Husiler Maersk ve MSC gemilerini hedef almaya başladı

MDN MEDIA

Güvenlik birimleri 24 Nisan günü Kızıldeniz’de tanımlanamayan bir geminin yakınında patlama olduğuna dair ihbar aldı. Günler sonra alınan bu ilk ihbar, Husilerin resmi kanallarından yeni bir tehdit yayınlamasından sadece saatler sonra geldi

İngiltere Deniz Ticaret Örgütü’nün sadece kısa bir açıklama yaptığı dünkü olayla ilgili ayrıntılar belirsiz. Cibuti Limanı’nın yaklaşık 72 deniz mili güneydoğusunda bir gemiden suda patlama olduğuna dair bir rapor alındı. Açıklamada sadece “belli bir mesafede” bir patlama olduğu ve mürettebat ile geminin güvende olduğu bildirildi.

Dün geç saatlerde bir Husi sözcüsü iki gemiyi hedef aldıklarını bildirerek sorumluluğu üstlendi: Maersk Line Ltd. tarafından işletilen ve ABD ordusuna bağlı olarak çalışan ABD bandıralı bir konteyner gemisi olan Maersk Yorktown (28.900 dwt) ve MSC Veracruz (68.000 dwt). MSC gemisi Portekiz’de kayıtlı bir gemi.

Husiler MSC gemisini yine “İsrail gemisi” olarak nitelendirirken, dünkü saldırılarda bir ABD savaş gemisinin de hedef alındığını açıkladı. UKMTO şu ana kadar sadece bir uzak patlama rapor etti.

ABD Centcom daha sonra Yemen’de Husilerin kontrolündeki bölgelerden Aden Körfezi üzerinden fırlatılan ve muhtemelen “18 ABD ve dört Yunan mürettebatı bulunan ABD bandıralı, sahipli ve işletilen bir gemi” olarak tanımladıkları Maersk Yorktown’ı hedef alan bir gemisavar balistik füzenin önlendiğini doğruladı. Ayrıca koalisyon güçlerinin Yemen’de Husilerin kontrolündeki bölgeler üzerinde dört insansız hava aracını (İHA) havadan vurarak imha ettiğini de doğruladılar. MSC gemisinin ya da bir ABD savaş gemisinin hedef alındığına dair bir doğrulama yapılmadı. Husiler ise insansız hava araçlarının bu iki gemiyi hedef aldığını iddia etti.

Maritime Executive

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın