KURTARAN-2024 Arama Kurtarma Tatbikatı tamamlandı

MDN Editör

Millî Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ev sahipliğinde 16 ülkeden yaklaşık 40 personelin katıldığı KURTARAN-2024 Arama Kurtarma Tatbikatı 24-30 Nisan 2024 tarihleri arasında Aksaz Deniz Üssü yaklaşma sularında Marmaris’te icra edildi

Satha Çıkma Kabiliyetini Yitirmiş Denizaltıya yönelik Kurtarma Harekâtının icra edildiği tatbikat kapsamında;

  • Denizaltının aranması, yaşam desteği sağlanması ve personelinin kurtarılmasına ilişkin eğitimler,
  • Tatbikata iştirak edecek diğer ülke personeli ile denizaltı kurtarma faaliyetlerine ilişkin bilgi ve tecrübe paylaşımı,
  • Diğer kuvvet komutanlıkları ve kamu kurumlarıyla birlikte çalışabilirlik usullerinin geliştirilmesi gibi faaliyetler icra edildi.

Türk Deniz Kuvvetleri ev sahipliğinde icra edilen tatbikata ABD, Azerbaycan, Bangladeş, Bahreyn, Bulgaristan, Brezilya, Fas, Güney Afrika, Katar, Kore, Malezya, Mozambik, Pakistan, Suudi Arabistan, Tayland ve Umman’dan gözlemci ve karargâh subayları olmak üzere 16 ülkeden yaklaşık 40 askerî ataşe ve personelin katıldığı tatbikatta son gün Arnavutluk ve KKTC askerî ataşeleri de misafir edildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, Güney Deniz Saha Komutanlığı Yardımcı Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin yanı sıra;

  • 1 Fırkateyn,
  • 3 Denizaltı,
  • 1 Denizaltı Kurtarma Gemisi
  • 2 Kurtarma/Yedekleme Gemisi
  • 1 Mayın Avlama Gemisi
  • 2 Karakol Gemisi
  • 1 Römorkör
  • 1 Helikopter
  • 1 Deniz Karakol Uçağı
  • 1 İnsansız Hava Aracı
  • 1 SAT Botu
  • 1 Paraşütlü Arama Kurtarma Timi (PAK)
  • 1 Denizaltı Tahliye ve Kurtarma Yardım Timi envanterleriyle katıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın 1 Ambulans Helikopter ile yer aldığı tatbikatta, Hava Kuvvetleri 1 C-130 Nakliye Uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ise 2 sahil güvenlik botu ile katılım sağladı.

KURTARAN-2024 Arama Kurtarma Tatbikatı

Tatbikatta icra edilen faaliyetler

24 Nisan’da başlayan KURTARAN-2024 Arama Kurtarma Tatbikatı kapsamında ilk olarak tüm katılımcılarla birlikte Seyir Brifingi icra edildikten sonra fiili aşamaya geçildi. 25 Nisan’da başlayan fiili safhada ise Satha Çıkma Kabiliyetini Yitirmiş Denizaltının aranması, tespiti ve teşhisi faaliyetleri icra edilirken sırasıyla;

  • Denizaltının harici havalandırılması
  • Acil yaşam Destek paketlerinin ulaştırılması,
  • Maksimum 207 metre derinlikte 2 operatör ile 6 personelin kurtarılması,
  • Denizaltı harici havalandırma sistemi ile temiz hava verilmesi ve kirli havanın tahliyesi,
  • Acil yaşam destek paketlerinin ulaştırılması
  • Denizaltı harici havalandırma sistemi bağlantısının yapılması,
  • Acil yaşam destek paketlerinin ulaştırılması,
  • Paraşütle arama kurtarma ekibi ile sudan çıkarma ve ilk tıbbi müdahalenin gerçekleşmesi,
  • Kazazedelerin triyaj, tedavi ve tıbbi tahliyeleri için gerekli tıbbi desteğin verilmesi faaliyetleri icra edildi.

Tatbikatta, denizaltıdan insan kurtarma amaçlı kullanılan çan, MSB İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nın idari, teknik ve performans sorumluluğunda güncel teknolojiye uygun olarak kapsamlı tadilat, modernizasyon ve onarımları yapılmıştı. Önceleri yurt dışından tedarik edilen hortumların ise üretimleri millî olarak yurtiçinde sağlandı. Kurtaran 2024 tatbikatı kapsamında modernizasyonu yapılan bu Denizaltı Kurtarma Çanı deniz testlerinden başarıyla geçti.

KURTARAN-2024 Arama Kurtarma Tatbikatı

Tatlıoğlu: En iyiyiz

Son gün olan 30 Nisan’da millî tasarım ve yerli inşa TCG ALEMDAR’da düzenlenen Seçkin Gözlemci Günü’nde diğer ülkeler temsilcileri ve basın mensuplarına arama kurtarma unsurları tanıtıldı ve fiili olarak yapılan kurtarma eğitimleri de sergilendi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu MarineDeal News’un; “Deniz Kuvvetlerimiz denizaltıdan insan kurtarmada NATO üyesi ülkeler ve diğer ülkeler arasında kaçıncı sırada, değerlendirebilir misiniz” sorusunu; Tatlıoğlu, “Türk Deniz Kuvvetleri olarak iyiyiz, hatta en iyiyiz. Gerek eğitimi yüksek personelimiz gerek gelişmiş sualtı sistemlerimiz ile başınıza bir şey gelirse korkmayın biz kurtarırız” diye yanıtladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın amirali Tuğamiral Gökçen Fırat ile “geleceğin amirali” Dz. Albay Tuba Ercüment, MarineDeal News’un “Kız çocuklarımız denizden korkmadan, nasıl denizci olur” sorusunu birlikte yanıtladılar.  “Deniz Kuvvetlerimizin gönlü ve kalbi denizde olan tüm genç kızlarımıza kapısı açıktır. Denizcilik ilk olarak sevgi ile yapılabilir. Önce denizi seveceksiniz, doğayı seveceksiniz, insanları, tüm canlıları seveceksiniz. Elbette bu mesleğin de zorlukları var. Doğa ile uyum içinde olunmalı bu da bilgi, disiplin ve eğitimle sağlanabilir. Örneğin bu gemimizdeyiz, birazdan dalga çıkarsa onunla mücadele edebiliriz, fırtına çıkarsa onunla da mücadele edebiliriz. Her şeyin başı eğitim, deniz sevginiz ve eğitiminiz olursa korkmazsınız ve bu mesleği yapabilirsiniz. Kıyı şeridimiz ile denizce zengin bir ülkeyiz. Deniz sevgimizle bu kültürümüzü ilerletip geliştirmeliyiz.” 

KURTARAN-2024 Arama Kurtarma Tatbikatı

Programda konuşma ve sunum yapan Kurtarma ve Sualtı Komutanı Albay Necati Koray ise Kurtaran 2024’e ilişkin brifingde tatbikatın maksadını ve yapılanları açıkladı.

Koray konuşmasında, “Tatbikatın maksadı, satha çıkma kabiliyetini yitiren denizaltı gemisi personelinin, NATO üyesi ülkeler ve diğer ülkelerin katılımı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan millî kurtarma unsurları vasıtasıyla kurtarılması, kurtarma unsurlarının konuşlu bulundukları ülkelerden hava ve deniz yolu ile kaza bölgesine en seri şekilde transfer edilebilmesi, NATO üyesi olmayan ülkeler ile denizaltıdan personel kurtarma konularında ileride yapılabilecek ortak kurtarma faaliyetleri için yöntemler geliştirmesi, denizaltı tahliye ve kurtarma harekatında ortaya çıkabilecek kitlesel yaralanma senaryolarına uygun triyaj, tıbbi tedavi ile rekompresyon ve/veya satıh dekompresyonu tedavilerinin yapılması ve tıbbi tahliyenin icra edilmesidir,” dedi.

Tatbikatın fiili safhası hakkında da bilgi veren Koray, “Tatbikatın fiili safhası; 25 Nisan 2024 tarihinde, denizaltı harekât kontrol makamınca verilen alarm mesajı ile başlamış, tatbikata iştirak eden arama kurtarma birlikleri, Aksaz Deniz Üssü’nden ileri hareket ettirilerek, tanziri olarak satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltının aranması, tespiti ve teşhisi faaliyetleri icra edilmiştir. Denizaltıdan personel kurtarma harekâtında ilk safha olan denizaltının bulunması sonrasında Komutanlığımız tarafından ilk müdahale gerçekleştirilmektedir. Bu safhada TCG Alemdar, TCG Akın ve TCG Işın tarafından; dalgıçlar ile 91 metre, ads-1200 ile 365 metre ve uzaktan kumandalı sualtı araçları ile 600 metre derinliğe kadar satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltı gemisine harici havalandırma, acil yaşam destek paketlerinin transferi gerçekleştirilebilmekte olup amaç satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltı gemisini kurtarmaya hazır hâle getirilebilmektir. Harici havalandırma sistemi, 5 atmosfer iç basınca ulaşmış ve 50 personele sahip denizaltıya 14 gün süreyle temiz hava beslemesi yaparak pis havayı egzoz edebilmektedir. Denizaltıdan personel kurtarma çanı ile satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltı gemisinden bir seferde 6 personel olacak şekilde 207 metre derinliğe kadar personel kurtarılabilmektedir,” ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın