Genelkurmay Başkanı’nın görev süresi 72 yaşına kadar uzatılabilecek

MDN İstanbul

Fotoğraf: AA

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Meclis’te, Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin detaylarını paylaştı.görev süreci

Milli Savunma Bakanlığının ihtiyaçları kapsamında 7 kanunda değişiklik öngören 20 maddelik mevzuat çalışması hazırlandığını söyleyen Ünal, kanun teklifinin, kamuoyunda “bedelli yasası” olarak konuşulan yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin de bu hizmetten faydalanabilmelerine ilişkin düzenlemeyi içerdiğini dile getirdi.görev süreci

Genelkurmay Başkanı’nın görev süresi birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar uzatılabilecek

Bedelli yasa teklifinin içinden yer alan, Genelkurmay Başkanı’nın yaş haddinin 67’den 72’ye yükseltilmesine ilişkin madde de yer alıyor. Teklife göre, Genelkurmay Başkanı’nın görev süresi birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar uzatılabilecek.

Böylece düzenlemenin hayata geçmesi ile normal şartlar altında bu yıl 30 Ağustos itibarıyla görev süresi dolacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler görevinin başında kalmaya devam edebilecek. 18 Eylül 1955 doğumlu Genelkurmay Başkanı Güler, geçen yıl YAŞ kararlarının geçerlilik tarihinden 18 gün sonrasına denk gelen doğum tarihi nedeniyle yaş haddine takılmamış; böylece görevine 1 yıl daha devam edebilmişti.

Genelkurmay Başkanı’nın yaş haddini neden artırma ihtiyacı hissettiniz?” sorusuna cevap veren Ünal, “Milli Savunma Bakanlığından gelen, bu süreçle ilgili daha önce akademide 75 yaşa çıkarmıştık biliyorsunuz, benzer bir düzenlemenin Genelkurmay Başkanı’na dönük de yapılması talebi makul karşılandı ve bu talep düzenlemeye konuldu” karşılığını verdi.

Döner sermaye işletmelerine 100 milyon Türk Lirası sermaye
Milli Savunma Üniversitesi, kuvvet komutanlıkları, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ve Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde döner sermaye işletmeleri faaliyet gösteriyor. Teklifle, bu kapsama giren işletmelere tahsis olunan sermaye toplamı 100 milyon Türk Lirası’na çıkarılıyor. Tahsis edilen sermaye miktarı Cumhurbaşkanı kararıyla beş katına kadar artırılabilecek. Döner sermayenin işletmelere tahsisi, tahsis edilen miktarların azaltılıp veya çoğaltılması Milli Savunma Bakanlığınca yapılacak.

AA

 

Bunu Paylaşın