Dijital yayın platformu Netflix’te yayınlanan, başrollerinde Kıvanç Tatlıtuğ ve Özge Özprinçci’nin yer aldığı Yakamoz S-245 dizisi denizaltıcılarla ve askeri disiplinle ilgili yapılan yanlışlar nedeniyle tepki çekti.
Yönetmen koltuğunda Gişe Memuru ve Kelebekler filmi oldukça beğenilen Tolga Karaçelik’in oturduğu, senaryosunu genellikle Netflix yapımlarının senaristiğini ve yapımcılığını üstlenen Jason George, Atasay Koç, Cansu Çoban, Sami Berat Marçalı ve Murat Uyurkulak’ın kaleme aldığı yapım, güneşte yaşanan patlamalar nedeniyle bütün dünyayı etkileyen bir felaket esnasında denizaltı görevinde bulunan bilim insanlarının ve denizaltı mürettebatının yaşadıklarını konu alıyor.
Çekimleri İzmir’in Foça ve Balıkesir’in Ayvalık ilçelerinde gerçekleştirilen dizide Ay Sınıfı denizaltı kullanılıyor.
Jacek Dukaj’ın dijital baskı hâlinde yayımlanan The Old Axolotl romanından uyarlanan ve daha önce yine Netflix’te yer alan aynı kitap uyarlaması Into the Night dizisiyle aynı evrende geçen Yakamoz S-245’in yapımcılığını OGM Pictures üstleniyor. Daha önce başrollerini Halit Ergenç ve Bergüzar Korel’in paylaştığı Vatanım Sensin ile 2017 yılında en iyi dizi ödülü kazanan Onur Güvenatam tarafından kurulan şirket ayrıca, Netflix yapımları Atiye ve Kâğıttan Hayatlar’ın yanı sıra Psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu’nun romanlarından uyarlanan TV yapımları Masumlar Apartmanı, Kırmızı Oda ve Camdaki Kız gibi dizilerinin yapımcılığını da üstleniyor.
İlginizi çekebilir: Stratejik düşünme: Denizaltı ve ötesi
Dizinin yapımcıları arasında ayrıca Jason George ve daha önce Kelebekler filminin de yapımcılığını üstlenmiş, İstanbul’da çekilen ve Türkiye’yi küçük gösterdiği nedeniyle eleştirilen Taken 2 filminde Uygulayıcı Yapımcı olarak yer alan Diloy Gülün de bulunuyor. Gülün’ün sosyal medya hesaplarından Kürtçe şarkı söylediği için Türkiye’de hapse atıldığı iddiası bulunan Nûdem Durak hakkında da sempati içeren paylaşımları mevcut. Durak hakkında sadece Kürtçe şarkı söylediği için 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığı iddiaları bulunuyor ve bu konu üzerinde çoğu terör örgütü PKK sempatizanı haber siteleri tarafından, uluslararası düzeyde ülkemiz üzerinde baskı kurulmaya çalışılıyor.
Akıllardaki soru
Yakamoz S-245, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin dosta güven düşmana korku salan subaylarını özellikle en zor şartlarda görevlerini icra etmeleri için yetiştirilen, insani erdemlerin en yükseğine haiz denizaltıcı Türk deniz subaylarını gerçekte olduğundan “farklı ve kötücül” lanse etmesi nedeniyle halktan büyük tepki toplamış durumda. Öte yandan film gerek senaryo gerek görsel olarak farklı birçok filmden1 intihal (aşırma)2 yaptığı, tüm bu intihallerin “Yakamoz S-245 dizisinde toplandığı” belirtilerek olumsuz yönde çok ciddi ve ağır eleştiri almaya devam edecek gibi görünüyor.
Dizi filmin yönetmeni esasen yönetmenliğe adım atmadan önce fiili olarak denizcilik ile uzun süre iştigal eden Tolga Karaçelik’in bir internet gazetesine verdiği röportajda dizi için “içime sindi” ifadesi dikkat çekerken, Yönetmenliğini üstlendiği bu dizi filmin “intihal ve çarpıtma dolu ama neden?” sorusunu akıllarda bırakacağa benziyor.
1 Das Boot, Crimson Tide, Snowpiercer, Don’t Look Up ve benzeri filmlerden alıntılar dile getiriliyor.
2 Aşırma (İntihal) nedir?
Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlük’te aşırma; “Başkalarının yazılarından bölümler, dizeler alıp kendisininmiş gibi gösterme veya başkalarının konularını benimseyip değişik bir biçimde anlatma, intihal” olarak tanımlanmıştır.
Vikipedi’ye göre intihal (aşırma), bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır. Başlıca türleri: Alıntı ifadeler ve fikirler için kaynak göstermemek Ödünç alınan ifadeleri tırnak içinde yazmamak ve kaynak göstermemek.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.