Sessiz kıtanın yükselen ekonomik değeri: Güney Afrika

MDN İstanbul

Zengin doğal kaynaklar, sanayi altyapısı ve işleyen demokrasisiyle diğer Afrika ülkeleri için model teşkil eden GAC, Türkiye’nin Afrika kıtasındaki en önemli ticaret ortakları arasında yer alıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti’ ndeki (GAC) Ulusal Parti hükümeti tarafından uygulanan apartheid rejiminin 1994 yılında sona ermesi, ülkenin dış ekonomik ve siyasi konjonktürdeki ilişkilerinde başlangıç noktası olarak değerlendirilir.
Dünya Bankası’nın verilerine göre, apartheid rejiminin sona ermesiyle ülke ekonomik açıdan kalkınarak derin gelir farklılıkları azaldı. Bütçenin kontrol altına alınmasıyla mali genişleme politikalarına fon ayrıldı ve altyapı projeleri hayata geçirildi. Sosyal uygulamalara hız verilmesiyle, 1993 yılındaki yüzde 34 seviyesindeki elektrik erişimi, 2007 yılında yüzde 81’e yükseldi.
Hükümetin sunduğu çocuk yardım programı sayesinde, yardımdan istifade eden kişi sayısı 1999’da 2,5 milyon kişiden, 2009’da 13 milyon kişiye yükseldi. Ancak, ülkede sağlık koşulları bir taraftan iyileştirilirken diğer taraftan 5,5 milyon kişiyle dünyadaki en fazla HIV/AIDS virüsü taşıyan hasta Güney Afrika sınırları içerisinde kaydedildi.
Kıtanın kalkınmasına yönelik bölgesel kuruluşların çoğunda güçlü rol oynayan ülke Batı ile sahip olduğu yoğun ilişkiler sayesinde, gelişmiş ve üçüncü dünya ülkeleri arasında bir köprü ve sözcülük işlevini de görmekte. 

Afrika ve Türkiye
Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Türkiye ile GAC arasındaki ilişkiler Türkiye’nin 1998 yılında uygulamaya koyduğu Afrika’ya Açılım Politikası kapsamında gelişmiştir. Bölgesinde etkin bir ülke olan GAC ile ilişkilerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi bu dönemde etkinlik kazandı.
İki ülke arasındaki ticari ilişkiler giderek artarak, dış ticaret hacmi 1991 ve 2000 yılları arasında 200-275 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, 2001 yılından itibaren bu trend hızlanmış ve GAC Sahra altı Afrika ülkeleri pazarına giriş için önemli bir ülke konumuna geldi. 2006 yılı Ocak-Ekim dönemi itibariyle dış ticaret hacmi 2005 yılının aynı dönemine göre yüzde 52 oranında artarak 1,96 milyar dolar seviyesinde, 2007 yılında ise bu rakam yaklaşık 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Güney Afrika’ya ihraç edilen ürünlerin başında petrol ürünleri, otomotiv sanayi ürünleri, dokumacılık ürünleri gelirken, ithalat kaleminde altın ve taşkömürü öne çıkmakta. Türk-Güney Afrika İş Konseyi’nin 2007 yılının ekim ayına kurulmasıyla bölgede ticaret yapan Türk işadamları arasında dayanışma sağlanması amaçlanıyor.

Bu yıl FIFA Dünya Kupası Güney Afrika’da
Haziran ayında başlayan ve milli takımımızın eksikliğini hissettiğimiz FIFA Dünya Kupası, bu ayın 11’inde Johannesburg’da saat 21:30’da gerçekleşecek olan final maçıyla tamamlanacak. Açılış ve final maçlarına Güney Afrika’nın en etkileyici stadı Soccer City ev sahipliği yapacak. Afrika’daki kültürlerin harmanlandığı, altında alevler yanan bir kazanı andıran stadyumun kapasitesi 2007 yılındaki restorasyonla 80 binden 94.000 kişiye yükseltildi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın