Yaşasın Cumhuriyet!

MDN İstanbul

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ulusuna armağan ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin 86’ncı yaşı tüm yurtta törenlerle kutlandı. Ancak bunların içinde İstanbul’un yeri bir başkaydı. Konum itibariyle etrafı denizlerle çevrili olan İstanbul ve Boğazı, gecenin karanlığını aydınlatan havai fişekler ve boğaz köprüsünün ışıklandırılmasıyla adeta içindeki coşkuyu dışa vuruyordu.
Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara’da ilk tören sabah Anıtkabir’de yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu bölüme geçti. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı: “Aziz Atatürk, Cumhuriyetimizin 86. yıl dönümüne ulaşmasının gururunu ve coşkusunu yaşıyoruz. Milletimizin bağımsızlığından ve hürriyetinden ödün vermeyeceğini tüm dünyaya ilan eden Cumhuriyet, çağdaş dünyada hak ettiğimiz yeri alma kararlılığımızın da göstergesi olmuştur.
Cumhuriyet ile yönünü belirleyen ve muasır medeniyetler seviyesini aşma hedefini gerçekleştirmek için 86 yıldır büyük çaba gösteren Türkiye, yoluna kararlılıkla devam etmektedir. Bugün dünyada sözü dinlenir, etkin ve güçlü bir ülke olmanın gururuyla huzurunuzdayız. Türkiye, demokratikleşme, insan hak ve özgürlükleri konusunda büyük mesafe katetmiş, uluslararası başarılar, dünya barışına ve istikrarına yaptığı katkılarla tüm dünyanın saygısını kazanmıştır.”
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 86. yıl dönümü dolayısıyla Dolmabahçe Sarayı’nda resepsiyon verildi. Dolmabahçe Sarayı Hasbahçe’deki resepsiyonda, İstanbul Valisi Muammer Güler ve eşi Neval Güler davetlileri karşıladı. Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Boğaziçi Köprüsü ile Kız Kulesi arasında düzenlenen ışık, lazer ve havai fişek gösterisi için Dolmabahçe Sarayı’nın rıhtım bölümüne geçildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, burada yaptığı konuşmada, bugün Atatürk’ün “En büyük eserim” dediği Cumhuriyetin kuruluşunun 86. yılının coşkuyla kutlandığını söyledi.

Bunu Paylaşın