Emisyon kontrolünde uydu dönemi

MDN İstanbul

Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency-ESA), Copernicus Sentinel-5P uydusundan gelen verilerden yola çıkarak her bir geminin sebep olduğu nitrojen dioksit dumanlarının analizini yayımladı.

Yazıda, deniz taşımacılığının birçok kıyı kentinin hava kalitesini doğrudan etkilediği belirtildi. Ticari ve diğer küresel gemilerin enerji kullanımı ve diğer etkenleri nedeniyle hava kirliliğine sebep olduğu aktarıldı. Bu etkenlerle hava kalitesinin düşmesinin her yıl akciğer kanseri ve kalp-damar hastalıkları kaynaklı 400 bin erken ölümle ve 14 milyon çocuğa astım teşhisi konmasıyla sonuçlandığı belirtildi.

Bunların önüne geçmek adına son 10 yılda uluslararası nakliye emisyon düzenlemelerinin yapıldığı ve Ocak 2020’den bu yana karbon salınım oranının yüzde 3,5’ten 0,5’e çekildiği anlatıldı. Gemilerin bu kurallara uyup uymadığının takibinin nasıl yapılacağı hâlâ çözülemediği için okyanus gibi yerel kontrol merkezlerinin ulaşımının imkânsız olduğu yerlerde Copernicus Sentinel-5P gibi uyduların kullanılabileceğinin bilgisi verildi.

ESA, nakliye şeritlerini keşfetmek için uydu ölçümlerinin toplandıktan sonra ortalamalarının alınmasının yakın zamana kadar aylarca hatta yıllarca sürdüğünü söylüyor. Bu durumun da denetlemelerde ve uygulamalarda uydu verilerinin kullanımını sınırladığını anlatıyor; tüm gemilerin toplam etkisinin ancak nakliye şeritleri boyunca belirlenebildiğini ifade ediyor.

Şu anda sadece en büyük gemilerin ya da konvoy halinde seyahat eden birden fazla geminin tespit edilebildiğini belirten KNMI’den Jos de Laat, ‘‘Küçük gemilerden gelen gemi izlerini, izleri daha büyük olan gemilerin ya da kalabalık bir nakliye şeridinden geçen daha küçük bir gemi olmadığı sürece hiçbir zaman net bir şekilde belirleyemedik,’’ ifadelerini kullandı.

ESA’nın Sentinel-5P Görev Yöneticisi Claus Zehner ise, ‘‘Elde ettiğimiz bu yeni sonuçları, uzaydan çevre düzenlemelerini desteklemek adına gemi emisyonlarının denetiminde heyecan verici olasılıklar olarak görüyoruz. Gelecekte geliştirilmiş uzaysal çözünürlüklere sahip Copernicus Antropojenik Karbondioksit İzleme uyduları gibi yapıların nitrojen dioksit gemi emisyon dumanlarının karakterize edilmesine ve daha küçük gemilerin dumanlarının emisyonlarının tespitine de imkân sağlamaları gerekiyor,’’ değerlendirmelerinde bulundu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın