Bodrum’a ilk kruvaziyer geldi

MDN İstanbul

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından temeli 2005’te atılan Bodrum Yolcu Limanı, hizmete girdi. Bodrum Yolcu Limanı İşletmeleri AŞ’nin işlettiği limana gelen ilk kruvaziyer gemi olan Malta bayraklı ”Sky Wonder”, 1246 Amerikalı ve İspanyol yolcusuyla Gemi Yanaşma İskelesi’ne demirledi.
Yunanistan’ın Rodos Adası’ndan gelen 208 metre boyunda ve 27 metre genişliğindeki Sky Wonder isimli yolcu gemisi, İzmir’den gelen Bornova Belediyesi Bandosu ve halk oyunları gösterileriyle karşılandı. Karşılamada, Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, çeşitli kurumların temsilcileri ve vatandaşlar da hazır bulundu. Gemiden inen yolculara Bodrum ve Türkiye’yi tanıtan broşürler ile nazar boncuğu verildi. Yolcular, iskeleye gelen küçük teknelerle kent merkezi ile Bodrum’un tarihi yerlerine gitti. Gemi aynı günün akşamı Kuşadası’na hareket ederek limandan ayrıldı.

Bodrum’un 40 yıllık rüyası gerçek oldu: İlçenin gemi yanaşma iskelesine ilk kruvaziyer gemi 20 Mart’ta yanaştı. Sky Wonder isimli Malta bandıralı gemi Bodrum’a sezonun denizyoluyla gelen ilk turistlerini taşıyordu

Hedef 300 bin turist
Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, limanın hizmete girmesi dolayısıyla düzenlenen törende, Bodrum’u 1960 yılından beri turizmin ayakta tuttuğunu söyledi. Turistlerin daha önce Bodrum’a kara ve hava yoluyla geldiklerini ifade eden Ağan sözlerini şöyle sürdürdü: “Turistler bundan sonra denizyoluyla da gelebilecek. Yaz sezonunda Bodrum’a, 200’ün üzerinde kruvaziyer gemisiyle yaklaşık 300 bin turist geleceğini tahmin ediyoruz. Bu gemiler Bodrum’a ekonomik katkı sağlayacaktır. Kruvaziyer turizminin hem Bodrum hem de Türkiye’ye katkısı büyük olacak”. Ağan ayrıca limanın resmi açılışının nisanda yapılacağını belirtti.
Yolcu gemisini Bodrum’a getiren Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt Öner ise kruvaziyer gemiyle gelen turistlerin 55-60 yaş ortalamasında ve yüksek gelirli olduklarını bildirdi. Bodrum’a çok gerekli olan bir limanın hizmete girdiğini ifade eden Öner, “Liman, Bodrum halkına ve çevreye hayırlı olsun. Bu gemi sadece Bodrum’a 35 sefer düzenleyecek, tabii başka gemiler de gelecek. Bunun öncülüğünü yapmanın gururunu taşıyoruz” diye konuştu.
Bodrum yolcu limanı
Temeli 3 Eylül 2005’te Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından atılan ve yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen liman, yaklaşık 19 milyon dolara mal oldu.
Aynı anda 3 geminin yanaşabileceği limanda, uluslararası standartta bir terminal binası, 15 metre genişliğinde ve 252 metre uzunluğunda iskele, araç ve yolcu taşıyan feribotlar için 3 kapak atma rampası ile özel yat ve günlük tur tekneleri için 230 metrelik rıhtım bulunuyor. Limanda ayrıca kafeterya, restoran, banka, ilk yardım merkezi ve 2 otopark yer alıyor.

Bunu Paylaşın