Rusya’dan Litvanya’ya protesto notası

MDN İstanbul

Mayıs ayında kaleme aldığımız Haziran 2022 sayımızda İngilizce olarak yayımladığımız makalemizde ‘gerilimin merkezinin Baltık Bölgesi’ olacağını öngörüp değinmiştik. Haziran 2022’de yayımlanan makalede, “Kısa vadede gerilimin merkezini Baltık Bölgesi oluşturacaktır. Nitekim, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelikleri sonrası Baltık Bölgesi’nden tecrit edilecek Rusya, Kaliningrad’a özel önem atfedecek gerilim stratejisinin dozajına göre bölgeye nükleer silah dahi konuşlandırabilecektir. Zaharova’nın bahsettiği “sürpriz” nükleer silahlar olabilir. Bu minvalde Baltık Bölgesi’nde tecrit edilecek Rusya, Kaliningrad özelinde yapacağı hamlelerle bölge jeopolitiğini kontrol altında tutmayı deneyecektir” öngörüsü paylaşıldı. protesto notası

Kaliningrad: Rusya ürün geçişine izin vermeyen Litvanya’yı uyardı
Yapılan açıklamalara göre Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kaliningrad bölgesine malların demir yolu ile geçişini kısıtlama kararı alan Litvanya’ya protesto notası gönderdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Litvanya’nın, Kaliningrad bölgesine malların demir yolu ile taşınmasına yönelik kısıtlama kararı aldığı anımsatıldı.

Açıklamada, bu kararın, “Rusya ve Avrupa Birliği arasında Kaliningrad Bölgesi’ne malların taşınması ile ilgili 2002’de yapılan anlaşmayı ihlal ettiği” ve “düşmanca” olduğu vurgulandı.

Bu nedenle Litvanya’nın Moskova Büyükelçiliği’nde görevli Maslahatgüzar Virginia Umbrasene’nin Bakanlığa çağrıldığı kaydedildi ve “Maslahatgüzara, Litvanya topraklarından Kaliningrad bölgesine çeşitli malların demir yoluyla geçişine Rus tarafı bilgilendirilmeden getirilen kısıtlama nedeniyle protesto notası verildi. Maslahatgüzardan bu kısıtlamaların derhal kaldırılması istendi. Eğer Kaliningrad ve Rusya’nın geri kalan toprakları arasında yük taşımacılığı yeniden sağlanmazsa Rusya, ulusal çıkarlarını koruma hakkını kendisinde saklı tutuyor” ifadelerine yer verildi.

“Litvanya’nın Kaliningrad ile ilgili kararı her şeyin ihlalidir”
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Litvanya’nın Kaliningrad ile ilgili kararının “benzeri” olmadığını belirterek “Bu, her şeyin ihlalidir. Bunun, AB’nin uyguladığı yaptırımların, malların geçişini kapsaması yönündeki kararından kaynaklandığını anlıyoruz. Bunun da yasa dışı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Peskov, durumun “çok ciddi” olduğunu vurgulayarak “Bu nedenle herhangi bir önlem ve karar alınmadan önce durum, derin bir analizin yapılmasını gerektiriyor. Bu analiz önümüzdeki birkaç gün içinde gerçekleştirilecek” diye konuştu.

“Kuzey Akım, AB’nin yaptırımlarından dolayı zarar görüyor”
Kuzey Akım doğal gaz boru hattı meselesine değinen Peskov, bu hattın AB’nin uyguladığı yaptırımlardan dolayı “zarar gördüğünü” belirtti.

Peskov, “Boru hattındaki türbinlerin iyice onarılması gerekiyor. Bazı türbinler, geri gönderilemiyor. Yani Avrupalılar, türbinleri yerine koymuyor. Gazın gönderilmesi için gerekli malzemeler yok. Bu kriz, Avrupa’nın eliyle yaratıldı” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın