Vakıfbank gümrükte bürokrasiyi bitiriyor

Yüksel Tuğrul

Vakıfbank gümrük işlemlerinde bürokrasiyi azaltmak için Gümkart’ı çıkardı. Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır, “2007’de gümrüklerde 29 milyar YTL vergi tahsilatı yapıldı. İki yıl içerisinde, bu rakamın 9 milyar YTL’sinin Gümkart üzerinden geçmesini hedefliyoruz” dedi.

Vakıfbank Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü ile yaptığı anlaşmayla uygulamaya koy-duğu Gümkart ile bankaya gitmeden, internetten ödeme yapmadan, dekont göndermeden gümrük vergisi ödemenin yolunu açtı. Gümkart’ın kara, hava ve deniz gümrüklerinde geçerli olduğunu ifade eden Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı  İhsan Çakır, geçen yıl Ankara’da başarıyla test edilen sistemin şimdi, İstanbul, İzmir Limanı, Derince Limanı, Mersin Limanı  gümrüklerinde de kurulu olduğunu belirtti. Türkiye’de ticaret yapılan 170 civarında gümrüğün olduğunu söyleyen Çakır, şu anda gümrüklerin yüzde 70’ine ulaşan uygulamanın 1-2 ay içerisinde bütün gümrüklere yayılmasını hedeflediklerini kaydetti. İhsan Çakır, 2007 yılında gümrüklerde yapılan toplam 29 milyar YTL vergi tahsilatının, 9  milyar YTL’sinin iki yıl içerisinde Gümkart üzerinden geçmesini hedeflediklerini söyledi.

Gümrük sahalarında ödenen gümrük vergilerinin banka şuberinden, gümrüklerde nakit olarak ya da bloke çeki bankadan alıp gümrük sahasına götürerek ödenebildiğini kaydeden İhsan Çakır, “Vakıfbank’ın ticari kartı olan Gümkart, bu üç ödeme yöntemine alternatif olarak çıktı. Gümkart ile bankaya gitmeden, internetten ödeme yapmadan, dekont göndermeden gümrük vergisi ödemenin yolu açıldı. Bundan böyle gümrük sahalarındaki her türlü vergi tahsilatları, Vakıfbank’ın Gümkart aracılığı ile Vakıfbank POS cihazlarından gerçekleştirilebilecek” diye konuştu. Firmaların, gümrük sahalarında, saymanlık veznelerinde beyanname vergi numarası eşleşmesi ve şifre güvenliği sağlayan Gümkart’larıyla vergi ve diğer gümrük ödemelerini tamamlayıp mal çekişlerini anında gerçekleştirebileceklerini belirten İhsan Çakır, bu yöntemle, gümrük veznelerinde ve bankalar kanalıyla yapılan ödemelerde yaşanan zorlukların ortadan kalkacağını kaydetti. Gümkart uygulamasıyla gümrüklerde yaşanan evrak bürokrasinin de ortadan kalkacağını söyleyen Çakır, “Müşteri tarafından bakıldığında dış ticaret işlemleriyle ilgili ciddi bir getir götür işi vardı. Onların tamamını önemli bir şekilde yok etmiş oluyoruz. Gümkart güvenli, hızlı ve anında işlem yapıyor. Cebimizdeki kredi kartıyla nasıl alışveriş yapılıyorsa, Gümkart ile de işlemler anında yapılıyor” şeklinde konuştu.

Yalnız gümrükte geçiyor
Gümkart’ın kamuda kullanılan tek ticari kart olma özelliğine sahip olduğunun altını çizen Çakır, yalnızca gümrük sahasında geçerli Gümkart’ın kapalı devre ticari bir kart olduğunu vurguladı. Müşterilerine hız, güven ve avantaj yarattıklarını belirten Çakır, “Müşterinin o an için hesabında para yoksa müşteriye Gümkart ile bir kredi de tanımlayabiliyoruz. Müşterilerin burada işlemi durmuyor” dedi.  İki ayda 1150 müşterilerine Gümkart verdiklerini belirten Çakır, hedeflerinin yıl sonunda 9-10 bin müşteriye ulaşmak olduğunu vurguladı.


Bunu Paylaşın