Konteyner ve liman işletmeciliği hakkında ayrıntılı bir çalışma

MDN İstanbul

Konteyner Deniz ve Liman İşletmeciliği adlı kitap Beta Yayınları’ndan çıktı. Doç. Dr. Murat Erdal editörlüğünde yayımlanan eser, “Liman Yönetimi ve Konteyner Operasyonları”, “Deniz Ekonomisi”, “Deniz  Politikaları ve Mevzuat” başlıklarında toplam üç ana bölümden oluşuyor. Liman operasyon yöneticilerinden forwarder’lara, denizcilik işletmelerinden gümrük müşaviri ve maliye kontrolörlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede uzmanların bilgi ve deneyimlerini aktardığı kitap, alanında bir ilk. Özel sektör ve akademik dünyadan 25 bölüm yazarının bir araya gelerek oluşturduğu çalışma, konteyner konusunda denizcilik sektörü ve eğitim dünyasının ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılayacak gibi görünüyor.
“Liman Yönetimi ve Konteyner Operasyonları” başlıklı birinci bölümde konteynerin tarihçesi, konteyner standartları, konteyner gemi tipleri, genel konteyner liman yönetimi, konteyner operasyon yönetimi, limanlarda konteyner lojistiği ve kapasite hesapları, konteyner güzergâh ve maliyet analizleri, boş konteyner yönetimi, konteyner güvenlik girişimi (CSI) ve konteyner tamir-bakım operasyonları inceleniyor.
“Deniz Ekonomisi” başlıklı ikinci bölümde ise liman proje ve yatırım analizi, demiryolu ve karayolu entegrasyonu, konteyner liman/terminal pazarlaması, konteyner taşımacılığında e-ticaret uygulamaları, lojistik işletmelerinde hizmet pazarlaması ve freight forwarder’ın sektördeki yeri analiz ediliyor. Yine bu bölümde denizcilik sektörünün finansman yapısı, deniz taşımacılığı sektöründe işbirlikleriyle liman hizmet tarifeleri ele alınıyor.
“Deniz Politikaları ve Mevzuat” başlıklı üçüncü bölümde Avrupa Birliği ulaştırma politikasındaki güncel eğilimler bağlamında Türkiye konteyner taşımacılığı, kısa mesafeli deniz taşımacılığı, deniz politikaları ve deniz ekonomisi perspektifinde Güney Kore modeli, limanların özelleştirilmesi ve Türkiye deneyimi, konteyner taşımacılığına ilişkin gümrük ve vergi mevzuatı irdeleniyor.

Bunu Paylaşın