İsrail-İran gerginliği piyasalara yön verdi

MDN Editör

Küresel piyasalarda açıklanan makro verilerden ziyade jeopolitik risklerin artış göstermesi fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam etti. Geminin kaptanı ABD tarafında açıklanan veriler dolar lehine pozitif bir görünüm sağladı

Fed’in ve küresel piyasaların odağında yer alan enflasyon verisi yüzde 3,5 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin üzerinde açıklandı. Bu gelişme ile Fed’in faiz indirmeye başlayacağı süreç resmî olarak olmasa da ileri bir tarihe ertelenmiş oldu. Tarım dışı istihdam verisi 303K ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin üzerinde açıklandı. İşsizlik oranı yüzde 3,8 ile önceki seviyeye göre gerileme kaydetti. ISM imalat dışı satın alma müdürleri endeksi PMI verisi 51,4 ile beklentilerin ve önceki seviyenin altında kaldı. Ortalama saatlik kazançlar verisi yüzde 0,3 ile beklentilere paralel açıklanırken bir önceki seviyenin üzerinde geldi. Perakende satışlar verisi yüzde 0,7 ile beklentilerin üzerinde açıklansa da bir önceki seviyeye göre gerileme gösterdi. İş imkânları ve personel değişimi verisi (JOLTS) 8,756M ile önceki seviyenin hafif üstünde açıklandı. Hizmet PMI verisi 51,7 ile beklentilere paralel gerileme kaydetti. ISM imalat satın alma müdürleri endeksi PMI verisi ise 50,3 beklentilerin üzerinde genişleme gösterdi.

Artan jeopolitik riskler hem emtia hem de kripto piyasalarında yüksek oynaklıkların yaşanmasına neden oldu

İran-İsrail arasında yaşanan gerginlik sonrasında kripto para piyasalarında sert düşüşler yaşanırken altın fiyatlarında yüksek oynaklık gözlemlendi. Dolar güçlü duruşuna devam ederken dolar endeksi 106 seviyesinin üzerindeki seyrine devam etti. BTC zirve seviyelerde karşılaştığı sert satış baskısı ile ay boyunca satıcılı seyir izledi. Altın ons ise 2500 dolar seviyesine doğru sert yükseliş kaydederek tüm zamanların rekorunu tazeledi. 

ECB pas geçti enflasyonda gerileme devam etti

ECB faiz oranlarında herhangi bir değişime gitmeyerek politika faizini yüzde 4,5 oranında sabit bıraktı. Almanya’da enflasyon aylık bazda yüzde 0,4 ile hem beklentilere hem de bir önceki seviyeye paralel açıklandı. Euro Bölgesi genelinde enflasyon oranı ise yüzde 2,4 ile beklentilere paralel bir şekilde düşüş gösterdi. İngiltere’de GSYİH aylık bazda yüzde 0,1 daralma gösterdi. İngiltere işsizlik oranı yüzde 4,2 ile beklentilerin üzerinde yükseliş kaydetti. İngiltere Tüfe verisi ise yıllık bazda yüzde 3,2 beklentilerin üzerinde fakat bir önceki seviyenin altında açıklandı. 

Asya merkez bankaları politika faizlerini sabit bıraktı Çin tarafında ekonomik büyüme genişleme kaydetti

Yeni Zelanda Merkez Bankası politika faizini yüzde 5,50 olarak belirledi. Japonya Merkez Bankası faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 0,10 oranında sabit bıraktı. Çin tarafında PBOC en düşük kredi faiz oranı yüzde 3,45 ile hem beklentilere hem de bir önceki seviyeye paralel açıklandı. Çin işsizlik oranı yüzde 5,2 ile beklentilere paralel düşüş gösterdi. Çin’de sanayi üretimi yüzde 4,5 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında açıklandı. Çin GSYİH yıllık bazda 1’inci çeyrekte yüzde 5,3 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti. 

Yurtiçi piyasalarda TCMB pas geçti. Borsa ralli gerçekleştirdi

TCMB politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 50 oranında sabit bıraktı. Enflasyon yüzde 68,50 oranında açıklanırken, beklentilerin altında fakat bir önceki seviyenin üzerinde geldi. İşsizlik oranı yüzde 8,7 ile önceki seviyenin altında kaldı. Perakende satışlar verisi yüzde 3,5 ile önceki seviyenin üzerinde ekonomik takvime yansıdı. Borsa İstanbul’da yükselişler 10 bin seviyesine doğru genişleme kaydetti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , , , , ,
Bunu Paylaşın