İngiltere Recep Düzgit’in sorularını cevaplayamadı

MDN Editör

Birleşik Krallık yetkilileri Türk denizcilere karşı uygulanan ambargolara yönelik tepkiler üzerine konuya açıklık getirmek amacıyla düzenlediği toplantıda soruları yanıtsız bıraktı. 18 Nisan tarihinde Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen ve Rus petrolüne karşı yaptırımlar hakkında bilgi vermeyi amaçlayan webinar esnasında İngiliz yetkililer Deniz Ticaret Odası Başkan Vekili Recep Düzgit’in sorularına cevap veremedi.

Webinar, Birleşik Krallık Hükûmeti’nin Rus petrolü taşıyan şirketlere uygulayacağı yaptırımlardaki değişiklikler konusunda bilgi paylaşmak amacıyla düzenlendi.  Webinar öncesinde yaptırımların Türkiye’ye ve Türk denizcilerine karşı uygulanmadığına değinilse de Başkan Vekili Düzgit’in soruları yetkililer tarafından cevaplanamadı.

Webinarın sunum kısmının ardından geçilen soru kısmında söz alan DTO Başkan Vekili Recep Düzgit, yaptırımların arkasındaki hukukî dayanakların daha açık ifade edilmesi gerektiğini belirtirken geçtiğimiz aylarda yaşanan bu olaya değinerek kararın gerekçelerini sordu. 

İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) üyesi olmamasına rağmen yapılan sunumda AB kurallarından bahsedilmesini eleştiren Düzgit, “Yaptırımların hukûki altyapısı tartışılır, bunu mantıklı bir şekilde açıklar mısınız? Gelecekte benzer olayların yaşanmaması için yaptırımların hukûki dayanaklarının açıkça dile getirilmesi gerekiyor,” dedi.

Düzgit’in bu sorusu sonrası İngiliz yetkililerin konuyu geçiştirmeye çalışıp Webinarı da alelacele bitirmeye gitmesi dikkat çekti. Bunun üzerine bir soru daha yöneltmek isteyen Düzgit ise “Uluslararası sulara çıkacak olan gemilerin yaptırıma uğramamak için hangi şirketler tarafından sigortalanması gerekiyor?” diye konuştu.

Bunun üzerine İngiliz yetkililer sigorta şirketlerinin güvenilir kabul edilmesi için İngiltere tarafından tanınan şirketler olması gerektiğini vurguladı. 

Düzgit’in daha önce İngiltere tarafından tanınan sigorta şirketleriyle çalıştıkları halde iki Türk şirketinin neden yaptırıma uğradığının açıklaması talebi de yanıtsız bırakılarak webinar sonlandırıldı.

Neler olmuştu? 

22 Şubat 2024 tarihinde Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron Putin ile deniz ticaretini sürdüren kişi ve kuruluşlara karşı 50 yeni yaptırım açıkladı. Yaptırımlar için Putin’in cephaneliğine, roket fırlatma sistemleri, füzeler ve patlayıcılar gibi mühimmat tedarik edenlere yaptırım uygulayacağını açıklamıştı. 

Yaptırım uygulanacaklar arasında göze çarpanlar arasında Beks Ship Management ve Active Shipping bulunuyordu. 

Yaptırımlarda hedef olarak gösterilen iki Türk denizcilik şirketi Active Denizcilik ve Beks “Putin’in gölge filosunun bir parçası” olmakla suçlandı. Bu kararların açıklanmasının ardından Beks Ship Management kararlara itiraz edeceğini duyurmuştu. 

Şirket tarafından yapılan açıklamada, “Gemilerimiz dünya çapında tüm uluslararası yasa, yönetmelik ve yaptırım rejimlerine uygun olarak işlem görmektedir. Karara kesinlikle itiraz edeceğiz ve avukatlarımız bu konuda çalışmaya başladılar” ifadeleri kullanıldı.

Yaptırımların ardından MarineDeal News, listede hiçbir Yunan şirketi olmadığına ve Yunan şirketlerinin Rus denizlerinde ticaret faaliyetlerine devam ettiğine dikkat çekmişti. Yaptırım kararlarının açıklanışından sonra Rus limanlarında herhangi bir Türk gemisine rastlanmazken, Yunan gemilerinin Rus denizlerinde taşımacılık faaliyetlerini yürütmeye devam etmesi dikkatlerden kaçmadı. 

Bu şirketlerin en önemli örneklerinden biri ABD’de halka açık bir şirket olan Dynacom. Yaptırımların açıklanmasının ardından Dynacom’a ait gemiler, gemi takip uygulamaları üzerinden Rus Limanları’nda görüldü.

Bir diğer örnek, Yunan Minerva Denizcilik’e ait petrol tankeri 27 Şubat 2024 sabah saatlerinde Rusya’nın St. Petersburg Limanı’ndaydı. Bu gelişmelere ait detaylar incelendiğinde ABD, Rus denizlerinde faaliyet gösteren Yunan şirketlerine 2023’ün Kasım ayında tebligat göndermiş ve bu tebligatın ardından Yunan gemilerinin Rus denizlerinden çekildiği açıklaması geldiği ortaya çıkmıştı.

Türkiye’den Beks Denizcilik ve Active Denizcilik hiçbir bilgi verilmeden listeye alındı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın