Barajlarda termal kamera dönemi başlıyor

MDN Editör

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajlara termal kamera sistemi kurduklarını belirtti. “Sistemle barajın gövdesinde çatlağı, su seviyesini, suyun bulanıklık durumunu, debisini ve çıkış yerinin kontrolünü yapabiliyoruz” açıklamasında bulundu

6 Şubat depremlerinin ardından depolamalı tesislerini gözlemlediklerini ifade eden Balta, bu amaçla baraj ve yapıları kamerayla izleme ve veri aktarım sistemleri kurma çalışmaları yürüttüklerini bildirdi.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Barajlarımıza termâl kameralar kurmaya başladık. Gece görüş sistemi var. Atatürk Barajı’nda sistemi bitirmek üzereyiz. Herhangi bir afet durumunda oluşabilecek olumsuz durumun önüne geçmek için bu sistemi geliştirdik. Depremde risk barındıran iller başta olmak üzere bu sistemi ülkedeki barajlarda yaygınlaştıracağız” dedi.

Yapılacak çalışmalarla depolamalı tesislerinin, gerçekleşmesi muhtemel deprem yükü altındaki performansının belirlenmesinin amaçlandığını ifade eden Balta, DSİ’nin koordinasyonunda yürütülen bu çalışmalarla ihtiyaç duyulması halinde, depolama tesisleriyle ilgili gerekli rehabilite çalışmalarının da yapılacağını söyledi.

Taşkınlara karşı erken uyarı sağlayan sistemin güvenilirliği konusuna da değinen Mehmet Akif Balta, “Sistem uzaktan izleme fırsatı sunuyor. İnternet kesilse dahi sistemin görüntüsü kesilmiyor. Herhangi bir olumsuzlukta direkt Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına bildirilecek. Kameraları depremden etkilenmeyecek noktalara yerleştiriyoruz. Bir tane kamera değil, onlarca kamerayı birbirlerini gören yerlere koyuyoruz. Sistemi, korunması için yüksek direklere ve barajın sağlam bölgelerine yerleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

TRT

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın