FUWAIRIT suya indi

MDN İstanbul

Anadolu Tersanesi’nde Türkiye’de özel sektör tarafından inşa edilip ihraç edilen ilk LCT (Landing Craft Tank) gemisi olan FUWAIRIT düzenlenen törenle suya indirildi.

Törende Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal da yer aldı.

Katar Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı için öngörülen bir adet LCT (Landing Craft Tank) , iki adet LCM (Landing Craft Mechanized) ve bir adet LCVP (Landing Craft Vehicle & Personnel) Tedarik projesi kapsamında Anadolu Tersanesi ile Katar Silahlı Kuvvetleri arasında imzalan sözleşme gereğince üretim takvimi 08 Eylül 2020 tarihinde başlatıldı.

Türkiye’de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen ve ileri teknolojiye sahip bu çıkarma gemileri, yerli ve özgün tasarım ile gövdesi yüksek mukavemetli çelik, üst binası ise kurşun geçirmez olarak inşa edilirken, gemilerde gerekli her türlü ekipman da mevcut durumda.

Türk Loydu Askeri Gemi Kuralları’na uygun olarak Türk Loydu denetiminde inşa edilen gemiler Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak.

Sınıflarında en üstün yeteneklere sahip olan gemilerin tam boyu yaklaşık 80 , eni ise 11,70 metre. gemilerin deplasmanıysa 1, 156 ton.

Azami sürati 18, azami sürekli sürati ise 16,5 deniz mili (knots).

Toplamda 25 personel için donatılan, gemi personeli dışında 3 adet tank veya 260 tam donanımlı piyade taşıyabiliyor.

Gemide 2 adet 30 mm. top ve 2 adet 12,7 mm stabilize top bulunmakta. Gemi, ikmal yapmadan 7 gün denizde kalabilmekte ve 1.500 deniz milinden fazla menzile sahip. Gemi, askeri görevleri dışında, Lojistik Destek, Doğal Afet Yardım görevlerini yapabilecek.

Aynı Sözleşme Kapsamında 40 metre boyunda iki adet LCM ve 15,7 metre boyunda bir adet LCVP üretimine de devam ediliyor.

Gemilerin tüm tasarımı, Anadolu Tersanesi tarafından milli olarak yapılırken, gündüz ve gece harekâtı yapma kabiliyeti, yüksek ateş desteği ve Savaş Sistemi tasarım ve entegrasyonu da Anadolu Tersanesi tarafından gerçekleştirildi.

LCT “FUWAIRIT”, LCWıer ve LCVP’nin 2022 senesi içinde Katar Deniz Kuvvetleri’nde göreve başlaması planlanıyor.

Bunu Paylaşın