Denizaltı kurtarma sistemleri ve ekipmanları alanında lider tasarımcı ve üretici firmalardan olan FET (Forum Energy Technologies), yeni denizaltı kurtarma aracını İDEF 2023’te sergiledi. FET Proje Müdürü Faik Uzun ve FET Kıdemli Operasyon Müdürü Chris Buckle yeni ürünlerine ilişkin MarineDeal News’e özel açıklamalarda bulundu
Aracın on metre uzunluğunda olduğunu ve sistemin en son 2021 yılında Vietnam’a teslim edildiğini söyleyen Buckle, “Denizaltı kurtarma aracının ilk örneği olan LR5 1979 yılında dizayn edildi ve o dönemden sonra sürekli yenilikler yapıldı. Biz de bugün, lityum iyon pillerle ve bunun yanı sıra birçok yeni teknolojiyle çalışan denizaltı kurtarma aracının en son sistemini ürettik. Tehlike altında bulunan bir denizaltı için 600 metre derinliğe inebilen ve müdahalede bulunabilen araçta 18 kurtarıcı, 2 pilot, 1 kurtarma operatörü olmak üzere toplam 21 kişi bulunuyor. Tek seferde 18 kişiyi kurtaracak kapasiteye sahip araç geri dönüp kurtarma çalışmasına devam ediyor ve kurtarılanlara dekompresyon veya tıbbi tedavi sağlanıyor. Ayrıca geminin acil bir durumda 96 saat dayanabilmesi için Lloyd’s kuralları oluşturduk” açıklamalarında bulundu.
Denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar’ın en önemli aracı olan modern bir denizaltıdan insan kurtarma aracının şu an olmadığını söyleyerek sözlerine başlayan Faik Uzun olası bir denizaltı kazası halinde saniyelerle yarışılan kurtarma operasyonunun seri şekilde yapılmasını sağlayan projelerine dikkat çeken şu açıklamalarda bulundu. “TCG Alemdar kurgulanırken ihtiyaç hâlinde ya Amerikan sistemi olan Submarine Rescue Diving and Recompression System (SRDRS)’in ya da bir NATO sistemi olan Submarine Rescue System (NSRS)’in gemiye gelmesi planlanıyordu fakat ne yazık ki geçen yıllar içerisinde bunlar gerçekleşmedi. Bizim denizaltı kurtarma aracımız sahip olduğu kapasiteyle, Ay Sınıfı denizaltılarımızın personelini çok kısa sürede kurtarma imkânı var. Türkiye’nin kurtarma operasyonlarında yerli üretimi yok. Kurtarma çanının üretilmesi için şu an imkânlar var ama kurtarma çanının operasyon sınırı 90-95 metre ama bizim kurtarma denizaltılarımız 95 metrenin çok daha altına da gidebiliyor ve birden fazla sefer yapabiliyor. Dolayısıyla bir kaza olduğunda personeli yukarıya getirecek tek sistem, denizaltı kurtarma cihazı. Özellikle Deniz Kuvvetlerimizin de böyle bir talebi var. “Biz bu sistemi alırsak bakımıyla ilgili sıkıntılarımız olabilir” dediklerinde kendilerine, ‘Ortak üretim yoluyla gerekli teknoloji, bilgi ve personelin de yetiştirilmesi aynı zamanda idamesini de kolaylaştıracaktır. Ortak üretim için desteğimizi sağlayacağız’ dedik.
Bu ürünü 2008 yılında NATO kullandı. İngiltere, Fransa, Norveç, Çin, Avustralya, Kuzey Kore’ye teslimatları yapıldı ve en son olarak Vietnam’a sistemi teslim ettik. Donanmamızda eksik olan bu projenin her türlü kaza ve tehlikeye karşı tamamlanmasını istiyoruz.”
Titanik yolunda batan turistik denizaltı Titan’la ilgili soru üzerine Uzun, söz konusu operasyonda görev almadıklarını ifade etti. Uzun, “Biz üretici firmayız. Operasyon gerçekleştirmiyoruz. Operasyon gerçekleştirenlere gerekli aletleri ve malzemeleri sağlayan tedarikçi firma durumundayız” dedi.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.