PELLE PETTERSON / İsveç’in efsane ismi

MDN İstanbul

Pelle Petterson 31 Haziran 1932’de Stockholm’de doğdu. Ama Volvo’da yeni projeler teknikeri olarak çalışan babası Helmer Petterson’la birlikte taşındığı İsveç’in bir başka büyük kenti Göteborg’un fahri konsolosu olarak anılıyor

Babasının yenilikçi niteliğinden ilham alan Pelle, Göteborg Teknik Enstitüsü’nü ve ardından New York’un ünlü teknik tasarım okulu Pratt Institute’u bitirdi. Pratiğini beş ayrı bursun ve Volvo patronlarından Gunnar Engelau’nun desteğiyle İtalya’da yaptı ve bir düş tasarıma imza attı: Volvo P1800.
Pelle Petterson öncelikle, uluslararası yıldız sınıfı iki kişilik tekne yarışlarında 1964 yılında Tokyo Olimpiyatları’nda bronz, 1972 Münih Olimpiyatları’nda ise gümüş madalya almış, 1969 Dünya Kupası’nda ise altın madalya kazanmış başarılı bir sporcu.
Tasarımcılık kariyerinin ise çok daha etkileyici olduğunu rahatlıkla iddia edebiliriz: Maxi 68, Maxi 77, Fenix 909, 999, 606, Maxi Racer 540, 606, 806 ve Giggen (Monark 44) tasarımını yaptığı en bilinen tekneler… Pelle Petterson’un tasarladığı motorlu teknelerin en önemlileri ise Exotic 28 ve 32’nin de içinde olduğu Maxi, Nimbus ve Crescents serileri. Son motorlu tekne tasarımları olan Nimbus 42 Nova ve C55 Crescent, geçen sayıdaki yazımda da değindiğim gibi bu yılın tekne fuarlarının gözdeleri olmayı sürdürüyor.

”Bu benim için Nobel Ödülü’yle eşdeğer”
Birçok uzmanın gözünde bu geniş ve çok nitelikli tekne tasarım portfölyesine rağmen Petterson’un en çok bilinen ve en özel tasarımı ise, bir başka efsanevi tasarımcı olan Pietro Frua’nın öğrencisiyken modern klasik arabalar arasında her zaman çok özel bir yeri olan Volvo P1800.
Çim biçme makineleri, kıçtan takmalı tekne motorları, mopetler, gümüş çatal, bıçak ve kaşık setleri, saatler, tekne donanımları, mobilyalar, puro çakmakları, telefon yanıtlayıcı cihazlar, çevreci geri dönüşümlü susuz tuvaletler diye saymaya başlarsak, Petterson’un ne kadar geniş bir ölçekte yarattığını sanırım biraz anlayabiliriz.
Petterson, 2004 yılında İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nün kazanana 150 bin ABD doları ödediği en saygın ödülü de aldı. Ödülün ardından ise mutlulukla ”Bu benim için Nobel Ödülü’yle eşdeğer,” dedi.
Karısı İrene’le uzun bir mutluluğu paylaşan Pelle Petterson’un üç çocuğundan biri ünlü yatçı Paul Cayard’la evli. Diğer kızı Cecillia ise babasının ismini kullandığı şirketi için tekne giysileri tasarlıyor.
Pelle Petterson son zamanlarda verdiği bir demeçte şunları söyledi: ”Herkes benim sınırsız bir özgüvene sahip olduğumu sansa da, ben bu güvene sadece teknemin içinde otururken sahibim.”
Petterson, 2007 ekim ayında Göteborg’da İsveç’in büyük siyasal partilerinin temsilcilerini kent adına karşılarken, onları 2008 Pekin Olimpiyatları öncesinde Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki insan hakları ve demokrasi mücadelesine aktif destek vermeye ve olimpiyatlar başlamadan gereken tüm anayasal değişikleri yapmak üzere ÇHC hükümetini ve tüm siyasal otoritesini zorlamaya çağırdı.

Bunu Paylaşın