Tekkeköy’e özel mendirek ve liman

MDN İstanbul

Geçen yıl temeli atılan inşaat çalışmalarında fiziki gelişme yüzde 75’e ulaşırken, firma yetkilileri 1800 metre uzunluğundaki ana mendirek, 200 metre tali mendirek ve 400 metre donatım rıhtımı yapımının önümüzdeki yılın başında tamamlanacağını belirtti

Samsun’da geçen yıl temeli atılarak yapımına başlanan Samsun Tekkeköy Mendirek ve Tersane Limanı’nın inşaat çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Demiryollar, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) denetiminde, Yapı Tek İnşaat A.Ş. tarafından yürütülen çalışmalarda 1800 metrelik ana mendirek, 200 metre tali mendirek ve 400 metrelik donanım rıhtımı yapımı sürdürülüyor.
Firmanın teknik sorumlusu Dursun Köse AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl temeli atılarak yapımına başlanan çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.
Yaklaşık 14 aydır devam eden çalışmalarda fiziki gelişimin yüzde 75’lere ulaştığını ifade eden Köse şunları kaydetti:
“Geçen sene temeli atılarak yapımına başlanan tersane inşaatının çalışmaları hızla devam etmektedir. İhale şartnamesine göre çalışmalarımızın 2011’e kadar bitirilmesi gerekiyor. Fakat şu an itibariyle yüzde 75 fiziki gelişme sağladık. Mendirek inşaatında yaklaşık 3.5 milyon ton taş kullanacağız. Bu konudaki çalışmalarımızda Samsun’un ileri gelenleri bize çok yardımcı oldular. Çalışmalarımızı önümüzdeki senenin başında tamamlayacağız. Bizden sonra da tersane inşaatlarına başlanacak.’’
Tersane limanının geri sahasında 4 adet firmaya tahsis edilen 250’şer bin metre karelik alanlarda, söz konusu firmaların deniz tabanını derinleştirmek için tarama, rıhtım, kızak tesisi, geri saha dolgu ve ıslahı, mevcut derenin liman dışına taşınması işleri ile gerekli üst yapı çalışması yürüteceğini vurgulayan Köse, inşaat çalışmalarının tamamının bitirilmesiyle birlikte tersanenin genel yük gemilerinden akaryakıt ve kimyasal madde tankerlerine kadar pek çok geminin üretilebileceği bir tesis olarak hizmete gireceğini kaydetti.
Köse, tersanelerin her birinde 260 metre boyunda 100 bin DWT’lik akaryakıt tankeri, 50 bin DWT’lik kimyasal madde tankeri, 45 ve 50 bin DWT’lik post panamax konteyner gemileri, 100 bin DWT’lik dökme yük gemileri ve 40 bin DWT’lik Ro-Ro veya genel yük gemilerinin üretilebileceğini de kaydetti.

Bunu Paylaşın