Gemiler radyo frekansıyla tespit edilecek

MDN İstanbul

Kaçak avlanan balıkçı gemileri, kuralları ihlal eden gemiler ve okyanuslarda saklanan gemiler artık radarları açık dahi olsa tespit edilebilecek.

Denizcilik veri şirketi Orbcomm, teknoloji şirketi Unseenlabs ile bir işbirliği girişimi başlattı.

Obcomm, başlangıçta navigasyonu desteklemesi için tasarlanan ancak hızlı bir şekilde denizcilik faaliyetlerini takip etmek amacıyla tüm gemilerde zorunlu hale getirilen otomatik tanımlama sisteminin (AIS) uydu üzerinden algılanmasını sağlıyor. AIS sinyali üzerinden geminin kimliği, konumu, varış noktası, hızı ve diğer bilgileri peşi sıra iletiliyor.Gemilerdeki AIS sinyalini sebepsiz yere kapatmak yasa dışı olsa da gemilerin tespitini engellemek için going dark moduna geçişlerde artış olmaya başladı.

Avlanmanın yasak olduğu bölgelere girmek için AIS sinyalini kapatanendüstriyel balıkçı gemilerinin yanı sıra, kaçakçılık yapan ve yaptırım uygulanan ülkelere ticaret gerçekleştiren gemilere dahil pek çok rapor bulunuyor.

İlginizi çekebilir:    Emisyon kontrolünde uydu dönemi

Merkezi ABD’de bulunan Obcomm şirketi, AIS iletimine ek olarak sistemlere radyo frekansının iletilmesini ve tespit edilmesini sağlayan eklemeler getirmek için Avrupalı Unseenlabs ile ortak çalışacak.

Şirket tarafından anlaşma ile ilgili yapılan açıklamada, “Gemiler tarafından elektromanyetik dalgaların tanımlanmasına dayanan tescillenmiş, yerleşik radyo frekanslarını içeren bir teknoloji kullanan Unseenlabs, tek bir küçük uydu ile denizdeki herhangi bir gemiyi uzaydan, neredeyse gerçek zamanlı olarak ve hava koşullarından etkilenmeden bir kilometre yakınına kadar konumlandırabiliyor, ifadeleri kullanıldı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın