Dolar endeksinin 106 seviyesine doğru başlattığı yükseliş hareketinin sonlarına mı geliyoruz?
Küresel bazda artan jeopolitik riskler emtia tarafında sert fiyatlamaların yaşanmasına zemin hazırlasa da dolar, haftalık periyotlarda 4 haftadan fazla bir süre majör para birimleri üzerinde baskıyı artırdı. Fed’in faiz indirim sürecine başlamamış olması ve hedeflenen enflasyon seviyesinden çok uzakta bir görünüm içinde yer alması küresel bazda dolara olan talebin artış göstermesine zemin hazırladı. Dolar endeksinin güçlü duruşuna devam etmesi ile euro-dolar paritesi 1,08 kritik pivot seviyesinden baskılandı ve 1,06 seviyesine doğru satıcılı seyrini derinleştirdi. Özellikle 1,0640 ana desteğinin kısa vadede piyasayı bir süre daha aşağı yönlü olarak tutmaya devam ettiğini belirtmekte fayda görüyorum. Bu seviye aşağı yönlü kırılıp altında kalıcılık sağlanmadığı sürece 1,08-1,06 bandının piyasada yatay bant hareketinin gözlemlendiği aralıkta kalıcılık sağlaması kuvvetle muhtemeldir. Bu bandın ya ekstra bir siyasi belirsizlik ve jeopolitik risklerin artış göstermesi ya da Fed’in faiz indirim sürecini başlatması ile kırılabileceğini düşünüyorum. Aksi hâlde bir süre daha bu bant aralığında yatay fiyatlamaların devam etmesi kuvvetle muhtemeldir.
Artan siyasi belirsizlikler ve Jeopolitik riskler altın tarafında yukarı yönlü potansiyelin korunmasını sağlıyor
Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, Orta Doğu’da her geçen gün artan askerî hareketlilik ve Asya Pasifik tarafında Çin-Tayvan gerginliği altın fiyatlarında yukarı yönlü algının canlı kalmasına neden oluyor. Ons başına 2300 dolar kritik seviyesinin üzerinde alıcılı seyir izleyen değerli metalde kısa vadeli yükselişlerin 2470 direnç seviyesine doğru genişleme ihtimali kuvvetle muhtemeldir. Hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan bu seviyenin aşılması 2700 dolar bandına doğru sert yükselişlerin önünü açabilir. Ancak 2470 seviyesinde tekrar satış baskısı ile karşılaşılmasıyla birlikte 2250 desteği piyasada güncelliğini korumaya devam etmektedir. Alıcıların devreye girebileceği önemli bir seviye olan 2250 dolar seviyesine doğru yaşanabilecek düşüşler tekrar alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Kripto tarafında yaşanan sert düşüşler hız keserek denge arayışına girdi
BTC’nin 58 bin seviyesinin hemen üzerinde hız kesmesi ile hafif toparlama gösteren kripto para piyasası kısmi de olsa tepki alımları ile karşılaştı. 60.900 pivot seviyesinin hemen üzerinde denge arayışını sürdüren Bitcoin bu seviye üzerinde kalıcılık sağladığı takdirde 64.400 ve 67.300 seviyeleri tekrar gündeme gelebilir. Negatif haber akışı yaşanması durumunda ise 58.200 ve 54.500 destekleri piyasayı aşağı yönlü olarak tutmaya devam edecektir. ETH tarafında 3200 desteğinde alıcılarla karşılaşan piyasa 3400 üzerinde tutunma çabası gösterdi. Yükselişlerin momentum kazanabilmesi için, 3500 seviyesinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması gerekmektedir. Aksi takdirde 3000-2970 bandı piyasada telaffuz edilmeye başlayabilir. Yukarı yönlü ataklarda ise 3720 direnci yön konusunda karar vermeye yardımcı olacaktır.
Yurt içi piyasalarda Borsa İstanbul 10 bin seviyesi üzerinde tutunma çabası gösterirken zirve seviyelerden kâr satışları ile karşılaştığına şahit olduk. Hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan 10 bin seviyesi üzerinde kalıcılık 12.700 yükselişinin habercisi olacaktır. Bu dönemde ise özellikle savunma sanayii başta olmak üzere bu sektör ile alakalı otomotiv, teknoloji, yazılım ve uzay alanında hizmet veren şirketler pozitif ayrışma gösterebilecektir.
Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.