Batı Afrika’nın yasadışı balıkçılık problemine öneri

MDN MEDIA

Stimson Center’dan araştırmacılar, dünyanın en büyük açık deniz balıkçılık gemileri destekçisi Çin’in, Batı Afrika’daki yasadışı, kaydedilmeyen, düzensiz (IUU) balıkçılığı bitirmede öncü olabileceğini söyledi

Batı Afrika, IUU balıkçılığı nedeniyle yılda 9.4 milyar dolar kaybediyor. Araştırmacılar, bunun çoğunlukla Çin’in kontrolünde olan gemiler yüzünden olduğunu düşündüklerini söyledi.

Açık deniz balıkçılık filosunun ortaya çıkmasıyla kullanılan endüstriyel boyut çaparı çarkı, Batı Afrika balıkçılık sektörünü derinden etkiledi. Araştırmacıların raporunda, bölgede faaliyet gösteren açık deniz balıkçılık filolarının Çin, Avrupa Birliği, Rusya, Güney Kore ve Türkiye limanlarından geldiği ve hedeflerinde besin zincirinin en altında bulunan yem balığının yer aldığı söylendi. Gemilerin, bu balıkları sürüler halinde yakalayarak, fabrikalardaki balık yemlerinin arasına karıştırdığı kaydedildi.

Dünyanın en büyük açık deniz balıkçılık filosu Çin’de

Rapor, Çin’in, kayıtlı 2500 gemiyle 2 milyondan fazla balık yakalayarak, dünyanın en büyük açık deniz balıkçılık filosuna sahip olduğunu açıkladı. Açık deniz balıkçılık filosunun Filipinler’den Endonezya’ya, Galapagos’tan Arjantin’e dünyanın çeşitli yerlerinde balıkçılık faaliyetleri olduğuna da değindi. Bölgedeki 8 ülkeye devriye temin eden NGO Sea Shepherd ise, Çin’in Batı Afrika ticaretinde lider olduğunu ekledi.

Stimson Center’ın araştırma ekibi, açık deniz balıkçılık filolarının Batı Afrika’nın zengin balık çeşitliliğini sömürdüğünü belirtti. Balıkçıklık uygulamalarının eksikliği, yerel yolsuzluk ve bilinçsiz avlanma nedeniyle açık deniz balıkçılık filolarının bölgeye ciddi hasar verdiği raporlandı. Rapora göre, dünya genelindeki IUU balıkçılığının yüzde 40’ı Batı Afrika’da gerçekleşerek, bölgenin balık stokları da azalttı. Yerel olta balıkçıları, endüstriyel ağlarla başa çıkamadığı için bundan en çok etkilenen kesim oldu.

Çin değişim için adım atmazsa, IUU balıkçılığı sosyoekonomik zorluklar çıkarmaya devam edecek

Sea Shepherd Kampanya Direktörü Kaptan Peter Hammarstedt geçen yıl verdiği bir röportajda Çin’in DWT filosunun Batı Afrika’da faaliyette olan en büyük yabancı filo olduğunu söyledi. IUU balıkçılığında da bölgede lider olduğunu ekledi. Stimson Center raporunda, Çin değişim için adım atmazsa, IUU balıkçılığının Gine Körfezi’nde sosyoekonomik zorluklar çıkarmaya ve yakıtta huzursuzluk yaratmaya devam edeceğini belirtti. Araştırmacılar, Çin’in Batı Afrika’nın ekonomisini geliştirmesinde büyük bir rol oynaması gerektiğini ve bölgenin yerel balıkçılığını geliştirmekte kendi tecrübelerini paylaşabileceğini söyledi.

Raporda, Çin’in çözüm olarak, denizcilik sektöründe edindiği tecrübeleri aktarabileceği, balıkçılığı ve yem fabrikalarını yönetmekteki uzmanlığını yerel denetleme kapasitesini artırmak için kullanabilceği ve yatırımlarını yem ve balık yağı yerine ekoturizm gibi alanlara kaydırabileceği belirtildi.

Araştırmacılar raporun sonunda, IUU balıkçılığıyla savaşa ve bölgedeki balıkçılık yönetiminde yapılacak herhangi bir iyileştirmeye, Batı Afrika’nın, Çin’i dahil etmesi gerektiği sonucuna vardı. Aynı şekilde yabancı filoların teşkil ettiği problemler ve balıkçılık kurumlarıyla ilgili her türlü çözüme Batı Afrika yerel ve bölgesel tarafların dahil olması gerektiğine değindi.

Araştırmaya düzinelerce yerel taraf katkı sağladı ama raporu hazırlayan araştırmacılar, Gambiya’da bulunan Çin Konsolosluğu’ndan ve Batı Afrika’da Çinliler’in sahip olduğu yem fabrikalarından cevap gelmediğini söyledi. Bu nedenle araştırmacılara göre, Çin’in açık deniz balıkçılık filolarının balıkçılık menfaatlerini değerlendirmek daha zor olacak.

The Maritime Executive

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın