STM ve BAU’dan yerli teknoloji

MDN İstanbul

STM ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) arasındaki işbirliği, Türkiye’nin ilk yerli su spektrum ölçüm cihazını geliştirdi.

Denizaltılarda ve araştırma gemilerinde sualtı analizlerinin yapılması aşamasında kullanılan, taktik ve harekât sahası uygulamalarında ise oldukça önemli olan su spektrum ölçüm cihazı, ülkemizin deniz teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.

Suyun soğurma kabiliyetini analiz etmek için geliştirilen Sualtı Optik Spektrum Cihazı, ülkemizin denizaltı teknolojisinde gücünü pekiştirecek bir cihaz olarak öne çıkıyor. BAU İnovasyon ve Danışmanlık tarafından TUBİTAK TEYDEB 1501 projesi kapsamında geliştirilerek üretilen cihaz, ülkemizin deniz sahalarında artan etkinliğine de katkı sağlayacak. İki farklı şekilde kullanılabilen cihaz, ilk olarak hidrografik alanda ölçüm yapabiliyor. Bunun dışında araştırma gemilerinde ve denizaltı sistemlerine entegre olan CTD Prob’lar yerine kullanılabiliyor. En önemli özelliği ise halihazırda kullanılan araçlara göre bin 500 metre daha derinde anlık ölçüm yapabiliyor olması.

Ülkemize, oşinografi ve hidrografi alanlarında bilimsel araştırmalarını gerçekleştirebileceği bir ölçüm sistemi sunan Sualtı Optik Spektrum Cihazı, dünyadaki benzer sistemlerden farklı olarak suyun optik iletkenliğini, dalga boyuna bağlı olarak gerçek zamanlı ölçebiliyor. Taktik ve harekât sahası uygulamalarında denizaltılar için kritik öneme sahip olan bu cihazla ayrıca, suda farklı derinliklerde tuzluluk, sıcaklık ve basınç değerleri ölçülebiliyor. Ölçülen bu verilerle de hidrokarbon dağılımı, sudaki sesin hızı ve su kalitesi gibi birçok hidrografik bilgiler hesaplanabiliyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın