KATMANSİS kullanıma açıldı

MDN İstanbul

Türk Savaş Gemilerinin hidro-akustik özelliklerinin iyileştirilmesi için geliştirilen Kavitasyon Tüneli ve Manevra Deney Sistemi (KATMANSİS) Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in de katıldığı törenle kullanıma açıldı.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından desteklenen, ADİK Tersanesinin ve ASELSAN’ın bir Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü Projesi olarak İTÜ, İTÜNOVA ve ARI Teknokent tarafından yürütülen KATMANSİS’in özellikleri;

İTÜ bünyesinde kurulan büyük ölçekli kavitasyon tüneli; başta savunma sanayi olmak üzere gemi inşaatı sektörüne hizmet edebilecek, üst düzey bilimsel araştırmalara olanak tanıyacak nitelikte bir deneysel tesis. Bu tesis, suüstü harp gemileri ve denizaltıların gerek süratli gerekse sessiz seyirlerinde, vuruş ve duruş gücü performansı açısından önemli olan, düşük gürültü seviyeleri ile sevk edilebilmesi, sonar domu-tekne integrasyonu, pervane diskine gelen eksenel hızın üniformitesini sağlayacak form optimizasyonu, kavitasyonu azaltacak şekilde özel pervane dizaynı ve bunun gibi amaçlara hizmet edecek şekilde;

  • Büyük boyutlarda model pervanelerin ve diğer sevk araçlarının düzenli (uniform) akımda performans ve kavitasyon deneyleri,
  • Büyük boyutlarda model pervanelerin ve diğer sevk araçlarının tekne modeli arkasında (dümen dahil) yada simule edilmiş akımda performans ve kavitasyon deneyleri,
  • Pervane modelinin hidroakustik ölçümü,
  • Bir hidrofoilin kavitasyon karakteristiklerinin araştırılması,
  • Test kesitine yerleştirilen bir nesne etrafındaki hız, basınç alanının ölçümü,
  • Torpido/denizaltı ya da benzer cisimlerin etrafındaki akış karakteristiklerinin, gürültü izinin ve direncinin deneylerini gerçeklemek üzere geliştirilmiş/kurulmuş bulunmakta.

KATMANSİS

Hidrodinamik dizaynının Polonya’nın CTO firması ve İTÜ ortaklığında yürütülen çalışmalarla geliştirilen ve yerli imkanlarla GÜRDESAN tarafından imal edilen bu tünel, 5,5 m x 1,5 m x 1,2 m (Boy x En x Yükseklik) boyutlarında büyük test kesitinde 16 m/s akış hızına kadar deneysel çalışmalar yapmaya imkân sağlayacak niteliği ile, test kesitindeki debi miktarı açısından, dünyada yedinci sırada olma özelliğini de taşıyor.

KATMANSİS projesinde ayrıca Ata Nutku Gemi Model Deney Laboratuvarı deney havuzunda konumlandırılmış Çekme Modlu Manevra Deney Sistemi (PMM) ile İTÜ Göleti’nde kullanılabilecek şekilde Takip Modlu Manevra Deney Sistemi de tamamen İTÜ araştırmacılarınca geliştirilmiş, yerli olanaklarla imal edilmiş olarak gemi manevraları konusundaki çalışmalar için yeni ve yeterli bir Ar-Ge altyapısı sunmakta.

KATMANSİS

Kavitasyon Tüneli ve Manevra Deney Sistemi, İTÜ, SSB ve TRtest tarafından ortaklaşa oluşturulmuş bir işletme modeli ile hem savunma hemde sivil gemi sektörüne uluslararası standartlarda hizmet verecek.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın