‘Ülkemize bakış açısı değişti’

MDN İstanbul

İsmail Demir

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı’21 4-5 Aralık tarihleri arasında gerçekleşiyor. Savunma sanayinin gelecek dönem ihracat stratejilerinin tartışıldığı konferansta ayrıca birliğin 10’uncu kuruluş yıldönümü dolayısıyla bu süreçte en fazla ihracata imza atan şirketlere de ödül verildi.

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı A. Naki Polat’ın açılış konuşmasını yaptığı törende ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle de konuşma gerçekleştirdiler.

Savunma Sanayi İhracatçılar Birliğinin bu yıl 10’uncu yılını kutladıklarını belirten Polat, “2011 yılında 60 firma ile başlayan yolculuğumuzda bugün bin üyemizle 170 ülkeye ihracat yapar hale geldik. 2011 yılında 1 milyar dolar olan ihracat satış rakamlarımızı, bugün 3 milyar seviyelerine çıkardık. Savunma Sanayi ihracatımızı kilogram başına 60 dolar seviyelerine ulaştığını görüyoruz.,” dedi. Türkiye’nin savun sanayi ihracatında dünya genelince artık bir marka haline geldiğini ifade eden Polat, Türkiye’yi bir üst lige çıkarmak için gerekli atılımı yapacak stratejilerin bu konferansla birlikte ortaya çıkacağına inandığını söyledi.

ssi
A. Naki Polat

Kasım ayında yeni bir rekor kıran Türkiye’nin 21,5 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştığını söyleyen Gülle ise, “Yılbaşından bu yana ihracatçılarımız 203 milyar dolarlık ihracata imza attı.  Son 12 aylık dönemde ihracatımız 221 milyar dolara ulaştı. 2022 hedefi olan, 231 milyar dolarlık hedefe de şimdiden yaklaştık. Türkiye olarak, beş yıl içinde 300 milyarlık dolar hedefe ulaşmayı amaçlıyoruz. Bunun içinde teknoloji yoğun ve katma değeri yüksek ürünlerimizi arttırmamız gerekiyor. Savunma Sanayi ihracatımız son on yılda dört katına çıktı. Savunma ve Havacılık Sanayinde ihracatımızın ilk 11 aylık performansı, geçen dönem ile karşılaştığımızda, ihracatımız yüzde 40 artarak 2,8 milyar dolara ulaştı. Umuyorum, aralık ayında gelecek rakamlarla beraber 2019 yılındaki ihracat rakamını da aşarak ilk kez 3 milyar doları geride bırakacak. Savunma ve havacılık sektörü katma değeri kg başına 66,7 dolar seviyesine ulaştığını görüyoruz ve Kasım ayındaki ihracatımız, yüzde 101’lik artışla, aylık bazda, 380 milyon dolar gibi çok önemli bir seviyeye ulaştı. 2020-2035 yılı ihracat artışlarında, sektörlerin ihracat projeksiyonumuzda yer verdiğimiz öngörülerde, yüzde 425 artış beklentisi ile savunma sanayimiz en çok yükseliş kaydedecek sektör olmuştur,” diye konuştu.

ssi
İsmail Gülle

Savunma ve havacılık sanayinin teknoloji yoğun özel bir alan olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Demir ise “Bu konferansta küresel stratejileri masaya yatıracağız. Diğer sektörlerde önemli olan sadece ticari konular, savunma sanayi ihracatı konusu ise sadece ticari bir konu değil. Bu sektörde izin almadan herhangi bir ürün ihraç edilemez. İhracatın yapılacağı ülke, ürün, kullanılacak alan gibi çok parametreleri olan bir konu. Diğer yandan yaratacağı psikolojik etki de çok önemli. Bu ihracatlar ile birlikte ülkemize bakış açısı da değişti. Türkiye artık teknoloji üreten ve satan bir ülke haline geldi. Savunma dışında sivil havacılık alanında da özel stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtmek isterim. ihracatta tekil ürünler yerine anahtar teslim çözümlerle sahada olmak daha da önemli hale geldi. Küreselleşen dünyanın her coğrafyasında ürünlerimize müşteri bulduğunu ve ilgi gördüğünü belirtmek isterim,” dedi.

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Savunma Sanayi Daire Başkanlığı kuruluyor
Sahada güçlü olmanın etkin, caydırıcı ve milli bir savunma sanayinden geçtiğini söyleyen Çavuşoğlu ise “Diploması ile caydırıcı gücümüzü bir arada kullanmamız gerekiyor. Geçtiğimiz dönemde ithal ettiğimiz ürünleri kullanamazsın dediler. Bu da bizi kendi ürünlerimizi ortaya çıkarmaya yöneltti. Güçten gelen caydırıcılık barışa hizmet eder. Savunma sanayi ihracatımız İlk 11 aylık dönemde 2,8 milyar doları aştı. Artık Türkiye pazar ülke değil, teknoloji ihraç eden bir ülke haline geldi. Pakistan’a MİLGEM korvetlerimizi, Filipinler’de ATAK helikopterlerimizi ihraç eder hale geldik. Yurtdışına ihraç ettiğimiz ürünlerle birlikte ülkelerle ilişkilerimiz daha da güçleniyor. Çok yönlü bir diplomasi anlayışımız var. Savunma sanayi yetkilileriyle birlikte yakın çalışıyor. Şirketlerden bize gelen bilgiler var. Tüm ziyaretlerimiz ve bize yapılan ziyaretlerde bu konuları masaya koyuyoruz. En son Seul’a yaptığımız ziyarette, ALTAY tankı güç grubu tedarikine yönelik kapsamlı bir iş birliği anlaşması imzaladık. Bu konuda her iki taraf arasında mutabakat zaptı için görüşmeler devam ediyor, “ ifadelerini kullandı.

ssi
Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Savunma Sanayi Daire Başkanlığının kurulması için çalışmalara başladıklarını da söyleyen Çavuşoğlu, “Bunun dışında Savunma Sanayii Başkanlığı ve sektör firmalarının tüm tekliflerine açığız. Bir arada olduğumuzda açamayacağımız kapı ve ulaşamayacağımız hiçbir ülke yoktur,” dedi.

Konferansa yapılan açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam ederken, Savunma Sanayi İhracatçılar Birliği Başkanı ve YK Üyeleri ile İhracat Üzerine Değerlendirmeler başlıklı panel ve daha sonra yuvarlak masa toplantılarında ise Orta Asya ve Uzakdoğu’da Yükselen Pazarlar, Ortadoğu ve Afrika: Savunma Sanayinde Yeni Pazarlar ve Savunma Sanayii İhracatının Transatlantik İlişkilerdeki Rolü konusu görüşüldü.

İhracat şampiyonları ödüllendirildi
Panel ve toplantılardan sonra düzenlenen törende Türk savunma sanayisinde son 10 yılda çeşitli kategorilerde ihracat şampiyonu olan şirketler ödüllendirildi.

ssi

Hava araçları kategorisinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), kara araçları kategorisinde FNSS, deniz araçları kategorisinde Yonca-Onuk, elektronik sistemler ve silah kuleleri kategorilerinde ASELSAN, namlulu silahlar kategorisinde Samsun Yurt Savunma, roket ve füze sistemleri kategorisinde ROKETSAN, simülatörler kategorisinde HAVELSAN, avcılık ve atıcılık ürünleri ile en fazla ülkeye ihracat yapan kategorilerinde Bahtiyar Av Malzemeleri, 10’uncu yılda en fazla ihracat artışı sağlayan kategorisinde Baykar temsilcilerine ödülleri takdim edildi.

Son 10 yılda en fazla ihracat yapan ilk 3 firma kategorisinde ise sırasıyla TUSAŞ, TUSAŞ Motor Sanayi ve FNSS ödüllendirildi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın