‘Bağımsızlık, özgürlük, hürriyet ve egemenlikten asla vazgeçmeyiniz. Türkiye ve Ana Vatanımıza sıkı sıkıya sarılmayı ihmâl etmeyiniz’

MDN İstanbul

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, vefatının 10’uncu yılında Lefkoşa’daki anıt mezarı başında anıldı.

Anma törenine, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bakanlar, milletvekilleri, KKTC’nin ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, askeri erkan, Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş ve ailesi, vatandaşlar ile kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

İlginizi çekebilir:    KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş’a açık mektup

Cumhurbaşkanı Tatar ve Denktaş ailesinin çelenk bırakmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Anıt Özel Defteri’ni imzalayan Tatar yaptığı konuşmada, ömrü mücadeleyle geçen Denktaş’ın 1960 anlaşmaları öncesinde EOKA terör örgütüne karşı kahramanca mücadele ettiğini söyledi.

Denktaş’ın 1960 anlaşmalarında Kıbrıs’taki iki halkın egemen olarak kayıtlara geçmesi ve Türkiye’nin garantör olarak yer almasında, hukukçu kimliğiyle büyük bir rolü olduğunu anımsatan Tatar, “Kendisi (Denktaş) bir mücahit ve bir cesur yürekti. Denktaş bir hukukçu ve avukattı. Hayatının büyük bir bölümünde ne kadar iyi bir müzakereci olduğu, hakkımızın, hukukumuzun ve bağımsızlığımızın kazanılmasında ne kadar önemli hizmetler yaptığını zaten hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Rauf Raif Denktaş dediğimizde ilk akla gelen bağımsızlıktır, egemenlik ve devlettir, bunları da bize bir vasiyet olarak bırakmıştır,” dedi.

İlginizi çekebilir:   Kıbrıs Barış Harekâtı ve Türkiye’ye kazandırdıkları

Tatar, Denktaş’ın ölüm döşeğinde “bağımsızlık, özgürlük, hürriyet ve egemenlikten asla vazgeçmeyiniz. Türkiye ve Ana Vatanımıza sıkı sıkıya sarılmayı ihmâl etmeyiniz,” yönünde vasiyette bulunduğunu, kendilerinin de bu vasiyeti uyguladıklarını ifade etti.

KKTC’nin 1983’te kurulmasıyla Kıbrıs’ta iki ayrı halkın olduğunu, bu iki ayrı halkın egemen olduğunu ve Denktaş’ın egemenlik temelinde federasyon modelinde bir anlaşmanın olamayacağını o dönemlerde öngördüğünü kaydeden Tatar, Denktaş’ın tüm müzakerelerde Kıbrıs Türk halkının egemenliği için haykırdığını vurguladı.
Tatar, Denktaş’ın okulundan yetişmiş biri olarak kendisinin müzakere masasında Kıbrıs Türk halkını temsil ettiğini aktararak “iki ayrı devlet ve egemenlik” politikasını savunduklarını, bu temelde bir anlaşma ile Denktaş’ın vasiyetini yerine getirebileceklerini ve bu siyasetten geri adım atılmaması gerektiğini dile getirdi.

Serdar Denktaş ise yaptığı konuşmada, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ı vefatının 10’uncu yılında özlemle andıklarını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının çok zor bir yol yürüdüğünü anımsatan Denktaş, KKTC halkının her türlü zorluğu göğüsleyerek, özgürlük için mücadele ettiğinin altını çizdi.

Denktaş, “Rauf Denktaş ve yol arkadaşlarının huzurunda, o kutlu yolda, mücadelede, birlikte yürüdükleri Türk Mukavemet Teşkilatı’nın tüm mensuplarına, kan dökerek bu toprakları vatan yapan şehitlerimize, gazilerimize ve mücahitlerimize, Kıbrıs Barış Harekâtı gazilerine ve mensuplarına, o zor yolda hep yanımızda olan Türkiye’ye buradan selamlarımızı vermek istiyorum,” şeklinde konuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın