MLS, dünya limanlarında Türkiye’yi tanıtıyor

MDN İstanbul

Şirketlerinin faaliyetleri ve yeni projeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan MLS Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Sami Özdemir, ihracat yaptıkları bölgelerdeki karışıklıklardan etkilenmemek için ürünlerini yeni pazarlara sunduklarını ifade etti
1992 yılında liman makineleri mümessilliğiyle başlayan daha sonra ekipman satışı, servis hizmetleri ve madeni yağ başta olmak üzere birçok iş koluna yayılan faaliyetlerini 2005 yılında MLS Holding çatısı altında toplayarak tek elden yönetmeye başlayan Sami Özdemir, şu an 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyor.

210 milyon euro ciro
Geçtiğimiz yıl MLS Holding bünyesindeki şirketlerde toplam 210 milyon euro satış rakamına ulaştıklarını belirten Sami Özdemir, bu yıl daha yüksek ciroya ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
“Faaliyetlerimizi Liman makineleri, Madeni Yağ ve İmalat olarak üç ana grupta sürdürüyoruz. Bünyemizde bulunan şirketlerden liman vinçleri ve yedek parça hizmeti sağlayan şirketimiz ZMPC Med 155 milyon euro, Shell Madeni Yağları’nın distribitörlüğünü yapan şirke-timiz OMF 28 milyon euro, liman yedek parça ve servis hizmeti veren Portunus 24 milyon euro, iş makinelerine tırnak ve adaptör üreten AES 7 milyon euro ciroya ulaştı. iş hacmimizdeki büyüme Suriye, Irak, Libya, Ukrayna ve Mısır gibi komşu ülkelerde yaşanan krizlere ve çatışmalara rağmen hızla devam ediyor.”
“Teknik hizmet ve yedek parça tedariği olarak iki tip iş yapıyoruz. Limanlardaki işlerimiz gerçekten yüksek mühendislik gerektiren yenileme ve modernizasyon projeleri. Aynı zamanda buralara yedek parça satıyoruz. “Yedek parçaların orijinal firmaları var, siz nasıl satıyorsunuz?” derseniz; o noktada yıılar içinde edindiğimiz bilgi ve deneyim devreye giriyor. Biz asla kopya mal satmıyoruz. Bizim sırrımız şu: Bu makinelerin içerisinde motorlar var. Fakat bu motorların yedek parça numaraları, kendi numaraları. Eğer gerekli bilgiye sahipseniz, yedek parçayı ana firmadan almak yerine motorcudan alırsanız, daha uygun fiyatla satın almış almış oluyorsunuz 23 yıldır edindiğimiz bilgilerle iş yaptığımız tüm ülkelerde rekabetçi fiyatlarla pazar payımızı artırdık. Hedefimiz bildiğimiz işi daha fazla ülkede yapıp ihracat yaparak büyümek.”
2008 krizinin pek çok olumsuz etkisine rağmen MLS’nin liman grubundaki işlerini yeni pazarlara açma konusunda karar alma sürecini hızlandırdığını kaydeden Özdemir, yaptıkları başarılı işlerle Afrika ve Orta Doğu’da güvenilir tedarikçi konumuna ulaştıklarını vurguladı.
“Bu yıl liman ekipmanları yedek parçası sektöründe yüzde 50 büyümeye ulaşacağız. Türkiye’de hemen hemen tüm limanlara makine ve ekipman tedariği yapıyoruz. Krizden dolayı iş hacmimiz daralınca yeni pazarlara yöneldik. Birçok ülkede kendi özkaynaklarımızla teminat vererek sektördeki deneyimimizin imkan verdiği düşük fiyatlarla kaliteli işler yaptık. 2006 yılında sektöründe dünya pazarının yüzde 78’ine sahip olan Çinli ZMPC ile anlaşma yaptık. Daha önce hiç kimseyle ortaklık kurmayan ZMPC ile anlaşarak yüzde 50 ortaklıkla kurduğumuz ZMPC Med; Fransa, Fas ve İspanya hariç tüm Akdeniz ülkelerindeki bütün şirketlere hizmet veriyor. Yola çıkarken Avrupa ve Afrika bölgesinde bir parça ihtiyacı olduğu zaman akla gelen ilk üç firma içerinde olmak istiyoruz’ dedik. Ve bunu başardığımızı söyleyebilirim.”

30 milyon dolar yatırımla vinç modernizasyon fabrikası
İmalat sektöründe çeşitli ekipmanlar için Çin’de makinelere tırnak ürettiklerini belirten Özdemir, fabrikayı 2014 yılı içinde ortağına devrederek Türkiye’de üretim yapmaya hazırlandıklarını ifade etti.  “Çin’deki fabrikada üretilen mallar Türkiye piyasasına fazla gelince Güney Amerika’da önemli bir pazar payına ulaştık. Bu yıl Çin’deki fabrikayı ortağımıza devrederek imalatımızı Türkiye’ye kaydırma kararı aldık. ZMPC ile Mersin Taşucu’nda kuracağımız vinç moderinzasyon fabrikasına 30 milyon dolar yatırım yaptık. Hem iç piyasaya tedarik sağlayacağımız hem de birçok ülkeye ihracat yapacağımız fabrika için tüm hazırlıklar tamamlandı, yakın zamanda faaliyete geçecek. Bunun dışında Çinli ortağımız AES şirketiyle birlikte Türkiye’de  dökümhane kuruyoruz.
Ülkemizdeki üretime, teknolojiye ve inovasyona verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak Marmara Üniversitesi Tek-nopark’ın kurucu ortağı olduk. “Küçükçekmece, Maltepe ve Göztepe’de üniversite işbirliğiyle Türk insanın yaratıcılığını gösterecek yeni projelerin ortaya çıkmasını sağlayacak bu yatırımı yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde yapılanma tamamlanarak buradan önemli teknolojik yeniliklerin çıkacağına eminim.”

“Shell’in Avrupa’daki en büyük distribitörüyüz”
2000 yılında Shell’in madeni yağ distibütörlüğüne başlayan OMF, yaptığı satışlarla Shell’in Avrupa’da yılın en çok satış yapan distribitörü ödülünü ard arda kazanmaya devam ediyor.
“Balıkesir ve Çanakkale hariç tüm Batı Türkiye’de bütün madeni yağ dağıtımını biz yapıyoruz. Biz bu işe girdiğimizde müşterilerimize yağ değil, yağlama teknolojisi sağlamak istedik. Burada diğer işlerimizde teknik deneyimlerimizden ve özellikle Shell’in araştırma birimlerinden faydalandık. Bu çabalrımızda bizi Avrupa’nın en çok satış yapan distribütörü konumuna taşıdı. Shell bir transatlantik biz de onu limana çeken römorkörüz. Biz kendi sularımızı iyi bilen insanlar olarak çalıştığımız dev şirketlerin içinde kendi fonksiyonumuzu iyi tanımlayarak işlerimizde başarılı oluyoruz.”

Bunu Paylaşın