyüme oranı düşünüldüğünde, öngörülebilir gelecekte, global kalkınmanın gelişmekte olan ekonomiler tarafından belirleneceğini söyleyebiliriz” diyen American Club CEO’su Joe Hughes, prim artışları ve denizcilikteki global gelişmeleri MarineDeal News ile paylaştı

1) Dünya denizciliğini iyileştirecek acil önlem reçetesi sizce nedir? Piyasalar yeniden yükselme trendine girse zirvede hangi ülkeler baş rolü alır?
Sektörün toplu olarak kendi içinde alabileceği herhangi bir önlem olabileceğini düşünmüyorum, çünkü denizcilik genelde global ekonominin koşullarını tetiklemekten ziyade bu koşullara göre tepki verir. Gemiler için arz/talep dengesinin yeniden kurulması  -özellikle arzın, daha yaşlı tonajın yavaş yavaş emekli edilmesi ve dengelenmesiyle- şüphesiz ki, deniz taşımacılığına yardım edecektir, ama bu endüstri tarafından koordine edilen ve planlanmış bir gelişme olmaktan ziyade koşullar değiştikçe oluşacaktır.
Eurozone ülkelerinin içinde bulunduğu zorlu durum ve büyük bir resesyon riski bulunması ve yine ABD’nin şu anki düşük ve kırılgan büyüme oranı düşünüldüğünde, öngörülebilir gelecekte global kalkınmanın gelişmekte olan ekonomiler tarafından belirleneceğini söyleyebiliriz. Asya ülkeleri, özellikle Çin, diğer BRIC ülkeleriyle birlikte güçlü kalacaktır. Aynı zamanda Türkiye’nin de ileriki yıllarda istikrarlı ve sürdürülebilir büyüme göstermesini bekliyorum.

2) Riskli bölgelerde taşımacılık yapan armatörlere sigorta teminatlarını alırken-yenilerken nelere dikkat etmelerini tavsiye edersiniz?

Armatörler, hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursa olsunlar, her zaman sigorta şirketlerinin finansal güvenliği ve hasar durumunda hizmet verebilme kapasitesi konusunda son derece dikkatli olmalı. Özellikle ikinci nokta çok önemli. Hayal bile edilemeyen o şey gerçekleştiğinde bir armatörün güvenebileceği, hızlı müdahale edebilen, ilgili ve kararlı tepki veren ve genel yaklaşım olarak anlayışlı bir tazminat hizmeti olması hayati önem taşıyor.

3) Costa Concordia’nın başına gelen felaket ile tüm sigorta şirketleri ciddi bir hasarla karşı karşıya kaldılar. Bu kazanın Grup Kulüplerine maddi etkisi ne olacaktır? Önümüzdeki yıl armatörler bu olay yüzünden, kulüplerden artış beklemeli midir? Tahmininizce olayın boyutu ne olur, sanırım iki kulüp sigorta ediyor bunun dışında grup kulüplerinin katkısı ne olacaktır?
Costa Concordia felaketinin genelde sigorta merkezleri üzerinde ve daha özelde International Group of P&I Clubs üzerinde tam olarak nasıl bir etkisi olacağını söylemek için henüz çok erken. Basitçe bakacak olursak, ödenecek tazminat her halükârda oldukça yüklü bir miktar olacak, ancak grup sisteminin hem finansal anlamda yaşanan kaybı eritebilme yeteneğinden hem de ödenecek tazminatı tam ölçüsünde ve proaktif olarak karşılayabileceği için, sistemin işleyişi içinde üstesinden gelebileceği bir miktar olacak. Cruise endüstrisi için ortaya çıkacak olan sonuçlar ise en az sigorta sektörü üzerindeki etkisi kadar, hatta belki de daha ağır olacaktır.

4) Denizcilikte kriz 2012 hatta 2013’te de devam edeceği kesin öngörülerle vurgulanıyor. Dünya ticaretinde bir azalma da bu doğal süreçle yaşanıyor ve bu da PandI (P&I) hasarlarında düşüşe neden oluyor. Bu düşüşü 2011’de gördük. Buna rağmen tüm kulüpler genel bir artış istediler, bunu nasıl açıklıyorsunuz?

Kulüplerin 2012 için genel bir artış istemesi (bu oran çoğu için yüzde 5 idi) prim fiyatlandırmasının önümüzdeki yıllarda öngörülen hasar tazminatı durumlarının dengelenmesinin gerekliliğini yansıtıyor. Geçtiğimiz bir iki yılda daha düşük masraflar ve küçük tazminatlar konusunda bazı gelişmeler olduysa da, daha büyük tazminatlar tüm pazarın genelinde devam ediyor ve risk ortamı genel olarak zorlayıcı olmayı sürdürüyor. 2012’deki artırımlar bu gerçeği göz önünde bulundururken, bir yandan da kuru yük pazarında faaliyet gösteren armatörlerin karşı karşıya oldukları güçlükleri de kabul etmenin bir göstergesi.

5) Grup Kulüplerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz: AB ile olan görüşmeler, International Group Agreement’ın daha kaç yıl süregeleceğini öngörüyorsunuz? Bu konuda fundamental bir değişiklik bekliyor musunuz? Eğer değişiklik olursa armatörlere (+/-) sonuçları ve etkileri neler olur?
Uluslararası Grup Kulüplerinin bence geleceği çok parlak. Denenmiş, test edilmiş ve nesillerdir bu kadar açık bir şekilde denizcilik sektörünün çıkarlarına hizmet etmiş olan bir sistem olarak Gruplar, dünya denizcilik camiasına P&I sigorta hizmeti sağlamakta lider olmaya devam edecekler. Sistemi desteklemeye devam ettiği sürece International Group Agreement (IGA) sistemin işlerliğini garanti altına almak için makul bir mekanizma olarak kalmaya devam edecek. Çok köklü değişiklikler gerektiğine ya da yapılacağına inanmıyorum. Uluslararası Grup sisteminin dağılması birçok armatör için yalnızca P&I maliyeti ve sürdürülebilirliği açısından felaket etkisi yapmakla kalmaz, aynı zamanda deniz kazaları karşısında müdahaleyi ve bu tür kazalarla ilgili tazminat rejimlerini tüm global camianın zararına olacak şekilde riske atar. Bunu daha küçük gemiler için var olan sabit prim sektörünün önemini küçümsemek için söylemiyorum. Bu sektör bence Grup kulüpleri tarafından daha büyük ve uluslararası ticarette kullanılan gemiler için sağlanan sigortaya paralel olarak büyüyecektir. Aslında, American Club her iki sektörde de temsil edilmektedir. Kulüp, hem daha yüksek kapsamlı sigorta gerektiren büyük gemiler için P&I koruması sağlamakta hem de Eagle Ocean Marine markamız altında daha küçük gemiler için sabit primli sigorta sağlamaktadır.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın